Lancering van de Russische Elektro-L 2 satelliet
Foto: Roscosmos

Rusland heeft op vrijdag 11 december 2015 met succes een nieuwe weersatelliet in de ruimte gebracht die civiele en militaire meteorologen moet helpen om betere weersvoorspellingen te maken. De Elektro-L 2 satelliet vertrok om 14u45 Belgische tijd vanop de Bajkonoer lanceerbasis in Kazachstan en werd met behulp van een Zenit 3F draagraket in een geostationaire baan om de Aarde gebracht. 

De 1 800 kilogram zware Elektro-L 2 satelliet werd omstreeks 23u43 Belgische tijd losgekoppeld van de Draagraket. Tijdens het verloop van de lancering werd de raketmotor van de Fregat SB rakettrap verschillende malen tot ontbranding gebracht zodat de weersatelliet steeds in een hogere baan werd gebracht. Uiteindelijk werd het ruimtetuig uitgezet in een cirkelvormige geostationaire baan op een hoogte van ongeveer 36 000 kilometer. Vanuit deze positie zal de Elektro-L 2 satelliet de volgende tien jaar elke dertig minuten opnamen maken van onze planeet zodat men onder andere stormsystemen goed kan bestuderen en opvolgen. Daarnaast beschikt deze satelliet ook over instrumenten waarmee men het ruimteweer kan bestuderen en kan deze satelliet ook gebruikt worden om COSPAS-SARSAT noodsignalen met te versturen of te ontvangen. De Elektro-L satellieten worden gebouwd door het Russische ruimtevaartbedrijf NPO Lavochkin en de data afkomstig van deze satelliet zal gebruikt worden door het Russische ruimtevaartagentschap Roscosmos, het Scientific Research Center of Space Hydrometeorology en de Federal Service for Hydrometeorology and Environmental Monitoring. Rusland heeft een niet al te beste reputatie op vlak van weersatellieten. Voor de lancering van de eerste Elektro-L satelliet in januari 2011 moesten Russische meteorologen beroep doen op slechts één operationele weersatelliet, de Meteor-M 1. Hierdoor waren Russische meteorologen en klimaatdeskundigen vele jaren lang verplicht om beroep te doen op data afkomstig van Amerikaanse en Europese weersatellieten. Verwacht wordt dat er de komende jaren nog één Elektro-L weersatelliet in de ruimte zal gebracht worden. Onderaan dit artikel kan u de beelden van deze lancering bekijken!

De lancering van de Elektro-L 2 satelliet was de 83ste vlucht van een Zenit draagraket sinds deze in 1985 voor het eerst werd gebruikt. De ontwikkeling van de Zenit raket kent haar oorsprong uit de Koude Oorlog toen de Sovjet-Unie op zoek ging naar een vervanger voor de Sojoez en Proton raketten. Daarnaast zou deze raket ook dienst doen als boosterraket voor de krachtige Russische Energia raket. Het Yuzhnoye Design Office was destijds verantwoordelijk voor het ontwerp en de bouw van deze raketten dat na het uit elkaar vallen van de Sovjet-Unie uiteindelijk een Oekraïens bedrijf werd. Sinds 2000 worden deze draagraketten gelanceerd door het lanceerbedrijf Sea Launch dat deze raketten lanceerde vanop een drijvend platform in de Stille Oceaan. Sea Launch kende in 2007 echter een grote tegenslag toen een Zenit draagraket kort na de lancering explodeerde waardoor het bedrijf het faillissement aanvroeg. Na een reorganisatie onder Russisch toezicht kocht het Russische ruimtevaartbedrijf Energia zich voor 95% in in Sea Launch. Nadat in 2013 opnieuw een Zenit draagraket niet slaagde in zijn missie en er opnieuw een satelliet verloren ging, haalde Sea Launch geen contracten meer binnen waardoor de activiteiten van het lanceerbedrijf momenteel stilliggen. Ook de lanceringen vanop Russische grondgebied liggen stil. Momenteel staat er wellicht nog één lancering van een Zenit raket op het programma. Zo moest een Zenit draagraket in 2017 de Russische Spektr RG in de ruimte brengen maar door de politieke en militaire spanningen tussen Rusland en de Oekraïne wordt er nu gekeken naar een ander lanceermiddel zoals de Russische Proton raket. Zo is de kans groot dat de lancering van de Elektro-L 2 weersatelliet uiteindelijk de laatste vlucht was van een Zenit raket. 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1802

Het gebeurde toen

De Duitse astronoom Heinrich Wilhelm Matthias Olbers ontdekt de planetoïde 2 Pallas. Dit was de tweede planetoïde die ooit werd ontdekt. De planetoïde 2 Pallas beweegt zich in een baan om de Zon op een afstand van ongeveer 416 miljoen kilometer en is ongeveer 550 kilometer groot. Deze ruimterots werd genoemd naar Pallas uit de Griekse mythologie, de dochter van Zeus en beschermgodin van de stad Athene. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

23%

Sociale netwerken