donderdag, 08 augustus 2013 16:12

Delta 4 raket brengt militaire communicatiesatelliet in de ruimte

Geschreven door
Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Lancering van een WGS satelliet Lancering van een WGS satelliet Foto: ULA

In de nacht van woensdag 7 op donderdag 8 augustus 2013 heeft een Amerikaanse Delta 4 raket een militaire communicatiesatelliet succesvol in de ruimte gebracht. De 63 meter lange en 250 ton zware Delta 4 raket vertrok om 02u29 Belgische tijd vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida en zette zijn vracht 41 minuten later uit in een tijdelijke baan om de Aarde.

Tijdens deze lancering werd de zesde Wideband Global SATCOM (WGS) communicatiesatelliet in de ruimte gebracht. Net als zijn vijf voorgangers werd ook deze kunstmaan gebouwd door het Amerikaanse lucht- en ruimtevaartbedrijf Boeing. WGS satellieten hebben bij hun lancering een gewicht van 5,9 ton en moeten op termijn het verouderde Amerikaanse Defense Satellite Communication System (DSCS) vervangen. Het Wideband Global Satcom netwerk is vandaag de dag het meest krachtige militaire communicatienetwerk en is momenteel het enige militaire communicatiesysteem dat gebruik maakt van de X- en Ka-band. Eén enkele WGS-satelliet heeft evenveel bandbreedte als het gehele DSCS netwerk. Elke WGS satelliet functioneert vanuit een geosynchrone baan om de Aarde maar de precieze operationele positie van de zesde WGS satelliet is nog niet vastgelegd. In tegenstelling tot de vijf eerste WGS satellieten, die betaald en gebruikt worden door de Verenigde Staten, werd de bouw van deze zesde satelliet volledig gefinancierd door Australië. In 2007 sloot Australië een overeenkomst af met de Verenigde Staten waardoor het Australische ministerie van defensie toegang zou krijgen tot de WGS-constellatie van Amerikaanse militaire communicatiesatellieten. Australië betaalde hier uiteindelijk 707 miljoen dollar voor. De deal doet de uitbatingskosten van het peperdure netwerk dalen en de verenigde Staten hebben ondertussen ook een soortgelijke overeenkomst afgesloten met vijf andere landen waaronder Nederland en Luxemburg. Deze landen betalen de bouw en de lancering van de negende WGS satelliet. Voor het Amerikaanse lanceerbedrijf United Launch Alliance (ULA) was dit al de zevende lancering dit jaar. Het lanceerbedrijf, waarin Boeing en Lockheed Martin participeren, plant dit jaar nog vijf andere lanceringen met Delta of Atlas raketten. Onderaan dit artikel kan u een filmpje bekijken van de lancering.

Media

Lancering WGS 6
Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1935

Het gebeurde toen

De Belgische astronoom Eugène Joseph Delporte ontdekt de planetoïde 1935 SO1 die in 1981 de naam '2213 Meeus' krijgt. De naam verwijst naar de Belgische astronoom Jean Meeus die gespecialiseerd is in hemelmechanica en wiskundige astronomie.

Ontdek meer gebeurtenissen

Messier 16

Messier 16
M16, ook gekend als de 'Adelaarnevel' ('Star-Queen' in het engels) is een emissienevel op de grens van de sterrenbeelden Scutum, Serpens en Sagittarius. De schijnbare diameter van dit object is…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

92%

Sociale netwerken