Een Zenit-3SL raket wordt gelanceerd vanop het drijvend Sea Launch lanceercomplex
Foto: Sea Launch

Vanop het drijvend lanceercomplex Sea Launch is op maandag 3 december 2012 om 21u44 Belgische tijd een krachtige Zenit-3SL draagraket gelanceerd met in zijn vrachtruim de Eutelsat 70B communicatiesatelliet. De 60 meter lange raket zette de communicatiesatelliet 66 minuten na de start van de lancering succesvol uit in een tijdelijke baan om de Aarde.

Net als alle andere lanceringen bevond het drijvend lanceercomplex zich ook ditmaal in de Stille Oceaan op de evenaar. Een lancering vanop deze positie biedt heel wat voordelen aangezien de raket bij het lanceren extra snelheid krijgt doordat de rotatie van de Aarde op de evenaar het hoogst is. Daarnaast is er voor de draagraket ook minder correctie van de baan nodig om een vracht in een geostationaire baan om de Aarde te brengen. De satelliet en de raket worden in Long Beach, Californië, geassembleerd aan boord van een speciaal schip waarna zowel dit schip alsook het drijvend lanceercomplex zich naar een punt op de evenaar begeven in de Stille Oceaan. De Zenit-3SL is een draagraket die bestaat uit onderdelen die afkomstig zijn uit de Oekraïne, Rusland en de Verenigde Staten. Zo worden de onderste twee rakettrappen geleverd door het Oekraïnse ruimtevaartbedrijf Yuzhnoye Design Bureau en wordt de ‘upper-stage’ geleverd door het Russische ruimtevaartbedrijf Energia. Het vrachtruim wordt dan weer gebouwd door het Amerikaanse lucht- en ruimtevaartbedrijf Boeing. Bij het lanceren heeft de Zenit-3SL een gewicht van 462 ton. Deze raket kan vrachten tot zes ton tot in een geostationaire overdrachtbaan (GTO) brengen.

De 5,2 ton zware Eutelsat 70B kunstmaan werd gebouwd door het Europese ruimtevaartbedrijf Astrium op een Eurostar E-3000 platform. Aan boord van de Eutelsat 70B satelliet bevinden zich 48 Ku-band transponders. Deze communicatiesatelliet werd gebouwd in opdracht van de Europese satellietoperator Eutelsat die deze kunstmaan de volgende vijftien jaar zal gebruiken voor mobiele telefonie, gouvernementele communicatiediensten en breedbandapplicaties. Het in Parijs gevestigde Eutelsat bereikt door haar vloot aan satellieten duizenden ontvangers in Europa, het Midden-Oosten, Afrika, India en grote delen van de Azië. Zo worden de Eutelsat-satellieten vooral gebruikt voor de verdeling van honderden Europese radio- en televisiekanalen naar thuisontvangers en kabelnetwerken. Daarnaast worden Eutelsat-satellieten ook gebruikt voor het versturen van bedrijfsdata, ruwe televisiebeelden en voor telefonie. De belangrijkste satellieten van Eutelsat bevinden zich over vier posities op de geostationaire baan om de Aarde: 7, 10, 13 en 16 graden oost. Eenmaal de Eutelsat 70B satelliet zich op eigen kracht tot in de geostationaire baan heeft begeven, zal deze de Eutelsat 70A kunstmaan vervangen die in november 2002 in de ruimte gebracht werd. Voor satellietoperator Eutelsat is dit de tweede lancering in minder dan één maand aangezien een Ariane 5 raket op 10 november 2012 ook al de Eutelsat 21B kunstmaan in de ruimte bracht.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1999

Het gebeurde toen

Twee kleine sondes maken zich los van de Amerikaanse ruimtesonde Deep Space 2 en begeven zich naar het Marsoppervlak. Helaas verloor men tijdens de afdaling naar het Marsoppervlak alle communicatie met de twee sondes. De probes wogen in totaal slechts 3,6 kg en waren bedoeld om als eerste ruimtetuigen ooit onder de oppervlakte van een andere planeet door te dringen. Het onderste deel zou zich 0,6 meter diep in de Marsbodem penetreren en het bovenste deel zou op het oppervlak blijven om data door te sturen naar de Mars Global Surveyor. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken