vrijdag, 20 december 2013 09:34

Nieuwe krater op de Maan in beeld gebracht

Geschreven door
Beoordeel dit item
(2 stemmen)
De nieuwe inslagkrater op de Maan De nieuwe inslagkrater op de Maan Foto: NASA / GSFC

Dankzij NASA's Lunar Impact Monitoring Program (LIMP) hebben wetenschappers kunnen vaststellen dat er op zondag 17 maart 2013 een nieuwe krater is ontstaan op het oppervlak van de Maan. Deze nieuwe krater is ontstaan door de inslag van een zogeheten 'meteoroïde' die een diameter had van ongeveer 40 centimeter. De inslag was zo helder als een ster van de vierde magnitude. 

De inslag van de meteoroïde vond plaats in de regio Mare Imbrium vlakbij de bekende krater Copernicus op het Maanoppervlak. Deze regio is ook gekend als de 'Zee van Regen' en deze mare ontstond net als de andere maria doordat een groot inslagbekken werd gevuld door lava om een relatief glad oppervlak te vormen. Het oppervlak van de Mare Imbrium is echter niet perfect glad vanwege de vele inslagen inslagen van meteoroïden die kraters en puin veroorzaakten. Sinds de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA in 2005 startte met het Lunar Impact Monitoring Program (LIMP) hebben wetenschappers al ongeveer 300 inslagen van ruimterotsen op het Maanoppervlak vastgesteld. Na de inslag van de meteoroïde op 17 maart 2013 werd het getroffen gebied bekeken door de krachtige camera's van NASA's Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) ruimtesonde en zag men dat deze inslag een nieuwe krater van 18 meter doorsnede had gecreëerd. Aan de hand van de beelden van de Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) schat men dat de meteoroïde met een snelheid van ongeveer 90 000 kilometer per uur moet zijn ingeslagen op het Maanoppervlak. De impact was uiteindelijk zo helder als een ster van de vierde magnitude en duurde ongeveer één seconde. Tot op heden is dit de grootste explosie op de Maan waar NASA de laatste acht jaar getuige is van geweest. Op onderstaande beelden kan je het gebied voor en na de inslag zien.

Nieuwe krater op de Maan

 

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1671

Het gebeurde toen

Ontdekking van de Saturnusmaan Iapetus door Giovanni Domenico Cassini. Deze maan heeft een gemiddelde diameter van 1 440 kilometer en is aan één zijde veel donkerder dan aan de andere zijde. Het oppervlak van Iapetus is met een temperatuur van 130 K op de donkere hemisfeer het warmst van het Saturnussysteem. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Messier 68

Messier 68
M68, ook gekend als NGC 4590, is een bolvormige sterrenhoop in het sterrenbeeld Hydra (Waterslang) dat zich op een afstand van ongeveer 33 000 lichtjaar bevindt. Deze cluster heeft een…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken