Bron: SpaceX

ESA's Arctic Weather Satellite werd succesvol in de ruimte gebracht, waarmee de weg is vrijgemaakt voor een mogelijke constellatie van satellieten die vaker gegevens kunnen leveren, niet alleen om de weersvoorspellingen op de korte termijn voor Arctische landen te verbeteren, maar voor de hele wereld. Deze nieuwe weersatelliet werd op 16 augustus 2024 om 11:56 lokale tijd in een baan om de aarde gebracht met een SpaceX Falcon 9 raket vanaf de Vandenberg Space Force Base in Californië. 

De Arctic Weather Satelite werd rond 23:30 CEST losgekoppeld van de raket. Om 03:06 CEST op 17 augustus ontving het KSAT grondstation in Svalbard, Noorwegen, het zo belangrijke signaal dat aangaf dat de satelliet veilig in een baan om de aarde was aangekomen. Ville Kangas, ESA's Arctic Weather Project Manager, zei: “We kunnen niet trotser zijn, door gebruik te maken van de New Space aanpak duurde het slechts drie jaar om deze nieuwe weersatelliet te ontwikkelen en te bouwen, en dat voor een fractie van de kosten van een traditionele aardobservatiemissie. “De Arctic Weather Satellite bevindt zich nu in een baan om de aarde en moet laten zien hoe deze benadering en de bijbehorende technologie, die temperatuur- en vochtigheidsprofielen oplevert, kunnen worden gekopieerd voor een potentiële constellatie van soortgelijke satellieten die een bijna continue stroom van gegevens kunnen leveren voor weersvoorspellingen op zeer korte termijn, of 'nowcasting', voor het Noordpoolgebied en daarbuiten.

Met een gewicht van slechts 125 kg en afmetingen van 1,0 m x 5,3 m x 0,9 m is de Arctic Weather Satellite een kleine satelliet, maar wel een met grote ambities. Hij is uitgerust met een 19-kanaals microgolfradiometer met kruisraster die verticale profielen met hoge resolutie oplevert van de atmosfeertemperatuur en -vochtigheid onder alle weersomstandigheden. Vochtigheidsgegevens zijn vooral belangrijk voor weersvoorspellingen op de Noordpool, omdat de waterdamp in dit gebied zeer snel kan veranderen. Als prototype is het de voorloper van een potentiële constellatie van satellieten, EPS-Sterna genaamd, die ESA voor Eumetsat zou bouwen wanneer dit prototype zijn potentieel in een baan om de aarde heeft bewezen.

ESA's directeur van aardobservatieprogramma's, Simonetta Cheli, zei: “De baanbrekende Arctische weersatelliet zal aantonen hoe de beschikbaarheid van frequentere gegevens de weersvoorspellingen kan verbeteren voor het Noordpoolgebied, waar de schaarste van gegevens lange tijd een probleem is geweest. “Deze missie getuigt van ons streven om ruimtetechnologie snel en efficiënt te ontwikkelen, aangezien het contract in slechts 36 maanden werd toegekend en afgerond. “Bovendien wordt verwacht dat de missie de weg vrijmaakt voor een constellatie die, door betere numerieke weersvoorspellingen en kortetermijnvoorspellingen, Europa aanzienlijke economische voordelen zou bieden”. De gevolgen van de klimaatcrisis zijn meer voelbaar in het noordpoolgebied dan in andere delen van de wereld. Maar wat er in het noordpoolgebied gebeurt, blijft niet in het noordpoolgebied, dus deze veranderingen hebben invloed op het hele aardsysteem.

Hoewel de nadruk ligt op het Noordpoolgebied, kunnen meteorologen de potentiële constellatie ook gebruiken om weersvoorspellingen wereldwijd te verbeteren. Informatie van de Arctische weersatelliet en de EPS-Sterna constellatie zal ook onderzoek naar klimaatverandering ondersteunen. Het operationele team van KSAT in Tromsø, Noorwegen, besteedt de komende twee maanden aan het kalibreren en in bedrijf stellen van de Arctische weersatelliet. OHB Zweden leidt het industriële consortium van de Arctic Weather Satellite voor ESA. Het consortium omvat Omnisys Zweden als hoofdaannemer voor de microgolfradiometer en Thales Alenia Space Frankrijk als hoofdaannemer voor het grondsegment. Het industriële team bestaat uit 31 bedrijven, waaronder 14 kleine en middelgrote ondernemingen uit 12 ESA-lidstaten.

Bron: ESA

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1977

Het gebeurde toen

Vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida wordt de eerste Europese Orbital Test Satellite (OTS) communicatiesatelliet gelanceerd. Doordat de Delta draagraket tijdens de lancering explodeerde als gevolg van een technisch probleem raakte de eerste OTS satelliet verloren. In 1978 werd een tweede OTS satelliet gelanceerd die ditmaal wel tot in een geostationaire baan om de Aarde werd gebracht. Foto: ESA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken