donderdag, 21 mei 2020 07:52

Japan lanceert HTV bevoorradingstuig

Geschreven door
Beoordeel dit item
(1 Stem)
Een Japanse HTV in een baan om de Aarde. Een Japanse HTV in een baan om de Aarde. Foto: JAXA/NASA

De Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA heeft op woensdag 20 mei 2020 met succes een onbemand HTV bevoorradingstuig in de ruimte gebracht. Omstreeks 19u31 Belgische tijd vertrok de 56 meter lange H-2B raket vanop het Tanegashima Space Center waarna het onbemande HTV bevoorradingstuig probleemloos werd uitgezet in een lage baan om de aarde. Op maandag 25 mei 2020 moet deze negende HTV worden vastgemaakt aan het internationale ruimtestation ISS.

Deze negende HTV kreeg de bijnaam 'Kounotori 9' en moet maar liefst 6,2 ton aan vracht en bevoorrading naar het internationale ruimtestation ISS brengen. Aan boord van deze negende HTV bevinden zich kledij, voedsel, wetenschappelijke experimenten en technische apparatuur voor het ruimtestation. Onder de wetenschappelijke experimenten en apparatuur bevinden zich het European Drawer Rack Mark II (EDR2), het Tank for Water Storage System (WSS), de Solid Combustion Experiment Module (SCEM) en het Confocal Space Microscopy (COSMIC) experiment. De 10 meter lange HTV zal op maandag 25 mei 2020 aankomen bij het internationale ruimtestation ISS waarna het onbemande gevaarte zal vastgemaakt worden aan het ruimtestation met behulp van een robotarm die bediend wordt door één van de ruimtevaarders. De HTV is één van de grootste bijdragen van Japan aan het internationale ruimtestation ISS. Zowel voor de H-2B raket alsook voor de HTV bevoorradingsmodule was dit hun laatste lancering. Japan wil de krachtige H-2B raketten in de toekomst vervangen door goedkopere en nieuwere H-3 raketten. Daarnaast wil Japan ook de HTV's vervangen door het HTV-X bevoorradingstuig dat in 2022 zijn eerste ruimtevlucht moet maken. 

Japan bracht in 2009 zijn eerste H-II Transfer Vehicle (HTV) in de ruimte. Elke HTV heeft een lengte van 10 meter, een diameter van 4,4 meter en weegt zonder vracht 10,5 ton. Elke HTV beschikt over twee compartimenten waarvan één een onder druk gebrachte module is waar de bemanning van het internationale ruimtestation ISS zich vrij kan in begeven om de vracht inover te laden. In dit compartiment is plaats voor zes ton aan cargo en men kan er tot acht International Standard Payload Racks (ISPR's) in onderbrengen. De cargo die de HTV aan boord heeft, bestaat uit kledij, voedsel, experimenten en appartuur. De ISPR's bevatten meestal experimenten of labo's en men deze later ook nog overladen naar de andere ISS modules. Het tweede compartiment van de HTV wordt niet onder druk gebracht. In dit tweede gedeelte worden experimenten en onderdelen ondergebracht die aan de buitenkant van het ruimtestation moeten bevestigd worden. Deze onderdelen kan men door middel van een robotarm in en uit de HTV laden. Alle HTV's werden steeds in de ruimte gebracht door krachtige H-2B raketten die allemaal in de ruimte gebracht werden vanop het Tanegashima Space Center. 

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens

Dit gebeurde vandaag in 1962

Het gebeurde toen

Vanop de Bajkonoer lanceerbasis wordt de Vostok 3 ruimtecapsule gelanceerd met aan boord de Russische kosmonaut Andriyan Nikolayev. Een dag na de lancering van Vostok 3 volgde Vostok 4 met aan boord Pavel Popovich. De Vostok 3 en 4 voerden uiteindelijk de eerste gezamenlijke bemande ruimtevlucht uit in de geschiedenis van de ruimtevaart. Na bijna 4 dagen in de ruimte te hebben doorgebracht, keerde Nikolayev terug naar de Aarde. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

Geen geplande evenementen
Meer Evenementen

NGC 2841

NGC 2841
NGC 2841 is een helder spiraalvormig sterrenstelsel in het sterrenbeeld Ursa Major (Grote Beer). In kleine telescopen lijkt dit deep-sky object op een elliptisch sterrenstelsel maar in grotere telescopen is…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

79%

Sociale netwerken