Astrowoordenboek: O

Term Omschrijving
Objectief Het objectief is de spiegel of lens van een telescoop
Occultatie Bedekking van een hemellichaam door een ander.
Oculair Dit zijn de lenzen die men gebruikt bij telescopen, deze zullen het beeld dat door de spiegels van de telescoop verkregen wordt vergroten waardoor men het object kan waarnemen met een bepaalde vergroting.
Onregelmatig stelsel Extragalactisch stelsel dat geen enkele symmetrie kent.
Ontsnappingssnelheid De snelheid die vereist is voor een object om aan de zwaartekracht te ontsnappen van een planeet of ander object.
Oortwolk Een theoretische schil van kometen dat zich in de buitenste regionen van ons zonnestelsel bevindt. De Oortwolk kreeg zijn naam van de Nederlandse astronoom die het voorstelde.
Open sterrenhoop Groep van enkele honderden sterren die gebonden zijn door de gravitatie en zich samen door de ruimte bewegen.
Oppositie De positie van een planeet wanneer het exact tegenover de zon staat gezien van de Aarde. Een planeet in oppositie is op zijn dichtste benadering tot de Aarde en is dan het best waarneembaar.
Overgang Ogenblik dat een hemellichaam de meridiaan kruist.

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

34%

Dit gebeurde vandaag in 1997

Het gebeurde toen

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA stopt met het routinematig volgen van hun Pioneer 10 ruimtesonde omwille van geldgebrek en communicatieproblemen. Pioneer 10 werd gelanceerd op 3 maart 1972 en vloog begin december 1974 op een afstand van ongeveer 200 000 kilometer langs de planeet Jupiter. De passage met de grootste planeet in ons zonnestelsel duurde twee maanden. Na de passage wierp het zwaartekrachtveld van Jupiter de ruimtesonde op een koers naar de ster Aldebaran met een reistijd van 2 miljoen jaar. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Sociale netwerken