Opname van de spectroscopische metingen van de donkere structuren op enkele hellingen in Marskraters
Foto: NASA / JPL

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft foto's vrijgegeven waarop wellicht het beste 'bewijs' te zien is voor stromend of sijpelend water op de planeet Mars. Op de foto's zijn donkere strepen op enkele binnenwanden van Marskraters te zien die in de loop van de seizoenen van lengte en tint veranderen. Volgens wetenschappers zijn deze donkere strepen vrijwel zeker veroorzaakt door stromend of sijpelend water.

De foto's werden gemaakt met de HiRISE-camera aan boord van de Amerikaanse Mars Reconnaissance Orbiter (MRO). Op deze foto's zijn in 2011 op sommige hellingen van Marskraters donkere, vingerachtige structuren (strepen) te zien die enkele seizoenen lang werden geobserveerd. Opvallend genoeg bleken deze donkere strepen te veranderen naarmate de temperatuur op Mars steeg of daalde. Zo verdwenen de donkere structuren in de winter en werden ze terug opgemerkt in de lente. Wetenschappers noemen deze structuren 'Recurring Slope Linea' (RSL) wat zoveel betekent als 'terugkerende strepen op hellingen'. Uiteindelijk werden dertien van deze RSL's ook bestudeerd met de Compact Reconnaissance Imaging Spectrometer for Mars (CRISM) spectroscoop aan boord van de Mars Reconnaissance Orbiter. Uit deze metingen en bijhorende studie blijkt nu dat deze hellingen ijzermineralen bevatten die, afhankelijk van het seizoen, in hoeveelheid toe- of afnemen. De onderzoekers vermoeden dat door temperatuurvariaties op Mars af en toe mineraalrijk water vrijkomt van vlak onder het Marsoppervlak waarna dit water in korte tijd verdampt vanwege de extreem lage luchtdruk op de 'rode planeet'. Wat uiteindelijk overblijft, zijn de ijzerrijke mineralen. Indien deze theorie correct is, wil dit dus zeggen dat het in theorie mogelijk moet zijn om het stromend of sijpelend water op Mars in beeld te brengen. Helaas is dit volgens de onderzoekers heel erg lastig aangezien de donkere structuren het ene jaar wel verschijnen en het andere jaar dan weer niet. Een echt doorslaggevend bewijs dat de RSL's veroorzaakt worden door stromend water heeft men nog niet maar de wetenschappers kunnen zich niet voorstellen hoe deze structuren zouden zijn ontstaan zonder water.

MarsDe pijlen op deze afbeelding duiden enkele RSL's aan - Foto: NASA / JPL

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1992

Het gebeurde toen

Vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida wordt de Amerikaanse ruimtesonde Mars Observer gelanceerd. Het ruimtevaartuig werd uitgerust met verschillende wetenschappelijke instrumenten om studies uit te voeren op gebied van geologie, geofysica en het klimaat op Mars. Toen de brandstoftanks onder druk werden gezet, in voorbereiding om in een baan rond Mars te komen, verbrak op 21 augustus 1993 het contact met de aarde en werd er nooit meer iets van de Mars Observer gehoord. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

75%

Sociale netwerken