Lancering van de Astrosat satelliet
Foto: ISRO TV

India heeft op maandag 28 september 2015 met succes zijn eerste ruimtetelescoop in de ruimte gebracht. De PSLV draagraket vertrok om 06u30 Belgische tijd vanop het Satish Dhawan Space Center en zette de Astrosat satelliet 22 minuten later uit in een lage baan om de Aarde op een hoogte van 650 kilometer.

De PSLV-XL is een opgewaardeerde versie van de klassieke PSLV raket en heeft bij de lancering een totaal gewicht van 320 ton. Elke PSLV raket bestaat uit vier trappen die gebruik maken van zowel vaste als vloeibare brandstoffen. Doordat deze raket meer dan één vracht tegelijk in de ruimte kan brengen, is deze het werkpaard binnen het Indiase ruimtevaartprogramma. De PSLV wordt al sinds 1993 gebruikt voor lanceren van Indiase satellieten en kunstmanen voor andere landen en ruimtevaartnaties. Alles samen was dit al de 31ste maal dat India een PSLV raket lanceerde waarvan slechts twee missies faalden. Tijdens deze 31ste missie werd de Indiase ruimtetelescoop Astrosat in de ruimte gebracht. Hierdoor komt India bij een selecte club van landen die beschikken over een eigen astronomisch observatorium in de ruimte. Naast India beschikken ook de Verenigde Staten, Rusland, Europa en Japan over eigen ruimtetelescopen. De Indiase Astrosat missie heeft een prijskaartje van 27 miljoen dollar en moet Indiase astronomen de volgende jaren meer vertellen over instortende sterren, neutronensterren, quasars, zwarte gaten en stervormingsgebieden. Hiervoor werd Astrosat uitgerust met vijf instrumenten waaronder vier röntgeninstrumenten die sterren en andere objecten gaan observeren in verschillende golflengten van het elektromagnetisch spectrum (optisch, ultraviolet en röntgen). Wat deze satelliet uniek maakt, is dat deze objecten kan waarnemen in meerdere golflengten tegelijk. Astrosat heeft een gewicht van 1,5 ton en werd ontwikkeld door het Satellite Centre in Bengaluru van het Indian Space Research Center (ISRO). Bij de ontwikkeling en de bouw van Astrosat, dat tien jaar duurde, werden Indiase instituten als het Tata Institute of Fundamental Research (TIFR), het Indian Institute of Astrophysics (IIA) en Inter-University Centre for Astronomy and Astrophysics (IUCAA) betrokken. Eén van de instrumenten, de Ultraviolet Imaging Telescope (UVIT), werd ontwikkeld in samenwerking met het Indian Institute of Astrophysics (IIA), het Inter University Centre for Astronomy and Astrophysics (IUCAA) en de Canadian Space Agency (CSA). Volgens Indiase sterrenkundigen wordt Astrosat geen Indiase tegenhanger van de legendarische Hubble ruimtetelescoop doordat Astrosat maar een geplande levensduur heeft van vijf jaar en beschikt over een veel kleiner budget. Onderaan dit artikel kan u de beelden van deze lancering herbekijken!

AstrosatDe Indiase Astrosat ruimtetelescoop - Foto: ISRO

Naast de Indiase ruimtetelescoop Astrosat werden tijdens deze lancering ook nog zes kleinere satellieten in de ruimte gebracht. Deze satellieten werden vier minuten na Astrosat uitgezet in een lage baan om de Aarde. Vier van deze satellieten werden ontwikkeld door het startup bedrijf Spire Global uit Californië en zullen gebruik worden commerciële meteorologische applicaties. Deze 'LEMUR' nanosatellieten zijn zogeheten 'cubesats' en hebben elk een gewicht van vier kilogram. Dit was de eerste maal in de geschiedenis dat Amerikaanse satellieten in de ruimte werden gebracht door een Indiase draagraket. Tot op heden werd dit door de Verenigde Staten tegengehouden als gevolg van sancties tegen het Indiase ruimtevaartagentschap ISRO. De vijfde satelliet, exactView 9 of 'NLS-14', werd dan weer ontwikkeld door het University of Toronto Institute for Aerospace Studies Space Flight Laboratory om vanuit een baan om de Aarde schepen te volgen. ExactView 9 heeft een gewicht van 14 kilogram. De zesde en laatste van de kleine satellieten luistert naar de naam 'Lapan A2' en werd door Indonesië ontwikkeld om schepen te volgen vanuit de ruimte en om het aardoppervlak in beeld te brengen. Deze microsatelliet heeft een gewicht van 76 kilogram.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1999

Het gebeurde toen

De Amerikaanse Mars Polar Lander stort te pletter op het oppervlak van de planeet Mars nabij de zuidpool. Bij het binnendringen van de atmosfeer van Mars werd het contact met het voertuig volgens planning verbroken waarna enkele minuten later direct na landing een signaal zou volgen dat de landing succesvol was verlopen. Dit signaal kwam echter nooit en sindsdien is er niets meer van de Mars Polar Lander vernomen. De remraketten aan boord van de lander zouden aan de basis liggen van dit falen. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken