maandag, 28 september 2015 07:53

India lanceert zijn eerste ruimtetelescoop Hot!

Geschreven door
Beoordeel dit item
(2 stemmen)
Lancering van de Astrosat satelliet Lancering van de Astrosat satelliet Foto: ISRO TV

India heeft op maandag 28 september 2015 met succes zijn eerste ruimtetelescoop in de ruimte gebracht. De PSLV draagraket vertrok om 06u30 Belgische tijd vanop het Satish Dhawan Space Center en zette de Astrosat satelliet 22 minuten later uit in een lage baan om de Aarde op een hoogte van 650 kilometer.

De PSLV-XL is een opgewaardeerde versie van de klassieke PSLV raket en heeft bij de lancering een totaal gewicht van 320 ton. Elke PSLV raket bestaat uit vier trappen die gebruik maken van zowel vaste als vloeibare brandstoffen. Doordat deze raket meer dan één vracht tegelijk in de ruimte kan brengen, is deze het werkpaard binnen het Indiase ruimtevaartprogramma. De PSLV wordt al sinds 1993 gebruikt voor lanceren van Indiase satellieten en kunstmanen voor andere landen en ruimtevaartnaties. Alles samen was dit al de 31ste maal dat India een PSLV raket lanceerde waarvan slechts twee missies faalden. Tijdens deze 31ste missie werd de Indiase ruimtetelescoop Astrosat in de ruimte gebracht. Hierdoor komt India bij een selecte club van landen die beschikken over een eigen astronomisch observatorium in de ruimte. Naast India beschikken ook de Verenigde Staten, Rusland, Europa en Japan over eigen ruimtetelescopen. De Indiase Astrosat missie heeft een prijskaartje van 27 miljoen dollar en moet Indiase astronomen de volgende jaren meer vertellen over instortende sterren, neutronensterren, quasars, zwarte gaten en stervormingsgebieden. Hiervoor werd Astrosat uitgerust met vijf instrumenten waaronder vier röntgeninstrumenten die sterren en andere objecten gaan observeren in verschillende golflengten van het elektromagnetisch spectrum (optisch, ultraviolet en röntgen). Wat deze satelliet uniek maakt, is dat deze objecten kan waarnemen in meerdere golflengten tegelijk. Astrosat heeft een gewicht van 1,5 ton en werd ontwikkeld door het Satellite Centre in Bengaluru van het Indian Space Research Center (ISRO). Bij de ontwikkeling en de bouw van Astrosat, dat tien jaar duurde, werden Indiase instituten als het Tata Institute of Fundamental Research (TIFR), het Indian Institute of Astrophysics (IIA) en Inter-University Centre for Astronomy and Astrophysics (IUCAA) betrokken. Eén van de instrumenten, de Ultraviolet Imaging Telescope (UVIT), werd ontwikkeld in samenwerking met het Indian Institute of Astrophysics (IIA), het Inter University Centre for Astronomy and Astrophysics (IUCAA) en de Canadian Space Agency (CSA). Volgens Indiase sterrenkundigen wordt Astrosat geen Indiase tegenhanger van de legendarische Hubble ruimtetelescoop doordat Astrosat maar een geplande levensduur heeft van vijf jaar en beschikt over een veel kleiner budget. Onderaan dit artikel kan u de beelden van deze lancering herbekijken!

AstrosatDe Indiase Astrosat ruimtetelescoop - Foto: ISRO

Naast de Indiase ruimtetelescoop Astrosat werden tijdens deze lancering ook nog zes kleinere satellieten in de ruimte gebracht. Deze satellieten werden vier minuten na Astrosat uitgezet in een lage baan om de Aarde. Vier van deze satellieten werden ontwikkeld door het startup bedrijf Spire Global uit Californië en zullen gebruik worden commerciële meteorologische applicaties. Deze 'LEMUR' nanosatellieten zijn zogeheten 'cubesats' en hebben elk een gewicht van vier kilogram. Dit was de eerste maal in de geschiedenis dat Amerikaanse satellieten in de ruimte werden gebracht door een Indiase draagraket. Tot op heden werd dit door de Verenigde Staten tegengehouden als gevolg van sancties tegen het Indiase ruimtevaartagentschap ISRO. De vijfde satelliet, exactView 9 of 'NLS-14', werd dan weer ontwikkeld door het University of Toronto Institute for Aerospace Studies Space Flight Laboratory om vanuit een baan om de Aarde schepen te volgen. ExactView 9 heeft een gewicht van 14 kilogram. De zesde en laatste van de kleine satellieten luistert naar de naam 'Lapan A2' en werd door Indonesië ontwikkeld om schepen te volgen vanuit de ruimte en om het aardoppervlak in beeld te brengen. Deze microsatelliet heeft een gewicht van 76 kilogram.

Media

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens

Dit gebeurde vandaag in 1958

Het gebeurde toen

Oprichting van het Amerikaanse National Aeronautics & Space Administration (NASA). Dit federaal agentschap is verantwoordelijk voor het Amerikaanse ruimtevaartprogramma en voert ook onderzoek uit op vlak van luchtvaart- en ruimtevaarttechniek. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

Geen geplande evenementen
Meer Evenementen

Messier 105

Messier 105
M105 is een sterrenstelsel dat vlak bij de sterrenstelsels M95 en M96 ligt in het sterrenbeeld Leo (Leeuw). Samen vormen ze de Leo I of de M96 groep. De afstand…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken