Vulcan Centaur is de naam van een nieuwe Amerikaanse raket die werd ontwikkeld door United Launch Alliance (ULA). Deze nieuwe draagraket moet in de nabije toekomst de bestaande Atlas V en Delta IV raketten vervangen om te kunnen concurreren met bedrijven als SpaceX. De Vulcan Centaur combineert technieken van beide voorgangers met nieuwe technieken. Deze nieuwe raket is ook de eerste door ULA zelf ontwikkelde raket sinds de oprichting van dat bedrijf, door de fusie van de raketbouw- en lanceerafdelingen van Boeing en Lockheed Martin in 2006. De Vulcan Centaur raket is 61 meter lang, heeft een diameter van 5,4 meter en kan vrachten tot 27,2 ton tot in een lage baan om de aarde brengen. Daarnaast kan deze gigantische raket ook satellieten tot 15,3 ton tot in een geostationaire overdrachtbaan (GTO) brengen. Net zoals andere raketten bestaan er van de Vulcan Centaur raket verschillende configuraties naar geland het type missie. Zo kan deze raket uitgebreid worden met extra boosterraketten. De onderste rakettrap van de Vulcan Centaur is uitgerust met twee BE-4 raketmotoren die ontwikkeld werden door Blue Origin. Naast het lanceren van satellieten moet de nieuwe Vulcan Centaur in de toekomst ook het commerciële ruimtevaartuig Dream Chaser in de ruimte brengen. ULA sloot ook al een contract af met Amazon voor het lanceren van breedbandinternet satellieten voor het Kuiper project met behulp van Vulcan Centaur raketten en ook de Amerikaanse Space Force zal in de toekomst Vulcan Centaur raketten gaan gebruiken voor het lanceren van militaire satellieten. Leer alles over deze nieuwe Amerikaanse raket in deze handige infofiche!
Starship is vandaag de dag één van de meest ambitieuze projecten uit de ruimtevaart. Deze gigantische raket werd ontwikkeld en gebouwd door het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX en is, volledig geassembleerd, maar liefst 120 meter hoog. Dit nieuwe lanceermiddel bestaat uit het Starship ruimtevaartuig dat in de ruimte wordt gebracht door de krachtige Super Heavy rakettrap. Zowel Starship alsook de Super Heavy rakettrap werden ontwikkeld om terug te keren naar de aarde en om opnieuw hergebruikt te kunnen worden. Leer aan de hand van dit artikel alles over deze superraket die de ruimtevaart helemaal kan veranderen!
De Electron raket is een kleine raket die werd ontwikkeld door het commerciële ruimtevaartbedrijf Rocket Lab met als doel kleine satellieten in de ruimte te brengen tegen een lage kostprijs. Een groot deel van de onderdelen van de Rutherford raketmotoren worden gebouwd met behulp van 3D-printertechnologie en om gewicht te sparen worden grote delen van deze raket ook vervaardigd uit koolstofvezel. De Electron raket werd in 2017 voor het eerst gelanceerd waarna er al lanceringen werden uitgevoerd in opdracht van NASA, Planet Labs, US Air Force en NRO. Leer alles over deze kleine raket in deze handige infofiche!
De Chinese Long March 11 raket werd door de China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC) ontworpen om kleine, lichte satellieten in een baan om de aarde te brengen. Deze raket bestaat uit vier trappen die gebruik maken van een vaste brandstof en kan tot 700 kilogram aan vracht in een lage baan om de aarde brengen. Het ontwerp van de Long March 11 raket is deels gebaseerd op dat van de militaire DF-31 raket en de Long March 11 kan zowel vanop land alsook vanop zee gelanceerd worden. Tijdens een lancering in juni 2019 bracht een Long March 11 raket zeven Chinese satellieten succesvol in een lage baan om de aarde. Leer alles over deze kleine Chinese raket in deze handige infofiche!
De Japanse Epsilon raket, ook gekend als 'Epsilon Launch Vehicle', is een gemoderniseerde versie van de M-V raket en wordt gebruikt voor het lanceren van kleinere satellieten bestemd voor wetenschappelijk onderzoek of het testen van nieuwe technologieën. Deze raket bestaat uit drie of vier rakettrappen die allemaal gebruik maken van een vaste brandstof. In september 2013 werd de Epsilon raket voor het eerst gelanceerd en al deze lanceringen vinden plaats vanop het aan de kust gelegen Uchinoura Space Center in de prefectuur Kagoshima. De Epsilon raket is veel goedkoper dan zijn voorganger (de M-V raket) en kan in een veel kortere periode worden klaargemaakt voor zijn lancering. Leer alles over deze kleine Japanse raket in deze handige infofiche!
