Epsilon

Geschreven door
Beoordeel dit item
(2 stemmen)
Lancering van een Epsilon raket. Lancering van een Epsilon raket. Foto: KYODO / The Japan Times

De Japanse Epsilon raket, ook gekend als 'Epsilon Launch Vehicle', is een gemoderniseerde versie van de M-V raket en wordt gebruikt voor het lanceren van kleinere satellieten bestemd voor wetenschappelijk onderzoek of het testen van nieuwe technologieën. Deze raket bestaat uit drie of vier rakettrappen die allemaal gebruik maken van een vaste brandstof. In september 2013 werd de Epsilon raket voor het eerst gelanceerd en al deze lanceringen vinden plaats vanop het aan de kust gelegen Uchinoura Space Center in de prefectuur Kagoshima. De Epsilon raket is veel goedkoper dan zijn voorganger (de M-V raket) en kan in een veel kortere periode worden klaargemaakt voor zijn lancering. Leer alles over deze kleine Japanse raket in deze handige infofiche! 

Technische gegevens Vega raket

Fabrikant: IHI Corporation / JAXA
Lengte: 24,4 m - 26 m
Diameter: 2,5 m
Gewicht: 91 ton - 95,4 ton
Aantal trappen: 3 - 4
Raketmotoren onderste rakettrap: 1 x SRB-A3
Raketmotoren tweede rakettrap: 1 x M.35
Raketmotoren derde rakettrap: 1 x KM-V2b
Raketmotoren vierde rakettrap: 1 x CLPS (optioneel)
Stuwkracht onderste rakettrap: 2 271 kN
Stuwkracht tweede rakettrap: 445 kN
Stuwkracht derde rakettrap: 99 kN
Laadvermogen (LEO): 1,5 ton
Laadvermogen (SSO): 590 kg
Eerste lancering: 14 september 2013
Kostprijs: 38 miljoen dollar
Lanceerbasis: Uchinoura Space Center (Japan)
Bestemd voor bemande missies: Neen

Epsilon
De Epsilon raket op het lanceerplatform van het Uchinoura Space Center - Foto: JAXA

Epsilon
Tweede lancering van een Epsilon raket - Foto: JAXA

Epsilon
Lancering van een Epsilon raket - Foto: JAXA

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Meer in deze categorie: « LauncherOne Long March 11 »

Dit gebeurde vandaag in 1967

Het gebeurde toen

Een Amerikaanse Redstone-Sparta raket brengt vanop de Woomera lanceerbasis in Australië de eerste Australische satelliet genaamd WRESAT in de ruimte. Deze kleine kunstmaan had een gewicht van 45 kilogram en werd ontwikkeld om nieuwe technologieën te testen. WRESAT brandt na een succesvolle missie op 10 januari 1968 op in de atmosfeer van de Aarde. Dankzij deze geslaagde missie wordt Australië de zevende natie ter wereld dat een satelliet in een baan om de Aarde heeft.

Ontdek meer gebeurtenissen

NGC 6818

NGC 6818
De planetaire nevel NGC 6818 in het sterrenbeeld Sagittarius (Boogschutter) heeft magnitude 9.3 en is ook bekend onder de naam 'The Little Gem'. Het uiterlijk van dit deep-sky object is…
Lees meer...

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website en/of het Guidestar magazine. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken