Op zaterdag 28 augustus 2021 is een raket van het Amerikaanse bedrijf Astra er opnieuw niet in geslaagd om een kleine satelliet in een baan om de aarde te brengen. De bijna 12 meter lange raket werd gelanceerd vanop het Pacific Spaceport Complex in Alaska maar al van bij het begin van de lancering bleek dat er iets mis was met de raket. Uiteindelijk bleek het helemaal mis te gaan met de raket toen deze een hoogte had bereikt van 33 kilometer. Dit was de eerste commerciële missie van Astra.
Een Indiase GSLV raket is er in de nacht van 11 op 12 augustus 2021 niet in geslaagd om een Indiase aardobservatiesatelliet in de ruimte te brengen. De raket vertrok om 02u13 Belgische tijd vanop het Satish Dhawan Space Centre maar zes minuten na lift-off bleek er plots een probleem te zijn met de derde rakettrap. Uiteindelijk liet de Indiase ruimtevaartorganisatie ISRO weten dat de lancering was mislukt en dat de EOS-03 satelliet verloren was. Hiermee komt een einde aan een reeks van zestien succesvolle lanceringen van Indiase raketten.
China heeft in de nacht van woensdag 16 op donderdag 17 juni 2021 met succes drie ruimtevaarders in de ruimte gebracht. De Shenzhou-12 ruimtecapsule, met aan boord Nie Haisheng, Liu Boming en Tang Hongbo, vertrok om 03u22 Belgische tijd vanop het Jiuquan Satellite Launch Center en werd een kleine tien minuten later succesvol uitgezet in een lage baan om de aarde. Doel van deze nieuwe Chinese bemande ruimtemissie is om de Shenzhou-12 te koppelen met de Tianhe basismodule van het nieuwe Chinese ruimtestation waarna de 'taikonauten' er drie maanden lang gaan in leven en werken.
Het private ruimtevaartbedrijf Rocket Lab, dat vandaag de dag lanceringen uitvoert met zijn Electron raketten vanuit Nieuw-Zeeland, heeft laten weten dat het een nieuwe, zware raket gaat ontwikkelen die in 2024 voor het eerst zal gelanceerd worden. Deze nieuwe raket kreeg de naam 'Neutron' en moet vrachten tot acht ton tot in een lage baan om de aarde kunnen brengen. De onderste rakettrap van de nieuwe Neutron raket zal herbruikbaar zijn en deze raket en de raket zal ook kunnen gebruikt worden voor het lanceren van bemande ruimtevaartuigen.
Een Indiase Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV) raket heeft op zondag 23 februari 2021 met succes een Braziliaanse aardobservatiesatelliet in een baan om de aarde gebracht. De PSLV raket vertrok om 05u54 Belgische tijd vanop het Satish Dhawan Space Centre en zette de Amazonia-1 satelliet 17 minuten later succesvol uit in een zon-synchrone baan om de aarde op een hoogte van 752 kilometer. Met de Amazonia-1 satelliet wil Brazilië vooral de ontbossing van het Amazonewoud en de landbouw in kaart en in beeld brengen. Naast de Braziliaanse satelliet werden tijdens deze lancering ook nog achttien kleine satellietjes in de ruimte gebracht.
Het Amerikaanse private ruimtevaartbedrijf SpaceX gaat in februari 2021 opnieuw een belangrijke testvlucht uitvoeren met een prototype van het nieuwe Starship ruimtevaartuig. Zo moet het SN09 prototype na de lancering een maximale hoogte bereiken van ongeveer 12,5 kilometer waarna SN09 terug moet landen op het testterrein in Texas. Voor de tweede keer zal een Starship prototype ook uitgerust worden met drie Raptor raketmotoren. Dankzij dit artikel kan u deze belangrijke testvlucht hier LIVE volgen!
Het Amerikaanse private ruimtevaartbedrijf SpaceX wil op zondag 24 januari 2021 met een Falcon 9 raket maar liefst 143 kleine satellieten en in de ruimte brengen. Al deze satellieten worden gelanceerd met behulp van een Falcon 9 raket vanop het Cape Canaveral lanceercomplex in Florida. Aan boord van de raket bevinden zich onder andere tien Starlink satellieten alsook tientallen andere kleine satellieten. Starlink is het ambitieuze maar veel besproken project van SpaceX waarmee het bedrijf aan iedereen op aarde breedband internet wil aanbieden met behulp van vele duizenden kleine satellieten. De lancering is voorzien voor 16u00 Belgische tijd. Dankzij dit artikel kan u deze belangrijke lancering hier LIVE volgen!
Het private ruimtevaartbedrijf van Sir Richard Branson, Virgin Orbit, is er op maandag 17 januari 2021 voor de eerste maal in geslaagd om enkele kleine satellieten in de ruimte te brengen met behulp van de nieuwe LauncherOne raket. De nieuwe raket werd zoals voorzien op een hoogte van ongeveer 11 kilometer losgemaakt van een aangepast Boeing 747-400 vliegtuig waarna de raket tot ontbranding werd gebracht en de satellieten succesvol in een baan om de aarde werden uitgezet Zowel voor Virgin Orbit alsook voor de commerciële ruimtevaartsector is dit bijzonder belangrijk aangezien er opnieuw een speler op de markt komt voor het lanceren van kleine satellieten.
Vanop de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana, Zuid-Amerika, heeft een Russische Sojoez raket met succes een Franse militaire satelliet in de ruimte gebracht. Tijdens deze missie werd de Franse CSO-2 spionagesatelliet succesvol in een baan om de aarde gebracht. Deze lancering was meteen ook de 114de en laatste lancering van 2020.
Het Europese lanceerbedrijf Arianespace heeft in opdracht van het Britse communicatiebedrijf OneWeb met succes 36 satellieten in de ruimte gebracht. Al deze satellieten werden probleemloos in een baan om de aarde gebracht met behulp van een Russische Sojoez raket vanop de Vostochny Cosmodrome in het verre oosten van Rusland. Net als het Starlink project van SpaceX wil ook OneWeb een netwerk van honderden satellieten rond de aarde uitbouwen die iedereen moeten voorzien van breedband internet.
De Amerikaanse astronoom Stephen P. Synnott ontdekt op basis van foto's gemaakt door de Voyager 2 ruimtesonde de Uranusmaan Puck. Deze kleine maan wordt genoemd naar een personage uit Shakespeares stuk "A Midsummer Night's Dream" en heeft een diameter van 154 kilometer. Het donkere oppervlak van deze kleine maan wordt gekenmerkt door veel kraters waarin sporen van waterijs werden ontdekt. Foto: NASA
Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!
Wordt medewerkerDeze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.