HTV
Foto: NASA

In de nacht van vrijdag 20 op zaterdag 21 juli 2012 heeft Japan zijn derde onbemande ISS-bevoorradingsmodule succesvol in de ruimte gebracht. De HTV-3 cargomodule, die in Japan ook gekend is onder de naam 'Kounotori-3', vertrok om 04u06 Belgische tijd aan boord van een krachtige H-2B draagraket vanop de aan de kust gelegen lanceerbasis Tanegashima. Vijftien minuten na de start van de lancering werd het 17,5 ton zware bevoorradingstuig probleemloos uitgezet in een lage baan om de Aarde.

De volgende dagen moet de HTV-3 enkele cruciale geplande baanmanoeuvres uitvoeren waarna de bevoorradingsmodule op vrijdag 27 juli 2012 moet aankomen bij het internationaal ruimtestation ISS. Eenmaal aangekomen tot op een afstand van 10 meter van het ISS zal men het gevaarte door middel van een robotarm 'vastgrijpen' waarna men de module zal vasthechten aan de Harmony module. De HTV werd ontwikkeld door het Japanse ruimtevaartagentschap JAXA en werd in 2009 voor het eerst gelanceerd. Deze bevoorradingsmodule heeft een lengte van 9,7 meter, een diameter van 4,3 meter en werd voor deze derde bevoorradingsmissie in zijn onder druk gebracht gedeelte geladen met 3,9 ton aan vracht die de ISS-bewoners kunnen overladen naar het ruimtestation. Onder de vracht bevindt zich een speciaal aquarium waarmee men experimenten kan uitvoeren op visjes, vijf kleine CubeSat satellietjes, Japans voedsel, kledij en een waterpomp. In een ander, niet onder druk gebracht, gedeelte van de HTV-3 bevindt zich nog eens 1,2 ton aan cargo waaronder experimenten en communicatie-apparatuur. Deze derde Japanse HTV-cargomodule zal tot 6 september 2012 vastgehecht blijven aan het ISS waarna de vrachtmodule zal opbranden in de atmosfeer van de Aarde.

HTV

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1892

Het gebeurde toen

De Amerikaanse astronoom Edward Emerson Barnard ontdekt vanop het Lick Observatory met de 91 centimeter refractietelescoop de Jupitermaan Amalthea. Deze maan is het meest rode object in het zonnestelsel, nog roder dan de planeet Mars. De rode kleur lijkt afkomstig te zijn van zwavel dat op zijn beurt afkomstig is van de Jupitermaan Io. De maan heeft een onregelmatige vorm en heeft een gemiddelde diameter van ongeveer 270 kilometer.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken