dinsdag, 24 november 2015 10:04

China brengt eerste satelliet voor Laos in de ruimte

Geschreven door
Beoordeel dit item
(1 Stem)
Lancering van de LaoSat 1 satelliet Lancering van de LaoSat 1 satelliet

Op vrijdag 20 november 2015 heeft China de eerste satelliet voor Laos in de ruimte gebracht. De LaoSat 1 communicatiesatelliet vertrok om 18u07 Belgische tijd vanop het Xichang Satellite Launch Center in het zuidwesten van China en werd door middel van een CZ-3B draagraket succesvol uitgezet in een geostationaire overdrachtbaan. 

Laos is een land in Azië dat grenst aan Myanmar, China, Vietnam, Cambodja en Thailand. Zoals in veel andere Aziatische landen is ook in Laos de vraag naar satellietcommunicatie groot door de opkomst van het internet, mobiele telefonie en telegeneeskunde. Om een antwoord te kunnen bieden aan de grote vraag ondertekende Laos in maart 2010 een contract met China voor de bouw en lancering van de eerste communicatiesatelliet van Laos. Deze communicatiesatelliet werd gebouwd door de China Academy of Space Technology (CAST) op een DFH-3B satellietplatform en werd uitgerust met 14 C-band en 8 Ku-band transponders. De volgende vijftien jaar zal LaoSat 1 gebruikt worden voor tal van toepassingen waaronder het aanbieden van internet en telecommunicatie in afgelegen bergachtige gebieden. Twee van de transponders aan boord van LaoSat 1 zullen gebruikt worden door Laos zelf terwijl de overige transponders zullen geleased worden aan buitenlandse klanten. LaoSat 1 zal gecontroleerd worden door een controlecentrum dat zich in de hoofdstad van Laos, Vientiane, bevindt en zal bemand worden door Laotiaanse en Chinese ingenieurs. Volgens het persagentschap Lao News Agency zou het contract voor de bouw en de lancering van LaoSat 1een waarde hebben van 258 miljoen dollar. Dit bedrag zou Laos hebben geleend bij de Export-Import Bank of China. Dit was niet de eerste maal dat China een satelliet in de ruimte bracht in opdracht van een ander land. Zo lanceerde China eerder ook al satellieten voor Bolivië, Nigeria, Pakistan, Venezuela en de Filipijnen. 

Media

Lancering LaoSat 1
Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1997

Het gebeurde toen

Voor het eerst wordt een raket gelanceerd met aan boord ondermeer as van enkele overleden mensen waaronder de bedenker van de televisiereeks Star Trek Gene Roddenberry. De lancering wordt uitgevoerd met behulp van een Pegasus XL raket in opdracht van het bedrijf Celestis. Dit is 's werelds eerste commerciële ruimtebegrafenis. Na deze eerste lancering volgen nog andere ruimtebegrafenissen waarbij de as van ondermeer de bekende astronoom Eugene Merle Shoemaker, de Amerikaanse astronaut Gordon Cooper en de Star Trek acteur James Doohan in de ruimte wordt gebracht. Foto: Celestis

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Messier 103

Messier 103
M103, ook gekend als NGC 7654, is een open sterrenhoop in het sterrenbeeld Cassiopeia van ongeveer 170 sterren dat op 8 000 lichtjaar van ons verwijderd is. De jonge cluster…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

39%

Sociale netwerken