Lancering van een Europese Ariane 5 ECA raket
Foto: ESA / Arianespace

Vanop de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana is op vrijdagavond 28 september 2012 de 65ste Ariane 5 draagraket gelanceerd. Aan boord van de 52 meter lange raket bevonden zich Europese en Indiase communicatiesatellieten die met succes uitgezet werden in geostationaire overdrachtbaan om de Aarde.

De 775 ton zware Ariane 5 ECA draagraket vertrok om 23u18 Belgische tijd vanop het ELA 3 lanceercomplex op het Centre Spatial Guyanais. Tijdens de eerste minuten van de lancering verbruikt elke Ariane 5 raket meer dan vijf ton brandstof per seconde. Zoals tijdens elke lancering werden de twee booster-raketten twee minuten en twintig seconden na de start van de lancering afgestoten waarna de raket met zijn twee satellieten steeds hoger begaf met behulp van zijn Vulcain 2 raketmotor van de onderste rakettrap. Ongeveer zeven minuten na de start van de lancering werd de onderste trap afgestoten en nam de Etage Supérieur Cryogénique-A (ESC-A) rakettrap het over. Deze tweede trap maakt gebruik van van een cryogene brandstofmix van vloeibare waterstof en vloeibare zuurstof. Bovenop deze tweede rakettrap bevindt zich het vrachtruim met daarin de twee satellieten. Alles samen bracht deze Ariane 5 ECA raket meer dan tien ton aan vracht in de ruimte (inclusief adapter die zich tussen de twee satellieten bevindt). De eerste satelliet werd zoals voorzien 27 minuten na de start van de lancering uitgezet in een tijdelijke baan om de Aarde. Dit was de 209de maal dat een Europese Ariane raket gelanceerd werd vanuit Frans-Guyana.

De eerste satelliet die werd uitgezet, was de ASTRA 2F communicatiesatelliet. Deze zes ton zware kunstmaan werd in opdracht van de Luxemburgse satellietoperator SES door EADS Astrium gebouwd op een Eurostar E3000 platform. Het beursgenoteerde bedrijf 'Société Européenne des Satellites' (SES) werd in 1985 opgericht en groeide uit tot 's werelds grootste commerciële satelliet exploitant. Eind 2011 werden er dankzij de SES-satellieten wereldwijd 5 200 televisiekanalen en meer dan duizend radiokanalen aangeboden. Met zijn Ku-band en Ka-band transponders zal ASTRA 2F vooral gebruikt worden voor Direct-to-Home (DTH) televisie en breedbandapplicaties in Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Drie minuten na de ASTRA 2F satelliet werd de Indiase GSAT 10 communicatiesatelliet losgekoppeld van de Ariane 5. GSAT 10 heeft een gewicht van 3,4 ton en werd gebouwd door de Indian Space Research Organisation (ISRO). Deze kunstmaan werd uitgerust met dertig Ku-band transponders en zal de volgende jaren deel uitmaken van het Indian National Satellite (INSAT) netwerk dat een constellatie is van verschillende Indiase geostationaire weer- en communicatiesatellieten. Dit was de vijftiende INSAT-satelliet die in de ruimte gebracht werd door een Europese Ariane raket.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1955

Het gebeurde toen

In New Jersey overlijdt op 76-jarige leeftijd Albert Einstein. Hij wordt algemeen gezien als één van de belangrijkste natuurkundigen uit de geschiedenis en is vooral bekend geworden door het opstellen van de relativiteitstheorie. In het algemeen wordt 1905 als het vruchtbaarste jaar in Einsteins wetenschappelijke leven beschouwd. De meeste natuurkundigen zijn het erover eens dat drie van deze artikelen (over de Brownse beweging, het foto-elektrisch effect en de speciale relativiteitstheorie) elk een Nobelprijs waard zouden zijn.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

44%

Sociale netwerken