NASA's Europa Clipper ruimtesonde is op maandag 14 oktober 2024 gelanceerd met een SpaceX Falcon Heavy raket vanaf NASA's Kennedy Space Center (KSC) in Florida, als start van een langverwachte astrobiologische missie naar de Jupitermaan Europa. De raket steeg op vanaf KSC's Pad 39A om 18u06 Belgische tijd, toen de 27 Merlin-motoren van de eerste trap van de raket tot leven kwamen en de Europa Clipper de lucht in stuurden.
ESA's eerste planetaire defensieruimtesonde heeft planeet Aarde verlaten. De Hera-missie is op weg naar een uniek doel onder de meer dan 1,3 miljoen bekende asteroïden in ons zonnestelsel, het enige hemellichaam waarvan de baan door menselijk toedoen is verschoven, om hardnekkige mysteries over de afbuiging ervan op te lossen. Door een beter wetenschappelijk begrip te krijgen van de 'kinetische inslag'-techniek waarmee asteroïden worden afgebogen, wil Hera de aarde veiliger maken.
De tweede Vulcan Centaur raket van het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf United Launch Alliance steeg 4 oktober 2024 op voor een testvlucht die nodig was om de nieuwe raket te certificeren voor het lanceren van nationale veiligheidsladingen, maar er was mogelijk een probleem met een van de boosterraketten (SRB). De nieuwe Vulcan Centaur raket werd gelanceerd vanaf Space Launch Complex 41 op het Cape Canaveral Space Force Station in Florida. De lancering vond plaats in het midden van een drie uur durend lanceervenster na een aanvankelijke vertraging van een half uur om extra tijd te hebben voor controles voorafgaand aan de lancering.
De volgende missie van Arianespace is gepland voor dinsdag 3 september 2024 om 22.50 uur lokale tijd (4 september om 1.50 uur UTC, 3.50 uur CEST), vanaf Europa's ruimtehaven in Kourou, Frans Guyana, met een Vega draagraket. Deze missie, genaamd “VV24”, zal zijn vracht, de Copernicus Sentinel-2C satelliet, in een zon-synchrone baan op een hoogte van ongeveer 780 km brengen. De scheiding van de aardobservatiesatelliet zal 57 minuten na de lancering plaatsvinden. Sentinel-2C maakt deel uit van het Copernicus aardobservatieprogramma van de Europese Commissie, het meest geavanceerde aardobservatiesysteem ter wereld.
De eerste vlucht van Blue Origin's New Glenn heavy-lift raket, die NASA's ESCAPADE missie op weg naar de planeet Mars zal sturen, heeft nu een voorlopige lanceerdatum gekregen. NASA kondigde maandag op 26 augustus 2024 aan dat de missie niet eerder dan 13 oktober zal worden gelanceerd. De eerste New Glenn raket van Blue Origin zal opstijgen van Space Launch Complex 36 op Cape Canaveral Space Force Station in Florida en debuteert eindelijk na jaren van vertraging in de ontwikkeling.
ESA's Arctic Weather Satellite werd succesvol in de ruimte gebracht, waarmee de weg is vrijgemaakt voor een mogelijke constellatie van satellieten die vaker gegevens kunnen leveren, niet alleen om de weersvoorspellingen op de korte termijn voor Arctische landen te verbeteren, maar voor de hele wereld. Deze nieuwe weersatelliet werd op 16 augustus 2024 om 11:56 lokale tijd in een baan om de aarde gebracht met een SpaceX Falcon 9 raket vanaf de Vandenberg Space Force Base in Californië.
Op 9 juli 2024 werd de eerste nieuwe Europese Ariane 6-raket met succes gelanceerd, waarmee de missie werd voltooid om verschillende uiteenlopende satellieten in een cirkelvormige baan om de aarde te brengen en de onafhankelijke toegang van Europa tot de ruimte te herstellen. De eerste vlucht, genaamd VA262, was een groot succes voor Europa en maakte de weg vrij voor de volgende Ariane 6-vlucht in 2024 en toonde aan dat de nieuwe zware raket in staat is om zijn doel te bereiken en satellieten en constellaties te lanceren.
Op donderdag 20 juni 2024 onderging de eerste Ariane 6 raket die binnenkort de ruimte in gaat zijn laatste volledige zogeheten 'wet dress rehearsal' in het Europese Spaceport in Frans Guyana. Het gaf een spannend voorproefje van wat komen gaat, met een stop van slechts een paar seconden voor de motorontsteking en natuurlijk het opstijgen. De eerste lancering van een Ariane 6 is voorzien voor 9 juli 2024.
Binnenkort lanceert Europa zijn nieuwe Ariane 6 raket, die vele ruimtemissies met zich meebrengt, elk met een uniek doel, een unieke bestemming en een team thuis dat hen aanmoedigt. Of het nu gaat om het lanceren van nieuwe satellieten om terug te kijken en de aarde te bestuderen, om diep in de ruimte te kijken of om het testen van belangrijke nieuwe technologieën in een baan om de aarde, de eerste vlucht van de Ariane 6 zal de veelzijdigheid en flexibiliteit van deze indrukwekkende, zware draagraket laten zien.
De eerste lancering van de nieuwe Ariane 6 raket is gepland voor 9 juli 2024 vanaf Europa's ruimtehaven in Frans Guyana, dit kondigde ESA-directeur-generaal Josef Aschbacher op 5 juni 2024 aan op de ILA Berlijn Air Show. Josef Aschbacher werd vergezeld door de Ariane 6 Task Force partners, ArianeGroup CEO Martin Sion, CNES CEO Philippe Baptiste en Arianespace CEO Stéphane Israël op het podium om deze mijlpaal aan te kondigen. Walther Pelzer, directeur-generaal van de Duitse ruimtevaartorganisatie DLR, was ook aanwezig voor de gelegenheid. Ariane 6 is Europa's nieuwe draagraket voor zware lasten en vervangt zijn uiterst succesvolle voorganger, Ariane 5.
Lancering vanaf de Bajkonoer lanceerbasis in Kazachstan van een Sojoez raket met aan boord de Europese ruimtesonde Venus Express die in april 2006 aankomt bij de planeet Venus. Dit 1,2 ton zware onbemande ruimtetuig werd ontwikkeld om de structuur, chemische samenstelling en dynamiek van de atmosfeer van Venus te bestuderen. Foto: ESA
Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!
Wordt medewerkerDeze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.