De Soyuz TMA-18M bemanning
Foto: NASA / Roscosmos

Op woensdag 2 september 2015 zijn drie ruimtevaarders vanop de Bajkonoer lanceerbasis in Kazachstan vertrokken naar het internationale ruimtestation ISS. De Sojoez TMA-18M ruimtecapsule vertrok om 06u37 Belgische tijd en werd met een bijhorende Sojoez draagraket enkele minuten later uitgezet in een lage baan om de Aarde. Aan boord van de Sojoez TMA-18M bevonden zich Sergey Volkov, Aidyn Aimbetov en de eerste Deense ruimtevaarder Andreas Mogensen.

Geen snelle reis naar het ISS

De meer dan zeven ton zware Sojoez TMA-18M ruimtecapsule vertrok om 06u37 Belgische tijd vanop de Bajkonoer lanceerbasis in Kazachstan en werd in de ruimte gebracht door middel van een bijhorende Sojoez FG draagraket. Bij de start van de lancering had de Sojoez draagraket een gewicht van 440 ton en was deze raket 49 meter lang. Iets meer dan twee minuten na de start van de lancering werden de vier boosterraketten afgestoten van de Sojoez draagraket. Nog enkele minuten later werd de onderste trap afgestoten waarna het de tweede rakettrap tot ontbranding werd gebracht. Zoals steeds bij Sojoez-lanceringen werd het ruimtetuig iets minder dan negen minuten na de start van de lancering losgemaakt van de draagraket en uitgezet in een lage baan om de Aarde. Meteen hierna werden de twee zonnepanelen van het ruimtetuig opengevouwen en werden er enkele cruciale baanmanoeuvres uitgevoerd zodat de Sojoez TMA-18M het internationale ruimtestation kan inhalen. Integenstelling tot de vorige Sojoez-vluchten duurt de vlucht van het ruimtevaartuig tot het ISS twee dagen. Zo moet de Sojoez TMA-18M zich op vrijdag 4 september 2015 vasthechten aan het ruimtecomplex. In het verleden duurden vluchten van een bemand Sojoez ruimtetuig naar het internationale ruimtestation steeds twee dagen. Ook de Amerikaanse Space Shuttles deden er steeds twee dagen over om het ISS te bereiken. Gedurende deze missies van Sojoez ruimtetuigen naar het ruimtestation werd de baan van het ruimtetuig geleidelijk opgetrokken aangezien het ISS in een baan om de Aarde draait op een hoogte van ongeveer 418 kilometer. De verkorte reis naar het ruimtestation duurt normaal vier omwentelingen om de Aarde en is voor de ruimtevaarders aan boord van de Sojoez veel aangenamer aangezien zij nu geen twee dagen meer moeten leven in een piepkleine ruimte. Ook voor het Russische vluchtleidingscentrum biedt een korte reis naar het ISS meer voordelen aangezien er veel minder vluchtleiders nodig zijn en men op die manier kosten kan besparen. Doordat de baan van het ISS rondom de Aarde hoger is dan normaal duurt de reis van de Sojoez TMA-18M naar het ISS nu twee dagen. Onderaan dit artikel kan u de beelden herbekijken van deze lancering!

Eerste Deense ruimtevaarder

Gezagvoerder van de Sojoez TMA-18M missie is de Rus Sergey Volkov. Voor deze gewezen Russische gevechtspiloot is dit zijn derde ruimtevlucht. Na zijn carrière als piloot bij het Russische leger volgde Volkov tussen december 1997 en november 1999 zijn training als kosmonaut waarna hij in april 2008 voor het eerst de ruimte inging aan boord van de Sojoez TMA-12 ruimtecapsule. Tijdens zijn eerste ruimtemissie verbleef Sergey Volkov zes maanden aan boord van het ISS waar hij ook gezagvoerder was van de Expedition 17 crew. In juni 2011 keerde Sergey Volkov een tweede maal naar het ISS en maakte hij deel uit van de Expedition 28 crew. Alles samen verbleef Volkov, voor de Sojoez TMA-18M lancering, al 365 dagen en 22 uur in een baan om de Aarde. Gedurende zijn twee ruimtevluchten voerde Volkov ook drie ruimtewandelingen uit waardoor hij in totaal al 18 uur en 35 minuten buiten een ruimtevaartuig verbleef. De tweede ruimtevaarder aan boord van de Sojoez TMA-18M is de Kazak Aidyn Aimbetov. Voor Aidyn Aimbetov is dit zijn eerste ruimtevlucht nadat hij in 2002 door Kazachstan werd geselecteerd als ruimtevaarder. Tussen 2003 en 2009 volgde Aimbetov zijn opleiding in Rusland tot kosmonaut waarna hij aangeduid werd om in 2009 de eerste maal de ruimte in te gaan. Omwille van de wereldwijde financiële crisis werd zijn geplande ruimtevlucht geannuleerd. Aimbetov bleef ondertussen actief in de ruimtevaart en richtte onder andere in Astana de Young Cosmonauts School op. Uiteindelijk werd Aidyn Aimbetov in juni 2015 geselecteerd om de ruimte in te gaan aan boord van de Sojoez TMA-18M ruimtecapsule nadat de bekende zangeres Sarah Brightman zich een maand eerder had teruggetrokken van haar ruimte-avontuur. Oorspronkelijk zou Brightman deel hebben uitgemaakt van de Sojoez TMA-18M bemanning. Aidyn Aimbetov is de vierde Kazak die de ruimte ingaat nadat Toktar Aubakirov, Talgat Musabayev en Yuri Lonchakov hem voorgingen. De derde ruimtevaarder aan boord van de Sojoez TMA-18M is de Deense ESA-astronaut Andreas Mogensen. Deze Deense ingenieur werd in 2009 door ESA geselecteerd als ruimtevaarder en maakt officieel deel uit van het European Astronaut Coprs. In september 2014 maakte Mogensen ook deel uit als 'aquanaut' van de NEEMO 19 bemanning die zeven dagen verbleven aan boord van het Aquarius onderwaterlaboratorium. In tegenstelling tot zijn Russische collega Volkov zal Mogensen geen zes maanden lang leven en werken aan boord van het ISS maar zal hij na tien dagen samen met Aidyn Aimbetov terugkeren naar de Aarde. Mogensen en Aimbetov zullen uiteindelijk met de Russische ISS-bewoner Gennady Padalka terugkeren naar de Aarde aan boord van de Sojoez TMA-16M ruimtecapsule. In Denemarken is de ruimtevlucht van Andreas Mogensen een belangrijke gebeurtenis aangezien hij de eerste Deen is die de ruimte ingaat.

