De Proton raket stort neer in Kazachstan
Foto: Roscosmos

Een Russische Proton raket is in de nacht van 1 op 2 juli 2013 kort na de lancering neergestort. Kort nadat de 700 ton zware draagraket om 04u38 Belgische tijd was vertrokken vanop de Bajkonoer lanceerbasis in Kazachstan week de raket van haar baan af waarna het tuig neerstortte op de verlaten steppe van Kazachstan. Aan boord van deze onbemande raket bevonden zich drie Russische navigatiesatellieten. 

Op televisiebeelden van de lancering is duidelijk te zien dat de raket meteen na de start van de lancering naar links en naar rechts afwijkt en begint te spinnen om haar as. Alles wijst er dan ook op dat er zich een probleem heeft voorgedaan bij één van de zes raketmotoren van de onderste rakettrap. De Proton-M raket die bij deze missie werd gebruikt, beschikte over vier rakettrappen en had een totale lengte van 54 meter. In tegenstelling tot Europese en Amerikaanse draagraketten beschikken Russische raketten niet over een systeem tot zelfvernietiging waardoor de raket met zijn satellieten een halve minuut na de lancering neerstortte op Aarde en explodeerde. Tot op heden zijn er nog geen berichten over gewonden of doden. Door het neerstorten ontstond een gigantische vuurzee waardoor er veel giftige dampen vrijkwamen afkomstig van de brandstof. Verschillende gebouwen op de Bajkonoer lanceerbasis werden dan ook ontruimd uit voorzorg. Het Russische ruimtevaartagentschap heeft laten weten een spoedcommissie bij elkaar te roepen die de oorzaak van deze mislukte lancering moeten achterhalen. Aan boord van de Proton-M raket bevonden zich drie Uragan-M navigatiesatellieten bestemd voor het Russische GLONASS navigatiesysteem. Elke Uragan-M satelliet heeft een gewicht van 1,4 ton en wordt gebouwd door NPO PM. Eind 2010 verloor Rusland nog al eens drie navigatiesatellieten voor het GLONASS systeem toen de laatste rakettrap van een Proton raket er niet in slaagde de satellieten uit te zetten in de juiste baan om de Aarde. Ook in 2012 waren er tweemaal problemen bij lanceringen met een Proton raket.

Proton raketten zijn vandaag de dag het werkpaard binnen het Russische ruimtevaartprogramma. Zo worden deze raketten gebruikt voor het lanceren van zware gouvernementele en commerciële satellieten. Alles samen was dit de 388ste keer dat Rusland een Proton raket lanceerde sinds deze in 1965 voor het eerst werd gebruikt. Onderaan dit artikel kan u een filmpje bekijken van de mislukte lancering.

 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1802

Het gebeurde toen

De Duitse astronoom Heinrich Wilhelm Matthias Olbers ontdekt de planetoïde 2 Pallas. Dit was de tweede planetoïde die ooit werd ontdekt. De planetoïde 2 Pallas beweegt zich in een baan om de Zon op een afstand van ongeveer 416 miljoen kilometer en is ongeveer 550 kilometer groot. Deze ruimterots werd genoemd naar Pallas uit de Griekse mythologie, de dochter van Zeus en beschermgodin van de stad Athene. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

23%

Sociale netwerken