In de gemarkeerde zone zouden brokstukjes van de planetoïde 2014 AA terecht zijn gekomen
Illustratie: Project Pluto

Nadat op 1 januari 2014 een kleine planetoïde werd ontdekt, kwam deze een dag later al terecht in de dampkring van de Aarde waar de ruimterots is gefragmenteerd. Berekeningen laten zien dat de planetoïde boven de Atlantische Oceaan, tussen Zuid-Amerika en Afrika, in de dampkring is uiteengevallen in kleinere stukken die vervolgens zijn opgebrand. 

De planetoïde, genaamd 2014 AA, is de eerste planetoïde die in 2014 werd ontdekt en werd op 1 januari 2014 ontdekt door Richard Kowalski van de Mount Lemmon Survey in Arizona. Deze kleine rotsblok was slechts enkele meters groot en had bij zijn ontdekking een helderheid van magnitude +19. Hierdoor was deze enkel zichtbaar met grote telescopen. Meteen na zijn ontdekking bleek dat deze op ramkoers lag met de Aarde. Uiteindelijk fragmenteerde de planetoïde op 2 januari 2014 waarna het grootste del van de brokstukken zijn opgebrand. Het is echter niet uitgesloten dat er brokstukken van deze planetoïde op Aarde terecht zijn gekomen. De exacte locatie van de inslag is momenteel nog niet echt bekend aangezien men ook het exacte inslagtijdstip niet weet. Tot op heden zijn er nog geen meldingen van ooggetuigen. De planetoïde 2014 AA is de tweede planetoïde die werd ontdekt en meteen daarna in aanraking kwam met onze planeet. In het najaar van 2008 gebeurde dit een eerste keer met de planetoïde 2008 TC3 die toen boven Soedan uit elkaar viel. Kort daarna werden in de woestijn tal van meteorieten teruggevonden.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1981

Het gebeurde toen

Vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida wordt een Delta 3914 raket gelanceerd met aan boord de Amerikaanse GOES 5 weersatelliet. Deze satelliet maakt net als zijn voorgangers deel uit van het Geostationary Operational Environmental Satellite (GOES) netwerk dat bestaat uit verschillende weersatellieten die zich in een geosynchrone baan om de Aarde bevinden. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

62%

Sociale netwerken