Firefly Aerospace, een Amerikaans ruimtetransportbedrijf dat in 2017 werd opgericht, kondigde op 14 september 2023 aan dat het bedrijf met succes zijn zelf ontwikkelde Alpha raket lanceerde en het VICTUS NOX ruimtevaartuig probleemloos uitzette in een baan om de aarde. Onder leiding van het Space Systems Command's (SSC) Space Safari Program Office van de U.S. Space Force en in nauwe samenwerking met het Rocket Systems Launch Program, bevordert de missie het vermogen van de natie om snel te reageren op behoeften in de ruimte tijdens een conflict of als reactie op een bedreiging van de nationale veiligheid.
NASA-astronaute Loral O'Hara en twee kosmonauten zijn vrijdag 15 september veilig aangekomen in het internationale ruimtestation, waarmee het aantal bewoners voor de komende week op 10 komt. Het Sojoez MS-24 ruimtevaartuig met aan boord de Amerikaanse astronaute O'Hara en de twee Russische kosmonauten Oleg Kononenko en Nikolai Chub koppelde zich probleemloos vast aan de Rassvet module van het ruimtestation. Het aanmeren gebeurde ongeveer drie uur na de lancering van de bemanning met een Russische Sjoez raket vanaf het Baikonur Cosmodrome in Kazachstan.
Het Amerikaanse private ruimtevaartbedrijf SpaceX gaat één van de volgende dagen voor de tweede maal een volledig geassembleerde Starship raket lanceren. Tijdens deze tweede belangrijke onbemande testvlucht vanuit Texas moet het Starship ruimtevaartuig voor de eerste maal in een baan om de aarde worden gebracht. Deze lancering komt er na een eerste testvlucht eerder dit jaar waarbij de raket er niet in slaagde de ruimte te bereiken. Indien Starship succesvol in de ruimte wordt gebracht, moet deze vervolgens terugkeren naar de aarde om uiteindelijk te landen in zee voor de kust van Hawaï. Dankzij dit artikel kan u deze belangrijke testvlucht hier LIVE volgen!
Op de Starbase lanceerbasis in Texas heeft het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX voor een tweede maal een indrukwekkende Starship raket volledig geassembleerd. Nu deze 120 lange raket klaar staat op het lanceercomplex is het wachten tot wanneer SpaceX groen licht krijgt van de Amerikaanse autoriteiten om een tweede belangrijke testvlucht uit te voeren. Tijdens een eerste testvlucht van de volledig geassembleerde Starship raket in april van dit jaar slaagde de raket er niet in om de ruimte te bereiken. Verwacht wordt dat de tweede Starship raket eind deze week of begin volgende week al kan gelanceerd worden.
Het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA test technologieën in de ruimte en op de grond die de bandbreedte kunnen vergroten om complexere wetenschappelijke gegevens te verzenden en zelfs videobeelden te streamen vanaf Mars. Het NASA-project Deep Space Optical Communications (DSOC), dat deze herfst van start gaat, test hoe lasers de gegevensoverdracht kunnen versnellen tot ver boven de capaciteit van de huidige radiofrequentiesystemen die in de ruimte worden gebruikt. DSOC staat bekend als een technologiedemonstratie en kan de weg vrijmaken voor breedbandcommunicatie die de volgende reuzensprong van de mensheid zal ondersteunen: wanneer NASA astronauten naar Mars stuurt.
India heeft op zaterdag 2 september 2023 met succes zijn eerste zonne-observatorium in de ruimte gebracht. Zo bracht een Indiase PSLV raket vanop het Satish Dhawan Space Centre probleemloos de Aditya-L1 ruimtesonde in een lage baan om de aarde. Met Aditya-L1 wil het Indiase ruimtevaartagentschap ISO de atmosfeer van de zon onderzoeken alsook zonnestormen bestuderen en onderzoeken welke invloed deze hebben op het ruimteweer. Na de succesvolle landing op de maan van de Chandrayaan-3 maanlander is de lancering van Aditya-L1 opnieuw een groot succes voor het Indiase ruimtevaartprogramma.
India is er als eerste land in geslaagd om een onbemande ruimtesonde te laten landen in het zuidpoolgebied van de maan. Zo maakte de Chandrayaan-3 maanlander op woensdag 23 augustus 2023 omstreeks 14u34 Belgische tijd een zachte landing op het oppervlak van de maan in de buurt van de zuidpool. Voor het Indiase ruimtevaartagentschap ISRO is dit een bijzonder grote verwezenlijking aangezien India nu ook het vierde land ooit werd dat een ruimtetuig op de maan brengt.
Het Japanse ruimtevaartagentschap JAXA ( Japanese Aerospace Exploration Agency) maakt zich klaar voor de lancering van zijn eerste maanlander. Zo moet de Japanse maanlander SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) op zaterdag 26 augustus 2023 samen met de XRISM ruimtetelescoop in de ruimte gebracht worden met behulp van een Japanse H-2A raket. Met de SLIM maanlander wil Japan precieze landingstechnieken demonstreren door het onbemande ruimtevaartuig te laten landen in de 300 meter grote Shioli krater.
De kans is groot dat de missie van de Russische maanlander Luna 25 vroegtijdig tot een einde is gekomen. Zo heeft het Russische ruimtevaartagentschap Roscosmos officieel laten weten dat er zich een technisch probleem heeft voorgedaan net voor het ruimtevaartuig had moeten afdalen naar het maanoppervlak om er uiteindelijk te landen in het zuidpoolgebied. Ondertussen verloor de vluchtleiding ook alle contact met de Luna 25. Hierdoor is de kans groot dat Luna 25 is neergestort op het desolate oppervlak de maan.
Onze planeet wordt omringd door ruimtevaartuigen die belangrijk werk verrichten om ons veranderende klimaat te bestuderen, wereldwijde communicatie- en navigatiediensten te leveren en ons te helpen belangrijke wetenschappelijke vragen te beantwoorden. In 2002 publiceerde het Inter-Agency Space Debris Coordination Committee (IADC) de richtlijnen voor het beperken van ruimtepuin. De maatregelen die in de richtlijnen worden beschreven, beschrijven hoe ruimtemissies zodanig kunnen worden ontworpen, uitgevoerd en verwijderd dat het ontstaan van ruimtepuin wordt voorkomen. Sinds 2016 publiceert het ESA Space Debris Office jaarlijks een Space Environment Report om een transparant overzicht te geven van de wereldwijde ruimtevaartactiviteiten en te bepalen hoe goed deze en andere internationale maatregelen ter vermindering van het ruimtepuin de duurzaamheid van de ruimtevaart op de lange termijn verbeteren. Maar sommige van hun banen raken overvol en kolken steeds meer met dodelijke, snel bewegende stukken van ter ziele gegane satellieten en raketten die onze toekomst in de ruimte bedreigen.
De Italiaanse astronoom Vincenzo Cerulli ondekt de 320 kilometer grote planetoïde 704 Interamnia. Deze planetoïde bevindt zich in het buitenste deel van de planetoïdengordel tussen de banen van de planeten Mars en Jupiter en heeft een vrij elliptische baan die zich geheel in de planetoïdengordel bevindt. Interamnia wordt door spectraalanalyse ingedeeld bij de F-type planetoïden die een relatief laag albedo hebben.
Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!
Wordt medewerkerDeze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.