Andreas MogensenAndreas Mogensen - Foto: GCTC

IRISS

De ruimtemissie van de Deense ruimtevaarder Andreas Mogensen kreeg de naam 'iriss'. Deze naam werd geselecteerd uit meer dan 700 inzendingen uit heel Europa en is een verwijzing naar het ISS en de naam 'Iris'. Iris was een Griekse godin die de boodschapster was van de goden en tevens ook de personificatie was van de regenboog. Door zijn verwijzing naar een regenboog, dat internationaal gezien wordt als een symbool van vrede, werd deze naam door ESA geselecteerd. Eenmaal aan boord van het ISS zal Andreas Mogensen tijdens zijn tiendaags verblijf intensief meewerken aan twintig experimenten. Zo zal Mogensen binnen de Europese Columbus module een reeks Europese experimenten uitvoeren om nieuwe technologieën en operationele technieken uit te testen met het oog op toekomstige ruimtemissies. België biedt operationele ondersteuning voor twee van deze experimenten. De astronaut zal verschillende rovers op Aarde besturen vanuit een baan rond de planeet op 400 km hoogte. Eén daarvan is Eurobot, een rover ontwikkeld binnen het METERON-project waarvoor het Belgian User Support and Operations Centre (B.USOC) de voorbereiding en uitvoering van de operaties op het ISS ondersteunt. Het project betreft een samenwerking tussen de ISS ruimteagentschappen (NASA, ESA, Roscosmos) en DLR die de nodige technologie ontwikkelt om een robot op Aarde door een astronaut op het ISS te laten besturen. METERON (Multi-Purpose End-To-End Robotic Operation Network) ontwikkelt de communicatienetwerken, robot interfaces en hardware om de rovers vanop een zekere afstand in de ruimte te besturen en zou Europa in de toekomst moeten in staat stellen om de oppervlakken van de maan, Mars en andere planeten te verkennen. Het Internationale ruimtestation wordt gebruikt als testeenheid, met astronauten die de rovers op Aarde controleren. Het team van ingenieurs en operators van het B.USOC leveren operationele ondersteuning voor het METERON project door de connectiviteit tussen het ISS en de ESA-faciliteit waar de robot zich bevindt, te verzekeren.B.USOC is ook verantwoordelijk voor het THOR experiment, waarin Andreas foto’s zal nemen van onweersbuien vanuit de ruimte. THOR zal atmosferische lichtgevende fenomenen observeren die gerelateerd zijn aan zware onweersstormen door gebruik te maken van optische camera’s. Andreas Mogensen zal foto’s nemen van enorme bliksemschichten en donderwolken door de ramen van het Internationale ruimtestation. De doelstellingen van het experiment zijn verwant aan ASIM (Atmosphere-Space Interaction Monitor). Dit is een toekomstige Deens experiment van de Europese Columbus module van het ISS dat ontworpen is om deze fenomenen beter te analyseren. ESA kende de algemene operationele verantwoordelijkheid voor ASIM toe aan het B.USOC.

Meer info

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1971

Het gebeurde toen

Vanop de Bajkonoer lanceerbasis wordt met behulp van een Proton-K draagraket de Russische ruimtesonde Mars 2 gelanceerd. Na een geslaagde reis naar de 'rode planeet' kwam Mars 2 op 27 november 1971 aan bij de planeet Mars. Op diezelfde dag nog werd een kleine lander losgemaakt van de Mars 2 ruimtesonde waarna de lander begon aan zijn afdaling naar het Marsoppervlak. De kleine lander maakte uiteindelijk een harde landing waarna er geen signalen meer werden ontvangen. Dit was de eerste keer dat een door mensen vervaardigd voorwerp het oppervlak van de planeet Mars bereikte.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

62%

Sociale netwerken