De eerste bouwstenen van het leven op aarde kunnen zijn gevormd dankzij uitbarstingen van onze zon, zo blijkt uit een nieuwe studie. Uit een reeks chemische experimenten blijkt hoe zonnedeeltjes, botsend met gassen in de vroege atmosfeer van de aarde, aminozuren en carbonzuren kunnen vormen, de basisbouwstenen van eiwitten en organisch leven. De bevindingen werden gepubliceerd in het tijdschrift Life.
Europa's nieuwste weersatelliet, de Meteosat Third Generation Imager, heeft zojuist zijn eerste beeld van de aarde vrij gegeven waarbij de omstandigheden boven Europa, Afrika en de Atlantische Oceaan opmerkelijk gedetailleerd worden weergegeven. De Meteosat Third Generation Imager-1 (MTG-I1), die op 13 december 2022 met een Ariane 5-raket is gelanceerd, is de eerste van een nieuwe generatie satellieten die een revolutie teweeg zal brengen in de weersvoorspelling in Europa. ESA en Eumetsat zijn er trots op samen het nieuwe beeld van de volgende generatie vrij te geven.
Twee NASA CubeSats voor het bestuderen van tropische cyclonen, waaronder orkanen en tyfoons, zijn in een baan om de aarde gebracht na een succesvolle lancering op maandag 8 mei 2023. Het eerste paar TROPICS (Time-Resolved Observations of Precipitation structure and storm Intensity with a Constellation of Smallsats) satellieten van het Amerikaanse ruimtevaartagentschap steeg op aan boord van een Electron-raket van Rocket Lab's Launch Complex 1 Pad B in Māhia, Nieuw-Zeeland.
Naast de grimmige lijst van record ijsverliezen, record luchttemperaturen en record droogtes, die onlangs allemaal het nieuws haalden, heeft ook de temperatuur van het oppervlaktewater van onze oceanen een recordhoogte bereikt. Nu er een El Niño op komst is, wordt gevreesd dat we binnenkort met nog ergere extremen te maken zullen krijgen.
Europese satelliet slaat bliksem in Het allereerste satellietinstrument dat continu bliksem in heel Europa en Afrika kan detecteren, is nu ingeschakeld. Nieuwe animaties van de innovatieve 'Lighting Imager' bevestigen dat het instrument een revolutie teweeg zal brengen in de detectie en voorspelling van zware onweersbuien.
In heel Europa zindert de temperatuur deze week tijdens een intense en langdurige hitteperiode. En het is nog maar net begonnen. Italië, Spanje, Frankrijk, Duitsland en Polen hebben allemaal te maken met een grote hittegolf met temperaturen die naar verwachting zullen oplopen tot 48°C op de eilanden Sicilië en Sardinië, mogelijk de heetste temperaturen ooit gemeten in Europa. Een anticycloon, een hogedrukgebied, met de naam Cerberus (genoemd naar het monster uit Dante's Inferno) die vanuit het zuiden komt, zal ervoor zorgen dat de temperaturen in een groot deel van Italië boven de 40°C zullen stijgen.
In de afgelopen weken hebben verwoestende bosbranden zich verspreid in Griekenland, Italië, Spanje, Portugal, Algerije, Tunesië en Canada, met menselijke slachtoffers en enorme milieu- en economische schade tot gevolg. Hoewel bosbranden een natuurlijk onderdeel zijn van veel ecosystemen, hebben wetenschappers gewaarschuwd dat ze steeds vaker voorkomen en op steeds grotere schaal voorkomen. Daarom is er nu een verbeterde versie van ESA's Wereldbrandatlas beschikbaar met een gedetailleerde analyse van bosbranden over de hele wereld.
Volgens wetenschappers van NASA's Goddard Institute for Space Studies (GISS) in New York was juli 2023 heter dan elke andere maand in het wereldwijde temperatuurrecord. "Sinds dag één heeft de Amerikaanse president Biden de klimaatcrisis behandeld als de existentiële bedreiging van onze tijd", zegt Ali Zaidi, nationaal klimaatadviseur van het Witte Huis." Tegen de achtergrond van recordhoge temperaturen, bosbranden en overstromingen plaatst NASA's analyse de urgentie van president Biden's ongekende leiderschap op het gebied van klimaat in de juiste context.
In het streven om de klimaatverandering aan te pakken en de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, is het opsporen van methaanlekken, een krachtige veroorzaker van de opwarming van de aarde, steeds belangrijker geworden. Onderzoekers maken gebruik van de mogelijkheden van geavanceerde satelliettechnologie om deze lekken vanuit de ruimte te volgen.
Nieuw onderzoek, grotendeels gebaseerd op informatie van de Copernicus Sentinel-1 en ESA's CryoSat satellietmissies, heeft alarmerende bevindingen onthuld over de staat van Antarctica's ijsplaten: 40% van deze drijvende platen is de afgelopen kwart eeuw aanzienlijk in volume afgenomen. Dit onderstreept de steeds snellere gevolgen van klimaatverandering op het meest zuidelijke continent ter wereld, maar het beeld van de verslechtering van het ijs is gemengd.
De Russische ruimtesonde Venera 9 maakt na een geslaagde landing de eerste foto's van het oppervlak van de planeet Venus. Dit was de eerste keer in de ggeschiedenis van de ruimtevaart dat een ruimtetuig in een baan om Venus werd gebracht en dat een lander beelden vanop een andere planeet terug naar de Aarde stuurde. Foto: Roscosmos
Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!
Wordt medewerkerDeze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.