dinsdag, 25 augustus 2015 11:10

Japanse cargo vastgehecht aan ISS

Geschreven door
Beoordeel dit item
(3 stemmen)
De vijfde Japanse HTV wordt 'vastgegrepen' door de robotarm van het ISS De vijfde Japanse HTV wordt 'vastgegrepen' door de robotarm van het ISS Foto: NASA/JAXA

De vijfde Japanse HTV vrachtmodule is op maandag 24 augustus 2015 succesvol vastgehecht aan het internationale ruimtestation ISS. Het meer dan tien ton zware gevaarte werd op 19 augustus 2015 probleemloos in de ruimte gebracht waarna de onbemande vrachtmodule vijf dagen later met behulp van een robotarm werd vastgemaakt aan de Harmony koppelingsmodule van het ruimtestation.

Japan bracht in september 2009 een eerste HTV vrachtmodule naar het ISS en herhaalde dit in maart 2011 en september 2012. Elke HTV is 10 meter lang, heeft een diameter van 4,4 meter en bestaat uit drie compartimenten waarvan één onder druk wordt gebracht zodat ruimtevaarders deze kunnen betreden. Binnenin deze onder druk gebrachte module kan men 5,2 ton aan cargo opslaan. Deze vracht wordt manueel overgeladen naar het ISS éénmaal de HTV gekoppeld is aan het ruimtestation. In een ander compartiment kan men nog eens 1,5 ton aan vracht opslaan. Deze vracht moet met een robotarm worden overgeladen en bestaat meestal uit reserveonderdelen voor het ISS of experimenten. Op 19 augustus 2015 werd de vijfde HTV vanop de Tanegashima lanceerbasis in Japan succesvol in de ruimte gebracht door middel van een H-2B draagraket. Het onbemande ruimtevaartuig had normaal enkele dagen eerder moeten gelanceerd worden maar dit werd enkele malen uitgesteld omwille van slechte weersomstandigheden. De vijfde Japanse HTV vrachtmodule, ook gekend onder de naam ‘Kounotori 5’, arriveerde op 24 augustus omstreeks 12u28 Belgische tijd uiteindelijk bij het ruimtecomplex waarna de Japanse ruimtevaarder Kimiya Yui de module ‘vastgreep’ met behulp van de robotarm van het ruimtestation. Enkele uren later werd de ruimtecargo met de robotarm vastgemaakt aan de Harmony koppelingsmodule van het ruimtestation zodat de ruimtevaarders de volgende dagen de bijna vier ton vracht kunnen overladen. De vracht bestaat onder andere uit voedsel, kledij, reserve onderdelen voor het ruimtestation, computers, batterijen en wetenschappelijke experimenten. Naast de bijna vier ton cargo die zich in het onder druk gebrachte compartiment van de HTV bevindt, brengt deze vijfde Japanse vrachtmodule ook nog eens de Calorimetric Electron Telescope (CALET) naar het ISS. Dit instrument zal met behulp van een robotarm vastgemaakt worden aan het Japanse Kibo ruimtelabo en zal gebruikt worden om kosmische stralen met te detecteren. Japanse wetenschappers hopen met het CALET-instrument uiteindelijk meer te leren over het bestaan van donkere materie. Voor de zes ruimtevaarders aan boord van het ruimtestation is deze Japanse bevoorradingsmissie van groot belang nadat een eerdere bevoorradingsmissie van SpaceX mislukte. De vijfde Japanse HTV zal tot eind september 2015 gekoppeld blijven aan het ruimtestation waarna het ruimtevaartuig boven de Stille Oceaan zal opbranden in de atmosfeer van de Aarde. Tot 2020 plant Japan nog vier HTV-bevoorradingsmissies.

HTV

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens

Dit gebeurde vandaag in 2007

Het gebeurde toen

Op de 2.400 meter hoge Roque de Los Muchachos sterrenwacht op het Canarische eiland La Palma wordt de Gran Telescopio Canarias (GranTeCan) voor het eerst naar de sterren gericht. Met zijn gesegmenteerde spiegel met een diameter van 10,4 meter is dit 's werelds grootste spiegeltelescoop. In 1987 begon men aan de bouw van deze gigantische telescoop dat een samenwerkingsproject is tussen verschillende instituten uit Spanje, Mexico en de Universiteit van Florida. Meer dan 100 bedrijven werkten mee aan de bouw van de GranTeCan dat een prijskaartje heeft van 130 miljoen euro.

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

Geen geplande evenementen
Meer Evenementen

NGC 4631

NGC 4631
Het spiraalvormig sterrenstelsel NGC 4631 bevindt zich in het sterrenbeeld Jachthonden (Canes Venatici) en heeft een helderheid van magnitude van 9. Dit stelsel, dat ook gekend is onder de naam…

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

64%

Sociale netwerken