Foto: Blue Origin

De eerste vlucht van Blue Origin's New Glenn heavy-lift raket, die NASA's ESCAPADE missie op weg naar de planeet Mars zal sturen, heeft nu een voorlopige lanceerdatum gekregen. NASA kondigde maandag op 26 augustus 2024 aan dat de missie niet eerder dan 13 oktober zal worden gelanceerd. De eerste New Glenn raket van Blue Origin zal opstijgen van Space Launch Complex 36 op Cape Canaveral Space Force Station in Florida en debuteert eindelijk na jaren van vertraging in de ontwikkeling.

Een lancering op 13 oktober 2024 valt binnen de periode die nodig is om naar Mars te reizen. Dat gebeurt om de 26 maanden, wanneer de aarde goed op één lijn staat met de rode planeet om efficiënt te kunnen reizen. NASA's ESCAPADE (Escape and Plasma Acceleration and Dynamics Explorers) missie bestaat uit twee sondes gebouwd door het bedrijf Rocket Lab om de effecten van de zonnewind op de atmosfeer van Mars te bestuderen.

De nieuwe New Glenn raket van Blue Origin is in totaal 98 meter lang en bestaat uit twee trappen. Deze gigantische raket moet vrachten tot 45 ton in een lage baan om de aarde kunnen brengen en satellieten tot 13,6 ton in een geostationaire overdrachtbaan (GTO). De onderste rakettrap van de New Glenn wordt aangedreven door zeven krachtige BE-4 raketmotoren terwijl de tweede rakettrap werd uitgerust met twee BE-3U raketmotoren. Het grootste deel van de ontwikkelingskosten van de New Glenn raket wordt betaald uit het eigen vermogen van Blue Origin CEO Jeff Bezos die één van de rijkste mensen op aarde is. De ontwikkelingskosten worden tot op heden geschat op 2,5 miljard dollar. Met de New Glenn raket wil Blue Origin de concurrentie aan gaan met SpaceX dat momenteel markleider is geworden in het lanceren van satellieten.  

De ESCAPADE ruimtevaartuigen arriveerden op 18 augustus in Florida om te beginnen met de voorbereidingen voor de lancering met de nieuwe New Glenn raket, deelde NASA's Launch Services Program onlangs in een bericht op X. “De succesvolle levering van de twee Marsverkenners aan het Kennedy Space Center is een belangrijke mijlpaal en het hoogtepunt van meer dan drie jaar toegewijd teamwerk van mensen uit het hele project, vooral van onze partners bij Rocket Lab,” zei Rob Lillis, hoofdonderzoeker van ESCAPADE en associate director voor planeetwetenschappen bij het UC Berkeley Space Sciences Laboratory, in een verklaring van Rocket Lab.

De twee ESCAPADE-ruimtevaartuigen, genaamd Blue en Gold, zijn ontworpen om gelijktijdig waarnemingen te doen vanaf verschillende locaties rond Mars om de realtime respons van de planeet op het ruimteweer te identificeren. Meer specifiek zullen de twee ruimtevaartuigen plasma en magnetische velden rond Mars meten om de processen te identificeren die atomen uit de magnetosfeer en bovenste atmosfeer van de planeet verwijderen, wat kan helpen verklaren hoe het klimaat van de Rode Planeet in de loop van de tijd is veranderd, aldus de verklaring.

Bron: Space.com

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1959

Het gebeurde toen

Vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida wordt de Amerikaanse satelliet Vanguard 3 in de ruimte gebracht. Vanguard 3 was uitgerust met een magnetometer, röntgendetectors en detectors voor het opsporen van micrometeorieten, het bestuderen van het magnetisch veld van de Aarde en het meten van effect van röntgenstraling van de zon op de dampkring. Na 83 dagen te hebben gefunctioneerd, ontving men van Vanguard 3 geen signalen meer. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken