zaterdag, 03 augustus 2013 23:13

Vierde Japanse HTV gaat de ruimte in

Geschreven door
Beoordeel dit item
(1 Stem)
Lancering van een Japanse HTV vrachtmodule Lancering van een Japanse HTV vrachtmodule Foto: JAXA

Vanop het Japanse Tanegashima Space Center is op zaterdag 3 augustus 2013 een onbemande vrachtmodule in de ruimte gebracht. De 10 ton zware vrachtmodule, die de naam 'Kounotori 4' kreeg, vertrok om 21u48 Belgische tijd aan zijn reis en werd met behulp van een H-2B draagraket een kwartier later succesvol tot in een lage baan om de Aarde gebracht.

Deze vierde onbemande Japanse vrachtmodule moet zich, net als zijn voorgangers, enkele dagen na de lancering tot in de buurt begeven van het internationale ruimtestation ISS. Vervolgens zullen de ruimtevaarders aan boord van het ISS deze vrachtmodule door middel van een robotarm 'vastgrijpen' waarna men het gevaarte zal vasthechten aan het ruimtestation. De koppeling van deze vierde HTV aan het ISS is voorzien voor 9 augustus. Japan bracht in september 2009 een eerste HTV vrachtmodule naar het ISS en herhaalde dit in maart 2011 en september 2012. Elke HTV is 10 meter lang, heeft een diameter van 4,4 meter en bestaat uit drie compartimenten waarvan één onder druk wordt gebracht zodat ruimtevaarders deze kunnen betreden. Binnenin deze onder druk gebrachte module kan men 5,2 ton aan cargo opslaan. Deze vracht wordt manueel overgeladen naar het ISS éénmaal de HTV gekoppeld is aan het ruimtestation. In een ander compartiment kan men nog eens 1,5 ton aan vracht opslaan. Deze vracht moet met een robotarm worden overgeladen en bestaat meestal uit reserveonderdelen voor het ISS of experimenten.

Tijdens deze vierde Japanse bevoorradingsmissie brengt Kounotori 4 alles samen 5,4 ton aan vracht naar het internationale ruimtestation. Ongeveer 3,9 ton bevindt zich in het onder druk gebrachte compartiment en bestaat uit kledij, voedsel en allerlei nieuwe appartuur en experimenten zoals de Stirling-Cycle Refrigerator (FROST) en het ISS Cryogenic Experiment Storage Box (ICE Box). Daarnaast brengt deze vierde HTV ook nog eens 1,5 ton zogeheten 'unpressurized cargo' naar het ISS dat bestaat uit reserveonderdelen, hardware en experimenten. Een opvallende passagier aan boord van deze vierde HTV is het Japanse robotje 'Kirobo'. Deze 34 centimeter grote robot moet aan boord van het ruimtestation voor gezelschap moet zorgen wanneer de Japanse ruimtevaarder Koichi Wakata later dit jaar aan zijn zes maanden lange ruimtemissie zal beginnen. Het robotje zal het gezicht van Koichi Wakata kunnen herkennen en zal met de ruimtevaarder gesprekken in het Japans kunnen voeren. Met deze robot willen Japanse wetenschappers onderzoeken hoe een artificieel voorwerp emotionele ondersteuning kan bieden aan mensen die langdurig in de ruimte verblijven. Kirobo werd samen met zijn back-up 'Mirata' ontwikkeld in het kader van het Kibo Robot Project dat een samenwerkingsproject is tussen Robo Garage, Toyota, de University of Tokyo en het Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA).

HTV

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2001

Het gebeurde toen

Vanop de Indiase lanceerbasis Satish Dhawan Space Centre wordt de eerste Geosynchronous Satellite Launch Vehicle (GSLV) raket gelanceerd met aan boord de GSAT 1 communicatiesatelliet. De GSLV is een raket die door India speciaal werd ontwikkeld om een satelliet tot in een geostationaire baan te brengen. Deze drietraps raket heeft bij zijn lancering een gewicht van 414 ton, is 50 meter lang en kan satellieten tot 2,5 ton tot in een geostationaire overdrachtbaan brengen. Door een probleem met deze eerste GSLV wordt de satelliet niet in de juiste baan om de Aarde uitgezet. Foto: ISRO

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Messier 70

Messier 70
M70 is een bolvormige sterrenhoop in het sterrenbeeld Sagittarius (Schutter) dat zich op een afstand bevindt van 29 300 lichtjaar. Opvallend aan dit object is dat er slechts twee variabele…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

39%

Sociale netwerken