Europese satelliet slaat bliksem in Het allereerste satellietinstrument dat continu bliksem in heel Europa en Afrika kan detecteren, is nu ingeschakeld. Nieuwe animaties van de innovatieve 'Lighting Imager' bevestigen dat het instrument een revolutie teweeg zal brengen in de detectie en voorspelling van zware onweersbuien.
ESA en de Europese Organisatie voor de exploitatie van meteorologische satellieten (Eumetsat) hebben vandaag de eerste animaties vrijgegeven van de Lightning Imager aan boord van de eerste Meteosat satelliet van de derde generatie, die op 13 december 2022 is gelanceerd. De Lightning Imager, gebouwd door Leonardo, kan continu snelle lichtflitsen detecteren in de atmosfeer van de aarde, zowel overdag als 's nachts, vanaf een afstand van 36 000 km. Het instrument heeft vier camera's die Europa, Afrika, het Midden-Oosten en delen van Zuid-Amerika bestrijken. Elke camera kan tot 1000 beelden per seconde opnemen en zal continu bliksemactiviteit vanuit de ruimte waarnemen. Elke animatie bevat een opeenvolging van beelden die gemaakt zijn door het verzamelen van bliksemmetingen van een minuut, over een enkel beeld van de aarde van de Lightning Imager.
Gegevens van de Lightning Imager zullen weervoorspellers meer vertrouwen geven in hun voorspellingen van zware stormen, vooral in afgelegen gebieden en op de oceanen waar de mogelijkheden voor bliksemdetectie beperkt zijn. Simonetta Cheli, directeur van aardobservatieprogramma's bij ESA, gaf commentaar op de opmerkelijke mogelijkheden van het instrument: "De animaties laten zien dat het instrument in staat is om nauwkeurig en effectief bliksemactiviteit te detecteren over het hele gezichtsveld van de camera's, dat 84% van de aardschijf beslaat. "ESA en Eumetsat zorgen er samen met Europese industriële partners voor dat gemeenschappen en economische sectoren in Europa en daarbuiten de vruchten plukken van deze zeer innovatieve nieuwe technologie."
Beelden: EUMETSAT/ESA
Het detecteren en analyseren van bliksemgegevens zal een waardevolle ondersteuning bieden voor het bestuderen van weersvoorspellingen op korte termijn en voor het begrijpen van de gevolgen van dergelijke fenomenen op de klimaatverandering. Tegelijkertijd zal de Lightning Imager ook een belangrijke rol spelen in de veiligheid van het luchtverkeer, aangezien bliksem een groot risico vormt voor de boordinstrumenten van vliegtuigen. Phil Evans, directeur-generaal van Eumetsat, zei: "Zware stormen worden vaak voorafgegaan door abrupte veranderingen in bliksemactiviteit. Door deze veranderingen in activiteit waar te nemen, zullen Lightning Imager-gegevens weersvoorspellers extra vertrouwen geven in hun voorspellingen van zware stormen. "Wanneer deze gegevens worden gebruikt in combinatie met de hogeresolutiegegevens van de Flexible Combined Imager, zullen weervoorspellers beter in staat zijn om de ontwikkeling van zware stormen te volgen en hebben ze een langere aanlooptijd om autoriteiten en gemeenschappen te waarschuwen."
Leonardo Project Engineering Manager voor de Lightning Imager, Guia Pastorini, voegt hieraan toe: "De Lightning Imager heeft vier camera's en elke camera kan 1000 beelden per seconde vastleggen, dag en nacht, waardoor zelfs een enkele bliksemschicht sneller dan met de ogen knipperen wordt gedetecteerd. "Dankzij specifieke algoritmen worden de gegevens aan boord verwerkt om alleen bruikbare informatie naar de aarde te sturen, waardoor de ontwikkeling van nauwkeurigere weersvoorspellingen wordt ondersteund en een bijdrage wordt geleverd aan de studie van weersverschijnselen en de veiligheid van het luchtvervoer.
"Samen met ESA en Eumetsat, en met de coördinatie van een internationaal industrieel team, werkt Leonardo al 10 jaar aan deze uitmuntende technologie, en vandaag zijn we erg trots om de beelden van de eerste Europese bliksemjager te presenteren, de enige ter wereld met deze unieke prestaties." Terwijl de animaties een eerste eerste resultaat zijn van de Lightning Imager, ondergaat de Meteosat Third Generation Imager momenteel zijn inbedrijfstellingsfase waarin de instrumenten worden gekalibreerd en de gegevens worden gevalideerd. Gegevens van de Lightning Imager zullen begin 2024 beschikbaar zijn voor operationeel gebruik met een verhoogde gevoeligheid. De MTG-satellieten worden gebouwd door een groot consortium van Europese bedrijven, onder leiding van Thales Alenia Space in samenwerking met OHB. De innovatieve Lightning Imager is ontwikkeld door Leonardo in Italië, terwijl Telespazio Eumetsat voorziet van lanceer- en in-orbit diensten.
Meteosat Third Generation Imager
De Meteosat Derde Generatie-Imager is de eerste van zes satellieten die samen het volledige MTG-systeem vormen, dat cruciale gegevens zal leveren voor de korte termijn en vroege detectie van mogelijke extreme weersomstandigheden in de komende 20 jaar. Als de missie volledig operationeel is, bestaat deze uit twee MTG-I satellieten en een MTG Sounding (MTG-S) satelliet die in tandem samenwerken. Beelden van het andere belangrijkste aardobservatie-instrument van de satelliet, de Flexible Combined Imager, werden eerder dit jaar vrijgegeven. De MTG-S sonderingssatellieten - een primeur voor Meteosat - zullen een infraroodsounder en een ultraviolet-zichtbare nabij-infraroodspectrometer aan boord hebben.
Door de instabiliteit van de atmosfeer in drie dimensies door de wolken heen te monitoren, zal de sounder een grote stap voorwaarts betekenen voor vroegtijdige waarschuwingen voor zware onweersbuien en er wordt verwacht dat hij unieke informatie zal leveren vanuit een geostationaire baan over de samenstelling van ozon, koolmonoxide en vulkanische as in de atmosfeer.