Het rode object op deze opname van de Second Generation Digitized Sky Survey is een nabije ster
Foto: NASA / DSS / JPL

Wetenschappers zijn aan de hand van gegevens afkomstig van de Amerikaanse Wide-Field Infrared Survey Explorer (WISE) satelliet tot de vaststelling gekomen dat er zich geen onbekende gasplaneten bevinden in de buitenste regionen van het zonnestelsel. Hierdoor kunnen de geruchten over het bestaan van een mogelijke 'planeet X' definitief de prullenbak in.

De Amerikaanse WISE infraroodsatelliet heeft in 2010 en 2011 de volledige hemel in kaart gebracht waarna het ruimtetuig in september 2013 startte met een speurtocht naar planetoïden en kometen in ons zonnestelsel. Ondanks het feit dat sommigen al vele jaren geloven dat zich voorbij de omloopbaan van de dwergplaneet Pluto een onbekend en groot object zou schuilhouden, heeft de WISE satelliet dit niet gevonden. Deze hypothetische planeet kreeg doorheen de jaren de namen 'planeet X', 'Tyche', 'Nemesis' en 'Niburu' en werd soms ook omschreven als een zwakke ster. Bekende astronomen als Percival Lowell gingen in het begin van de 20ste eeuw op zoek naar een grote planeet in de buitenste regionen van het zonnestelsel om op die manier de afwijkingen in de banen van de planeten Uranus en Neptunus te kunnen verklaren. Lowell doopte dit object om tot 'planeet X'. Astronomen bleven ook na de ontdekking van de kleine dwergplaneet Pluto in 1978 op zoek gaan naar een grote onbekende planeet in de buitenste regionen van ons zonnestelsel aangezien Pluto niet de oorzaak was van de afwijkingen in de banen van Uranus en Neptunus.

Wetenschappers hebben in de WISE-gegevens binnen een afstand van 10 000 Astronomische Eenheden van de Zon (één Astronomische Eenheid = 150 miljoen kilometer) geen object teruggevonden dat groter is dan de planeet Saturnus. Binnen een afstand van 26 000 Astronomische Eenheden van de Zon heeft men ook geen object aangetroffen dat groter is dan de gasplaneet Jupiter. Dit wil dus zeggen dat de kans zeer klein is dat zich aan de rand van ons zonnestelsel een nog onbekende gasplaneet of kleine ster bevindt. Wel heeft het WISE-onderzoek tal van andere objecten opgeleverd zoals meer dan 3 500 sterren en zogeheten 'bruine dwergen' die zich allemaal in onze kosmische achtertuin bevinden (binnen een afstand van 500 lichtjaar van de Zon). Zo heeft men op een afstand van slechts 6,5 lichtjaar van de Zon enkele bruine dwergen ontdekt. Deze vormen het meest nabije stersysteem dat in meer dan een eeuw is ontdekt.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1971

Het gebeurde toen

Vanop de Bajkonoer lanceerbasis in Kazachstan wordt het Saljoet 1 ruimtestation in de ruimte gebracht. Dit is 's werelds eerste ruimtestation en wordt in juni 1971 voor het eerst bewoond door de Sojoez 11 bemanning. Saljoet 1 heeft bij zijn lancering een gewicht van 18,2 ton, is 15,8 meter lang en bestaat uit vier compartimenten waarvan één dienst deed als woon- en werkruimte. Het belangrijkste doel van de Saljoet 1 was het testen van (toen) nog nooit eerder in de ruimte gebruikte systemen. Daarnaast zou het ruimtestation worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Het hoofdinstrument, een telescoop, kon echter niet gebruikt worden omdat de beschermkap na de lancering niet was losgekomen. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

44%

Sociale netwerken