Europa heeft op donderdag 17 december 2015 twee Galileo-navigatiesatellieten succesvol in de ruimte gebracht. Vanop de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana vertrokken de twee kunstmanen om 12u51 Belgische tijd aan boord van een Russische Sojoez draagraket die het duo enkele uren later uitzette in een baan om de Aarde op een hoogte van ongeveer 23 522 kilometer.
Rusland heeft op vrijdag 11 december 2015 met succes een nieuwe weersatelliet in de ruimte gebracht die civiele en militaire meteorologen moet helpen om betere weersvoorspellingen te maken. De Elektro-L 2 satelliet vertrok om 14u45 Belgische tijd vanop de Bajkonoer lanceerbasis in Kazachstan en werd met behulp van een Zenit 3F draagraket in een geostationaire baan om de Aarde gebracht.
Een Russische satelliet, die werd gebouwd om vanuit een baan om de Aarde schepen en wellicht ook onderzeeërs te volgen, is kort na zijn lancering niet losgeraakt van de laatste rakettrap toen deze op 5 december 2015 in de ruimte werd gebracht door een Sojoez draagraket. Als gevolg van deze mislukte lancering zal de satelliet en zijn rakettrap in de loop van deze week nog terug opbranden in de atmosfeer van de Aarde.
Vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in de Amerikaanse staat Florida is op zondag 6 december 2015 met succes een commerciële Cygnus cargo module in de ruimte gebracht. Het ruimtevaartuig, dat geladen is met 3,5 ton vracht, werd met behulp van een Atlas V raket tot in een lage baan gebracht. Normaal worden Cygnus bevoorradingsmodules met Antares draagraketten gelanceerd maar doordat de laatste lancering van een Antares raket in oktober 2014 mislukte, koos men voor een Atlas V raket als tijdelijke vervanger.
Vanop de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana is op donderdag 3 december 2015 met succes de LISA Pathfinder satelliet in de ruimte gebracht. De satelliet, die werd uitgerust met hardware waarmee men gravitatiegolven wil detecteren, werd in de ruimte gebracht door middel van een Europese Vega draagraket. LISA Pathfinder moet in de ruimte nieuwe spitstechnologie testen die op Aarde niet kan worden getest. Indien deze technologie slaagt, zal deze later gebruikt ook worden bij de ambitieuze eLISA-missie.
Op vrijdag 20 november 2015 heeft China de eerste satelliet voor Laos in de ruimte gebracht. De LaoSat 1 communicatiesatelliet vertrok om 18u07 Belgische tijd vanop het Xichang Satellite Launch Center in het zuidwesten van China en werd door middel van een CZ-3B draagraket succesvol uitgezet in een geostationaire overdrachtbaan.
Rusland heeft op dinsdag 17 november 2015 een militaire satelliet in de ruimte gebracht die deel zal uitmaken van een nieuw Russisch waarschuwingssysteem waarmee men aanvallen van buiten Rusland met vijandige raketten kan detecteren. De geheime satelliet vertrok om 08u34 Belgische tijd vanop de Plesetsk lanceerbasis in het noorden van Rusland en werd succesvol in de ruimte uitgezet door een Sojoez-2.1b draagraket.
Op 2 oktober en 8 oktober 2015 werden vanuit de Verenigde Staten twee Atlas V raketten gelanceerd die met succes verschillende satellieten in de ruimte brachten. Terwijl de eerste lancering plaatsvond vanop Cape Canaveral in Florida werd de tweede Atlas V raket gelanceerd vanop de Vandenberg Air Force Base in Californië. De lancering op 8 oktober was de 25ste opeenvolgende succesvolle lancering van een Atlas V draagraket.
India heeft op maandag 28 september 2015 met succes zijn eerste ruimtetelescoop in de ruimte gebracht. De PSLV draagraket vertrok om 06u30 Belgische tijd vanop het Satish Dhawan Space Center en zette de Astrosat satelliet 22 minuten later uit in een lage baan om de Aarde op een hoogte van 650 kilometer.
Op woensdag 2 september 2015 zijn drie ruimtevaarders vanop de Bajkonoer lanceerbasis in Kazachstan vertrokken naar het internationale ruimtestation ISS. De Sojoez TMA-18M ruimtecapsule vertrok om 06u37 Belgische tijd en werd met een bijhorende Sojoez draagraket enkele minuten later uitgezet in een lage baan om de Aarde. Aan boord van de Sojoez TMA-18M bevonden zich Sergey Volkov, Aidyn Aimbetov en de eerste Deense ruimtevaarder Andreas Mogensen.
Op Antarctica wordt in het Lewis Cliff gebied een 13,2 gram zware Marsmeteoriet gevonden die de naam 'LEW 88516' krijgt. Deze meteoriet zou tussen de 166 en 183 miljoen jaar oud zijn en vertoont veel gelijkenissen met de ALHA 77005 Marsmeteoriet. LEW 88516 bestaat voor 50% uit olivijn, 35% uit pyroxeen en 8% uit maskelyniet. Foto: NASA
Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!
Wordt medewerkerDeze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.