Lancering van een Europese Ariane 5 draagraket
Foto: ESA / Arianespace

Een krachtige Europese Ariane 5 draagraket heeft op 19 december 2012 vanuit Frans-Guyana in Zuid-Amerika met succes twee communicatiesatellieten in de ruimte gebracht. Dit was de zevende maal dat Europa in 2012 een Ariane 5 raket lanceerde en was meteen ook de tiende maal dat er in 2012 vanuit Frans-Guyana een raket werd gelanceerd.

De 53 meter lange Ariane 5 ECA draagraket vertrok om 22u49 Belgische tijd vanop het ELA 3 lanceercomplex op het Centre Spatial Guyanais. Tijdens de eerste minuten van de lancering verbruikt elke Ariane 5 raket meer dan vijf ton brandstof per seconde. Zoals tijdens elke lancering werden de twee booster-raketten twee minuten en twintig seconden na de start van de lancering afgestoten waarna de raket met zijn twee satellieten steeds hoger begaf met behulp van zijn Vulcain 2 raketmotor van de onderste rakettrap. Ongeveer zeven minuten na de start van de lancering werd de onderste trap afgestoten en nam de Etage Supérieur Cryogénique-A (ESC-A) rakettrap het over. Deze tweede trap maakt gebruik van van een cryogene brandstofmix van vloeibare waterstof en vloeibare zuurstof. Bovenop deze tweede rakettrap bevindt zich het vrachtruim met daarin de twee satellieten. Alles samen bracht deze Ariane 5 ECA raket 8,6 ton aan vracht in de ruimte (inclusief adapter die zich tussen de twee satellieten bevindt). De eerste satelliet werd zoals voorzien 24 minuten na de start van de lancering uitgezet in een tijdelijke baan om de Aarde. Dit was de 211de maal dat een Europese Ariane raket gelanceerd werd vanuit Frans-Guyana. Sinds december 2002 was dit ook de 53ste succesvolle missie van een Ariane 5 raket.

De eerste satelliet die werd uitgezet, was de Britse Skynet-5D kunstmaan. Deze 4,7 ton zware satelliet werd in opdracht van het Britse ministerie van defensie gebouwd door het ruimtevaartbedrijf Astrium op een Eurostar-3000S platform. Skynet-5D zal de volgende vijftien jaar gebruikt worden voor militaire communicatiedoeleinden voor zowel het Britse leger alsook voor strijdkrachten van Portugal, Australië en de Verenigde Staten. Het Britse Skynet-5 programma bestaat uit vier communicatiesatellieten waarvan de eerste drie tussen maart 2007 en juli 2008 in de ruimte gebracht werden door eveneens Europese Ariane 5 raketten. 

De tweede satelliet, MEXSAT 3, werd twaalf minuten na de Skynet-5D kunstmaan uitgezet. MEXSAT 3, ook wel 'Mexsat Bicentenario' genoemd, werd in opdracht van het Mexicaanse Secretaria de Communicaciones y Transportes gebouwd door het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Orbital Sciences Corporation (OSC) op een Star-2.4 platform. Deze 3 ton zware satelliet werd uitgerust met 12 C-band en 12 Ku-band transponders en zal in Mexico de volgende vijftien jaar gebruikt worden voor tal van communicatiedoeleinden. Het volledige MEXSAT programma bestaat uit twee communicatiesatellieten bestemd voor mobiele telefonie en één kunstmaan voor algemene communicatiedoeleinden. Het Amerikaanse lucht- en ruimtevaartbedrijf Boeing zal de twee satellieten voor mobiele telefonie bouwen. Het complete MEXSAT programma moet tot 2028 operationeel blijven.

Beide satellieten die tijdens deze lancering in de ruimte gebracht werden, werden uitgezet in een tijdelijke geostationaire overdrachtbaan (249 km x 35 777 km). De volgende dagen/weken moeten de kunstmanen zich op eigen kracht tot in een geostationaire baan begeven.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2000

Het gebeurde toen

Een Amerikaanse Delta II raket brengt vanop de Vandenberg lanceerbasis in Californië de Earth Observing-1 aardobservatiesatelliet in de ruimte. Deze satelliet maakte deel uit van NASA's New Millennium Program en kon dankzij het Advanced Land Imager instrument het aardoppervlak observeren in negen verschillende golflengtes. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken