Foto: ESA/CNES/Arianespace

De volgende missie van Arianespace is gepland voor dinsdag 3 september 2024 om 22.50 uur lokale tijd (4 september om 1.50 uur UTC, 3.50 uur CEST), vanaf Europa's ruimtehaven in Kourou, Frans Guyana, met een Vega draagraket. Deze missie, genaamd “VV24”, zal zijn vracht, de Copernicus Sentinel-2C satelliet, in een zon-synchrone baan op een hoogte van ongeveer 780 km brengen. De scheiding van de aardobservatiesatelliet zal 57 minuten na de lancering plaatsvinden. Sentinel-2C maakt deel uit van het Copernicus aardobservatieprogramma van de Europese Commissie, het meest geavanceerde aardobservatiesysteem ter wereld.

Copernicus levert continue, onafhankelijke en betrouwbare aardobservatiegegevens en -diensten aan overheden, bedrijven en burgers over de hele wereld. Het programma wordt medegefinancierd door de EU en ESA. De Copernicus Sentinel-2C-satelliet, met zijn groot bereik, hoge resolutie en multispectrale beeldvorming, zal een breed scala aan operationele toepassingen ondersteunen, waaronder landbouw, bewaking van de waterkwaliteit, beheer van natuurrampen (bijv. bosbranden, vulkanen, overstromingen) en het opsporen van methaanemissies. Voor de landbouw helpt de missie om de gezondheid van gewassen te monitoren, opbrengsten te voorspellen en precisielandbouw mogelijk te maken. Beelden worden gebruikt om het type gewas te detecteren en om biofysische variabelen te bepalen zoals bladoppervlakte-index, bladchlorofylgehalte en bladwatergehalte om de groei en gezondheid van planten te monitoren.

Sentinel-2C bereikte Frans Guyana op 18 juli 2024 aan boord van Canopée, het eerste zeilende vrachtschip, een pionier op het gebied van milieuverantwoordelijkheid in de industriële scheepvaart. De aankomst van de satelliet in Kourou markeerde het begin van de lanceercampagne onder leiding van Arianespace-teams. De satelliet ondergaat een reeks precieze pre-launch tests ter voorbereiding op het opstijgen, wat leidt tot de Launch Readiness Review (LRR) die gepland staat op 2 september 2024. De voltooiing van de LRR leidt tot de goedkeuring voor het aftellen van de lancering. Vóór de aanstaande lancering van Sentinel-2C, die is ontworpen en gebouwd door een consortium van ongeveer 60 bedrijven onder leiding van Airbus Defence and Space, werden Sentinel-1A, Sentinel-2A, Sentinel-1B en Sentinel-2B met succes gelanceerd door Arianespace. De VV24-missie benadrukt eens te meer Arianespace's toewijding aan de ruimte voor een beter leven op aarde, en verzekert Europa's onafhankelijke toegang tot de ruimte.

De Vega raket, ontworpen om lichte aardobservatie- en wetenschappelijke ladingen naar verschillende banen te sturen, werd in februari 2012 voor het eerst gelanceerd vanaf het Europese ruimtestation in Frans Guyana. Met deze laatste aankomende VV24-missie meegerekend, zal Vega in totaal 22 lanceringen hebben uitgevoerd in de loop van zijn dienstjaren. De missie markeert de overdracht aan de Vega C-draagraket, die eind 2024 weer in de lucht moet komen. Het Vega-programma is het resultaat van de samenwerking tussen 10 Europese landen. Het is ontwikkeld onder leiding van ESA, met Italië (ASI) als eerste bijdrager, Avio Spa (Colleferro, Italië) als hoofdaannemer die een lanceerklare draagraket levert aan Arianespace, dat de draagraket zal blijven exploiteren tot Vega Vlucht 29 (VV29).

De laatste Vega raket wordt klaargemaakt voor zijn lancering - Foto: ESA/CNES/Arianespace

Bron: Arianespace

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1959

Het gebeurde toen

Vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida wordt de Amerikaanse satelliet Vanguard 3 in de ruimte gebracht. Vanguard 3 was uitgerust met een magnetometer, röntgendetectors en detectors voor het opsporen van micrometeorieten, het bestuderen van het magnetisch veld van de Aarde en het meten van effect van röntgenstraling van de zon op de dampkring. Na 83 dagen te hebben gefunctioneerd, ontving men van Vanguard 3 geen signalen meer. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken