Lancering van een krachtige Falcon Heavy raket.
Foto: SpaceX

De Falcon Heavy is vandaag de dag één van de meest krachtige raketten die gebruikt wordt voor het lanceren van satellieten. Deze 70 meter lange en meer dan 1 400 ton zware raket wordt ontwikkeld en gebouwd door het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX en kan vrachten tot 63 ton tot in een lage baan om de aarde brengen. De basis van de Falcon Heavy wordt gevormd door drie Falcon 9 raketten die dienst doen als onderste rakettrap en twee boosterraketten. Net als de Falcon 9 raket van SpaceX is ook de Falcon Heavy deels herbruikbaar doordat de onderste rakettrap en de twee boosterraketten na de lanceren terugkeren naar de aarde. Leer alles over deze krachtige Amerikaanse raket in deze handige infofiche! 

Technische gegevens Falcon Heavy raket

Fabrikant: SpaceX
Lengte: 70 m
Diameter: 3,66 m
Gewicht: 1 420 ton
Aantal trappen: 2
Raketmotoren boosterraketten (2x): 9 x Merlin 1D
Raketmotoren onderste rakettrap: 9 x Merlin 1D
Raketmotoren tweede rakettrap: 1 x Merlin 1D
Stuwkracht boosterraketten (2x): 7 607 kN
Stuwkracht onderste rakettrap: 7 607 kN
Stuwkracht tweede rakettrap: 934 kN
Laadvermogen (LEO): 63 ton
Laadvermogen (GTO): 26 ton
Laadvermogen (Mars Transfer Orbit): 16 ton
Eerste lancering: 6 februari 2018
Kostprijs: 90 miljoen dollar (herbruikbaar)
Lanceerbasis: Kennedy Space Center (USA)
Bestemd voor bemande missies:

Neen

Falcon Heavy
Lancering van een Falcon Heavy raket - Foto: SpaceX

Falcon Heavy
De onderste rakettrap met langs weerszijde de twee boosterraketten - Foto: SpaceX

Falcon Heavy
De landing van de twee boosterraketten na de lancering - Foto: SpaceX

Kris Christiaens

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Oprichter & beheerder van Belgium in Space.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

10%

Dit gebeurde vandaag in 1984

Het gebeurde toen

De Amerikaanse astronoom Edward L. G. Bowell ontdekt op de Anderson Mesa Station sterrenwacht in de Amerikaanse staat Arizona een planetoïde die later naar de bekende Canadese astronoom Clarence Chant wordt genoemd. Chant wordt ook wel de vader van de Canadese sterrenkunde genoemd aangezien hij optische sterrenkunde introduceerde aan de University of Toronto en een van de bezielers was van het bekende David Dunlap Observatory. De planetoïde 3315 Chant draait in een baan om de Zon tussen de banen van de planeten Mars en Jupiter.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Sociale netwerken