Foto: ESA/CNES/ArianeGroup

De eerste lancering van de nieuwe Ariane 6 raket is gepland voor 9 juli 2024 vanaf Europa's ruimtehaven in Frans Guyana, dit kondigde ESA-directeur-generaal Josef Aschbacher op 5 juni 2024 aan op de ILA Berlijn Air Show. Josef Aschbacher werd vergezeld door de Ariane 6 Task Force partners, ArianeGroup CEO Martin Sion, CNES CEO Philippe Baptiste en Arianespace CEO Stéphane Israël op het podium om deze mijlpaal aan te kondigen. Walther Pelzer, directeur-generaal van de Duitse ruimtevaartorganisatie DLR, was ook aanwezig voor de gelegenheid. Ariane 6 is Europa's nieuwe draagraket voor zware lasten en vervangt zijn uiterst succesvolle voorganger, Ariane 5.

De Ariane 6 is modulair en wendbaar. De Ariane 6 is modulair en wendbaar en heeft een bovenste trap die opnieuw kan worden gebruikt, waardoor het meerdere missies in verschillende banen kan lanceren tijdens één enkele vlucht. ESA-directeur-generaal Josef Aschbacher: “De Ariane 6 luidt een nieuw tijdperk in van autonome, veelzijdige Europese ruimtevaart. Deze krachtige raket is het resultaat van vele jaren toewijding en vindingrijkheid van duizenden mensen uit heel Europa en zal bij de lancering Europa's onafhankelijke toegang tot de ruimte herstellen. Ik ben blij te kunnen aankondigen dat de eerste lanceerpoging op 9 juli zal plaatsvinden. Ik wil de teams ter plaatse bedanken voor hun onvermoeibare inzet, teamwerk en toewijding in dit laatste deel van de eerste lanceercampagne. Ariane 6 is Europa's raket voor de behoeften van vandaag, aanpasbaar aan onze toekomstige ambities."

Voor de ontwikkeling van Ariane 6 is ESA de Launch System Architect die samenwerkt met hoofdaannemer ArianeGroup voor de ontwikkeling van de draagraket en met CNES voor de ontwikkeling van het grondsegment. ESA is de exploitant die verantwoordelijk is voor de eerste vlucht, terwijl Arianespace voor de daaropvolgende vluchten de aanbieder van lanceerdiensten is die de Ariane 6-draagraket op de markt brengt en exploiteert voor institutionele en commerciële klanten om een verscheidenheid aan missies in een baan om de aarde te brengen. "De aankondiging van de geplande datum voor de eerste vlucht van de Ariane 6 zet ons op het laatste rechte stuk van de lanceercampagne en we zijn volop bezig met het voltooien van de allerlaatste stappen. Deze vlucht is het hoogtepunt van jaren van ontwikkeling en testen door de teams van ArianeGroup en haar partners in heel Europa. Het maakt de weg vrij voor commerciële vluchten en een aanzienlijke groei in de komende twee jaar. Ariane 6 is een krachtige, veelzijdige en schaalbare draagraket die Europa's autonome toegang tot de ruimte zal verzekeren,” zei Martin Sion, CEO van ArianeGroup.

"Nogmaals, de aankondiging van de inaugurele vluchtdatum van Ariane 6 vanaf het Guiana Space Centre is een cruciale stap in de richting van Europese soevereiniteit op het gebied van toegang tot de ruimte. Het bereiken van deze datum was mogelijk dankzij de kolossale inspanningen van alle entiteiten in het voortraject. Ik wil hulde brengen aan de collectieve prestatie van het overwinnen van de valkuilen in de afgelopen maanden. Nu de laatste aanpassingen voor de lancering. Europa in de ruimte is klaar om op te stijgen: we staan allemaal achter de Ariane 6!", aldus Philippe Baptiste, CEO van CNES.

"Met 30 missies in onze orderportefeuille heeft Ariane 6 al het vertrouwen gewonnen van institutionele en commerciële klanten. We bereiden ons voor op de tweede lancering van Ariane 6 tegen het einde van het jaar, gevolgd door een gestage toename tot ongeveer tien lanceringen per jaar zodra we op kruissnelheid zijn. Het is een prachtige uitdaging voor Arianespace en onze partners,” voegde Stéphane Israël, CEO van Arianespace toe. Op Europa's ruimtehaven in Frans Guyana zijn veel verschillende nuttige ladingen geïntegreerd op de nuttige ladingdrager van de Ariane 6. De laatste grote mijlpaal voor de lancering is de lancering van de Ariane 6. De laatste belangrijke mijlpaal voor de lancering is de generale repetitie. Zodra deze activiteit is voltooid, zal de Ariane 6 Task Force een gezamenlijke update geven over de eerste vlucht.

Bron: ESA

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1730

Het gebeurde toen

In de Franse gemeente Badonviller wordt Charles Messier geboren. Messier was een Franse astronoom die een bekende catalogus van 110 verre objecten zoals sterrenhopen, nevels en gaswolken heeft opgesteld. De Messierobjecten zijn vandaag de dag zeer geliefde deep-sky objecten onder amateur-astronomen en astrofotografen.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

77%

Sociale netwerken