Foto: ULA

Vulcan Centaur is de naam van een nieuwe Amerikaanse raket die werd ontwikkeld door United Launch Alliance (ULA). Deze nieuwe draagraket moet in de nabije toekomst de bestaande Atlas V en Delta IV raketten vervangen om te kunnen concurreren met bedrijven als SpaceX. De Vulcan Centaur combineert technieken van beide voorgangers met nieuwe technieken. Deze nieuwe raket is ook de eerste door ULA zelf ontwikkelde raket sinds de oprichting van dat bedrijf, door de fusie van de raketbouw- en lanceerafdelingen van Boeing en Lockheed Martin in 2006. De Vulcan Centaur raket is 61 meter lang, heeft een diameter van 5,4 meter en kan vrachten tot 27,2 ton tot in een lage baan om de aarde brengen. Daarnaast kan deze gigantische raket ook satellieten tot 15,3 ton tot in een geostationaire overdrachtbaan (GTO) brengen. Net zoals andere raketten bestaan er van de Vulcan Centaur raket verschillende configuraties naar geland het type missie. Zo kan deze raket uitgebreid worden met extra boosterraketten. De onderste rakettrap van de Vulcan Centaur is uitgerust met twee BE-4 raketmotoren die ontwikkeld werden door Blue Origin. Naast het lanceren van satellieten moet de nieuwe Vulcan Centaur in de toekomst ook het commerciële ruimtevaartuig Dream Chaser in de ruimte brengen. ULA sloot ook al een contract af met Amazon voor het lanceren van breedbandinternet satellieten voor het Kuiper project met behulp van Vulcan Centaur raketten en ook de Amerikaanse Space Force zal in de toekomst Vulcan Centaur raketten gaan gebruiken voor het lanceren van militaire satellieten. Leer alles over deze nieuwe Amerikaanse raket in deze handige infofiche! 

Technische gegevens Vulcan Centaur raket

Fabrikant: United Launch Alliance (ULA)
Lengte: 61,6 m
Diameter: 5,4 m
Gewicht: 546,7 ton
Aantal trappen: 2
Aantal boosterraketten: 0, 2, 4 of 6
Raketmotoren onderste rakettrap: 2 x BE-4
Raketmotoren tweede rakettrap: 2 x RL-10
Stuwkracht onderste rakettrap: 4.900 kN
Laadvermogen (LEO): 27,2 ton
Laadvermogen (GTO): 15,3 ton
Laadvermogen (Trans-Lunar Injection): 12,1 ton
Eerste lancering: Januari 2024
Kostprijs: 100 - 200 miljoen dollar
Lanceerbasis:

Cape Canaveral (USA)
Vandenberg Space Force Base (USA)

Bestemd voor bemande missies:

Neen


Het ontwerp van de nieuwe Vulcan Centaur raket - Foto: ULA


Foto: ULA


Assemblage van de Vulcan Centaur raket op het lanceercomplex - Foto: ULA


De verschillende onderdelen van de Vulcan Centaur raket - Foto: ULA

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1999

Het gebeurde toen

Twee kleine sondes maken zich los van de Amerikaanse ruimtesonde Deep Space 2 en begeven zich naar het Marsoppervlak. Helaas verloor men tijdens de afdaling naar het Marsoppervlak alle communicatie met de twee sondes. De probes wogen in totaal slechts 3,6 kg en waren bedoeld om als eerste ruimtetuigen ooit onder de oppervlakte van een andere planeet door te dringen. Het onderste deel zou zich 0,6 meter diep in de Marsbodem penetreren en het bovenste deel zou op het oppervlak blijven om data door te sturen naar de Mars Global Surveyor. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken