Planeetonderzoekers, onder leiding van de Nederlandse wetenschapper Remco de Kok van de Universiteit van Leiden, hebben ontdekt dat een geheimzinnige wolk hoog boven de zuidpool van de Saturnusmaan Titan bestaat uit blauwzuurijs. Deze wolk in 2012 voor het eerst waargenomen op beelden die gemaakt werden door de Cassini ruimtesonde en kon tot nu niet worden verklaard.
Komende zondag, 7 september 2014, zal de planetoïde 2014 RC op een afstand van 40 000 kilometer langs de Aarde vliegen. Deze ruimterots heeft een diameter van ongeveer twintig meter en is te vergelijken met het object dat in februari 2013 boven Tsjeljabinsk in Rusland uit elkaar spatte.
De beroemde Grote Rode Vlek in de atmosfeer van de reuzenplaneet Jupiter is momenteel kleiner dan ooit. Zo is op nieuwe opnames van de Hubble ruimtetelescoop gebleken dat de Grote Rode Vlek nog geen 16 500 kilometer groot meer is en dat deze blijft krimpen.
Uit nieuwe gegevens die afkomstig zijn van de Cassini ruimtesonde blijkt dat er zich onder de korst van de kleine Saturnusmaan Enceladus een diepe oceaan bevindt. Wetenschappers kwamen tot deze conclusie aan de hand van metingen van het zwaartekrachtveld van deze maan. Daarmee is Enceladus het derde gekende hemellichaam in ons zonnestelsel waar oceanen voorkomen.
De legendarische Hubble Space Telescope heeft komeet C/2013 A1, ook gekend als komeet ‘Siding Spring’, gefotografeerd die eind 2014 ongetwijfeld de internationale media zal halen. Zo zal deze komeet in oktober op een afstand van slechts 135 000 kilometer langs de planeet Mars zal scheren.
Twee Amerikaanse astronomen, Scott Sheppard en Chad Trujillo, hebben een nieuw hemellichaam ontdekt dat zich permanent schuilhoudt in de buitenste regionen van ons zonnestelsel. Het nieuwe object vertoont gelijkenissen met de dwergplaneet Sedna en volgens de astronomen behoren de twee dan ook tot een groep van ijsachtige planetoïde in een gebied tussen de Kuipergordel en Oorwolk.
Wetenschappers zijn aan de hand van gegevens afkomstig van de Amerikaanse Wide-Field Infrared Survey Explorer (WISE) satelliet tot de vaststelling gekomen dat er zich geen onbekende gasplaneten bevinden in de buitenste regionen van het zonnestelsel. Hierdoor kunnen de geruchten over het bestaan van een mogelijke 'planeet X' definitief de prullenbak in.
Na de vondst van stromend water op Mars, midden februari 2014, presenteert NASA opnieuw een belangrijke ontdekking. Een team wetenschappers van het Johnson Space Center in Houston en het Jet Propulsion Laboratory in Californië, heeft in een Marsmeteoriet bewijzen gevonden van water. De resultaten zijn gepubliceerd in het februarinummer van Astrobiology. Het verhaal doet uiteraard denken aan de vondst van een mogelijk biogene structuur in een Marsmeteoriet (de ALH84001) in 1996. Leden uit het toenmalige onderzoeksteam, zijn ook bij de huidige vondst betrokken.
Op woensdag 5 maart 2014 zal een dertig meter grote planetoïde langs de Aarde vliegen. De ruimterots luistert naar de naam '2014 DX110' en zal omstreeks 22u07 Belgische tijd op een afstand van ongeveer 350 000 kilometer langs onze planeet vliegen. Dat is iets dichter dan de afstand van de Aarde tot de Maan.
Een Spaanse astronoom is op 11 september 2013 getuige geweest van een uniek fenomeen. Zo zag José Madiedo van de universiteit van Huelva op die dag een rotsblok inslaan op het oppervlak van de Maan. De inslag vond plaats in het Mare Nubium gebied op de Maan en werd gefilmd door een videocamera.
Lancering van de Russische Sojoez 25 ruimtecapsule met aan boord de twee kosmonauten Vladimir Kovalyonok en Valery Ryumin. Het doel van deze missie was een koppeling uit te voeren met het Russische ruimtestation Saljoet 6 dat ruim anderhalve week eerder in de ruimte werd gebracht. De ruimtevlucht werd echter vroegtijdig stopgezet doordat de twee kosmonauten er niet in slaagden om te koppelen met Saljoet 6. Foto: Roscosmos
Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!
Wordt medewerkerDeze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.