donderdag, 13 september 2012 10:21

Japanse HTV maakt zich los van ISS

Geschreven door
Beoordeel dit item
(1 Stem)
Een Japanse HTV in een baan om de Aarde Een Japanse HTV in een baan om de Aarde Foto: NASA

De derde Japanse HTV-vrachtmodule heeft zich op woensdag 12 september 2012 losgemaakt van het internationaal ruimtestation ISS. Indien alles verloopt zoals gepland, zal de onbemande vrachtmodule op vrijdag 14 september opbranden in de atmosfeer van de Aarde. Toch verliep deze procedure niet helemaal zoals voorzien en werd er een zogenaamd 'abort manoeuvre' uitgevoerd.

Net zoals tijdens vorige HTV-missies werd ook deze derde HTV-vrachtmodule losgemaakt van het ISS door middel van een robotarm. Alvorens de vrachtmodule om 17u50 Belgische tijd werd losgekoppeld, werd deze door de ISS-bewoners volgeladen met afval. In tegenstelling tot de Europese Automated Transfer Vehicles (ATV) of Russische Progress vrachtmodules kan de Japanse HTV zich niet op eigen kracht vasthechten aan het ruimtestation maar wordt dit uitgevoerd met behulp van een robotarm die bediend wordt door de ISS-bewoners. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA liet wel weten dat er zich tijdens het ontkoppelen van de HTV een probleem heeft voorgedaan waardoor het ruimtetuig een zogenaamd ‘abort manoeuvre’ heeft uitgevoerd. Elk ruimtetuig dat het ISS bezoekt wordt zo geprogrammeerd dat het, in het geval van een plots probleem, zich zo ver mogelijk uit de buurt van het 450 ton zware ISS begeeft. Het ‘abort manoeuvre’ functioneerde volgens NASA perfect en deed waarvoor het werd ontwikkeld zodat het ISS nooit in gevaar kwam. De Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA heeft inmiddels laten weten dat het probleem met de HTV onderzocht wordt. Het abort manoeuvre heeft geen invloed gehad op het opbranden van de HTV in de atmosfeer van de Aarde.

Deze derde HTV, die in Japan ook ‘Kounotori 3’ wordt genoemd, werd op 21 juli 2012 gelanceerd vanop de Tanegashima lanceerbasis in Japan en verbleef in totaal 47 dagen gekoppeld aan het ruimtestation. Zes dagen later werd de derde HTV met succes vastgehecht aan het ISS. Het ruimtetuig bracht in totaal 4,6 ton aan vracht naar het ruimtestation. Deze vracht bestond vooral uit voedsel, kledij, vijf kleine CubeSat satellietjes en wetenschappelijke instrumenten en apparatuur. De volgende Japanse HTV wordt pas in 2013 gelanceerd.

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens

Dit gebeurde vandaag in 1979

Het gebeurde toen

Het Amerikaanse 170 ton zware ruimtestation Skylab keert terug naar de Aarde en brandt grotendeels op in de atmosfeer van de Aarde. Toch kwamen er grote brokstukken in de Indische Oceaan en op West-Australië terecht. Oorspronkelijk had dit ruimtestation nog enkele jaren langer in een baan om de Aarde moeten verblijven maar Skylab was een onbestuurbaar object geworden dat langzaam naar een steeds lagere baan om de Aarde zakte. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

Geen geplande evenementen
Meer Evenementen

NGC 891

NGC 891
NGC 891 is een klein spiraalvormig sterrenstelsel dat ook gekend is als 'Caldwell 23' en te zien in het sterrenbeeld Andromeda. Dit deep-sky object heeft een helderheid van 11,5. NGC…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

64%

Sociale netwerken