LauncherOne is een tweetraps raket die werd ontwikkeld door het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Virgin Orbit. Opvallend aan de LauncherOne raket is dat deze niet gelanceerd wordt vanop aarde maar wel vanop een hoogte van ongeveer elf kilometer. Zo wordt deze raket onderaan de vleugel van een aangepaste Boeing 747-400 tot op dergelijke hoogte gebracht waarna de LauncherOne raket losgekoppeld en gelanceerd wordt. LauncherOne werd speciaal ontwikkeld om kleinere satellieten, tot ongeveer 300 kilogram, tot in een lage baan om de aarde te brengen en dit tegen een kostprijs van 12 miljoen dollar. Doordat deze raket geen echte lanceerbasis nodig heeft, kan deze onderaan de Boeing 747-400 vertrekken vanop tal van verschillende locaties over de hele wereld. Leer hier alles over de LauncherOne raket in deze handige infofiche!
In juni 2016 lanceerde China voor de eerste maal een Long March 7 raket. Deze raket werd ontworpen om de Long March 2F raket te vervangen en moet in de toekomst het werkpaard worden van de hele Long March rakettenfamilie. Naast het lanceren van diverse soorten satellieten zal de Long March 7 raket ook een belangrijke rol spelen bij het Chinese ruimtestation. Zo moet de Long March 7 raket de onbemande Tianzhou cargomodules in de ruimte brengen die na de lancering moeten worden vastgemaakt aan het Chinese ruimtestation. De Long March 7 raket wordt gelanceerd vanop het Wenchang Space Launch Centre en kan vrachten tot 13,5 ton tot in een lage baan om onze planeet brengen. Leer alles over de krachtige Chinese Long March 7 raket in deze handige infofiche!
Het werkpaard binnen het Indiase ruimtevaartprogramma is de PSLV (Polar Satellite Launch Vehicle) raket. Deze raket werd ontwikkeld door de Indiase ruimtevaartorganisatie ISRO en werd in 1993 voor het eerst gelanceerd. De PSLV raket kan vrachten tot 1,7 ton tot in een zon-synchrone baan om de aarde brengen en bracht sinds zijn eerste lancering ook al meer dan 310 satellieten afkomstig van andere landen in de ruimte. Doordat deze raket vaak meerdere satellieten tegelijk in de ruimte kan brengen, is deze zeer succesvol en wordt deze vaak gebruikt voor het lanceren van kleine satellieten zoals CubeSats. Vandaag de dag bestaat de PSLV raket in verschillende varianten, afhankelijk van de missie. Leer alles over deze succesvolle Indiase raket in deze handige infofiche!
De Falcon Heavy is vandaag de dag één van de meest krachtige raketten die gebruikt wordt voor het lanceren van satellieten. Deze 70 meter lange en meer dan 1 400 ton zware raket wordt ontwikkeld en gebouwd door het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX en kan vrachten tot 63 ton tot in een lage baan om de aarde brengen. De basis van de Falcon Heavy wordt gevormd door drie Falcon 9 raketten die dienst doen als onderste rakettrap en twee boosterraketten. Net als de Falcon 9 raket van SpaceX is ook de Falcon Heavy deels herbruikbaar doordat de onderste rakettrap en de twee boosterraketten na de lanceren terugkeren naar de aarde. Leer alles over deze krachtige Amerikaanse raket in deze handige infofiche!
De Angara A5 raket is de meest krachtige raket uit een nieuwe familie van Russische draagraketten. De Angara raketten werden ontworpen en gebouwd door het Russische Khrunichev State Research and Production Space Center en kunnen gelanceerd worden vanop zowel de Plesetsk lanceerbasis in het hoge noorden van Rusland alsook vanop de nieuwe Vostochny lanceerbasis in het oosten van Rusland. De krachtige Angara A5 raket kan vrachten tot bijna 25 ton tot in een lage baan om de aarde brengen en moet op termijn de Russische Proton M raket vervangen. In 2014 werd de Angara A5 raket voor het eerst gelanceerd en naast deze krachtige versie is er ook nog de lichtere Angara 1.2 variant. Het ontwerp van de Angara A5 raket is modulair opgebouwd en maakt gebruik van Universal Rocket Modules (URM) waarvan men meerdere modules aan elkaar kan koppelen die samen het onderste deel van de raket vormen. Leer alles over de krachtige Russische Angara A5 raket in deze handige infofiche!
Lancering vanop de Bajkonoer lanceerbasis van de Russische Sojoez 7 ruimtecapsule met aan boord de kosmonauten Anatoly Filipchenko, Vladislav Volkov en Viktor Gorbatko. Doel van deze missie was ondermeer te koppelen met de Sojoez 8 ruimtecapsule maar deze pogingen faalden allemaal. Na een missie van 4 dagen en 22 uur keerden Filipchenko, Volkov en Gorbatko uiteindelijk terug naar de Aarde. Foto: Roscosmos
Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!
Wordt medewerkerDeze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.