Het Amerikaanse private ruimtevaartbedrijf SpaceX, dat werd opgericht door miljardair Elon Musk, heeft op dinsdag 06 februari 2017 geschiedenis geschreven. Zo bracht SpaceX vanop het Kennedy Space Center in Florida de krachtigste raket in veertig jaar in de ruimte met aan boord een Tesla Roadster elektrische auto dat dienst deed als testvracht. De lancering verliep vlekkeloos en twee van de drie rakettrappen landde na de lancering veilig terug op het Kennedy Space Center.
Na vele jaren wachten is het eindelijk zo ver! Op het Kennedy Space Center werd op vrijdag 29 december 2017 voor het eerst een indrukwekkende Falcon Heavy draagraket rechtop gezet. Deze nieuwe krachtpatser is 70 meter lang, beschikt onderaan over 27 Merlin raketmotoren en heeft bij de lancering een gewicht van maar liefst 1 420 788 kilogram. De Falcon Heavy werd gebouwd en ontwikkeld door SpaceX en is momenteel de krachtigste raket voor het lanceren van satellieten. Tijdens de eerste testvlucht, die wellicht begin februari zal worden uitgevoerd, zal SpaceX met deze eerste Falcon Heavy een heel bijzondere vracht in de ruimte brengen.
India heeft in de nacht van donderdag 11 op vrijdag 12 januari 2018 met succes 31 satellieten in de ruimte gebracht. Deze lancering vond zoals steeds plaats op het Satish Dhawan Space Center wen werd uitgevoerd met een Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV). Dit was de eerste lancering van een PSLV raket sinds de mislukte lancering in augustus 2017 waarbij de IRNSS 1H navigatiesatelliet verloren ging. De belangrijkste vracht die in de ruimte werd gebracht was de Indiase aardobservatiesatelliet Cartosat 2F.
Vanop de Russische lanceerbasis Plesetsk werd op vrijdag 13 oktober met succes de Europese Sentinel-5P satelliet in de ruimte gebracht. Deze aardobservatiesatelliet werd uitgerust met het door Nederland ontwikkelde Tropomi-instrument waarmee wetenschappers dagelijks zeer gedetailleerd de wereldwijde luchtkwaliteit gaan meten. Het is het meest geavanceerde Nederlandse ruimtevaartproject ooit.
Vier satellieten van het Europese navigatiestelsel Galileo zijn donderdag 17 november met succes naar de ruimte gevlogen. Het kwartet werd in één keer gelanceerd met een Ariane 5-raket, iets wat nog niet eerder is vertoond. De Ariane 5 vertrok om 14:06 Belgische tijd van de Europese ruimtehaven in het Frans-Guyaanse Kourou. De eerste twee satellieten, Galileo 15 en 16, werden 3 uur en 25 minuten na vertrek losgelaten. Nummers 17 en 18 volgden twintig minuten later.
Op zaterdag 4 juni 2016 heeft Rusland met succes een militaire satelliet in de ruimte gebracht waarmee onderzoekers onder andere het zwaartekrachtveld van onze planeet in kaart gaan brengen en bestuderen. De GEO-IK 2 satelliet werd met behulp van een Rockot draagraket in een lage baan om de Aarde gebracht nadat deze om 15u00 Belgische tijd was vertrokken vanop de Plesetsk lanceerbasis in het noorden van Rusland.
De Indiase ruimtevaartorganisatie ISRO heeft op 23 mei 2016 zijn Reusable Launch Vehicle - Technology Demonstrator (RLV-TD) succesvol getest tijdens een eerste testvlucht. De Reusable Launch Vehicle Technology Demonstrator is een gevleugeld, herbruikbaar prototype dat nieuwe technologieën moet testen en demonstreren. Het prototype werd tot op een hoogte gebracht van ongeveer 70 kilometer waarna het terugkeerde naar de Aarde.
In Rusland werd op donderdag 28 april 2016, onder het toeziend oog van Vladimir Putin, voor het eerst een Sojoez raket gelanceerd vanop de nieuwe Vostochny lanceerbasis. Tijdens deze lancering werden succesvol drie satellieten in de ruimte gebracht. Dankzij deze geslaagde lancering breekt voor Rusland nu op vlak van ruimtevaart een nieuw tijdperk aan.
Vanop de Europese lanceerbasis in het Zuid-Amerikaanse Frans-Guyana is op maandag 25 april 2016 met succes de Europese Sentinel-1B aardobservatiesatelliet in de ruimte gebracht. De lancering had normaal al enkele dagen eerder moeten plaatsvinden maar werd verschillende malen uitgesteld omwille van slechte weersomstandigheden en technische problemen. Naast de Sentinel-1B aardobservatiesatelliet werden er nog vier kleinere satellieten in de ruimte gebracht waaronder de eerste Belgische nanosatelliet.
Na enkele mislukte pogingen is het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX er op vrijdag 8 april 2016 voor de eerste maal in gelukt om een gebruikte rakettrap terug te laten landen op een drijvend platform op zee. Tijdens deze lancering werd ook probleemloos een Dragon ruimtetuig in een baan om de Aarde gebracht dat bevoorrading moet brengen naar het internationale ruimtestation ISS. De geslaagde landing van de rakettrap op zee is voor SpaceX een grote stap voorwaarts op vlak van duurzame ruimtevaart aangezien men op deze manier rakettrappen meerdere malen kan gebruiken.
Lancering vanop het Kennedy Space Center in Florida van de Amerikaanse ruimtecapsule Apollo 8 met aan boord de drie astronauten Frank F. Borman, James A. Lovell en William A. Anders. Dit was de derde maal dat een krachtige Saturn V Maanraket werd gebruikt en was de eerste bemande ruimtevlucht waarbij mensen naar de Maan werden gebracht. Na ruim 20 uur in een baan om de Maan te hebben verbleven, werd uiteindelijk de terugreis naar Aarde aangevangen en landde de capsule op 27 december 1968 in de Stille Oceaan. Na hun terugkeer kregen de drie astronauten van het populaire magazine Time de titel "Men of the Year" en werden ze ontvangen op het Witte Huis. Foto: NASA
Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!
Wordt medewerkerDeze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.