Titan is de grootste maan van de prachtige planeet Saturnus en werd op 25 maart 1655 ontdekt door de Nederlandse astronoom Christiaan Huygens. Deze maan is groter dan de planeten Mercurius en Pluto en is de tweede grootste maan, na Ganymedes rond Jupiter, uit ons zonnestelsel.
Enceladus werd in 1789 ontdekt door William Herschel en is de 6de grootste maan van Saturnus. In de Griekse mythologie was Enceladus één van de Giganten die werd begraven onder de Etna vulkaan door de god Athena en mensen hebben lang geloofd dat de vulkaanuitbarstingen afkomstig waren door bewegingen van de Giganten die braven lagen onder deze vulkaan. De Cassini ruimtesonde heeft ontdekt dat deze maan zou beschikken over vloeibaar water en er werden ook geisers op het oppervlak van Enceladus terug gevonden die waterdamp tot op een hoogte van 500 kilometer de lucht uitspuwen.
Mimas was is de Griekse mythologie de zoon van Gaia en dit hemelobject werd in 1789 ontdekt door William Herschel. Deze maan heeft een diameter van ongeveer 392 kilometer en draait om de 0,94 aardse dagen om de planeet Saturnus. Dit kleine hemellichaam wordt gekenmerkt door een enorme inslagkrater die van ver te zien is en bijna voor vernietiging van deze maan zorgde.
Rhea is de tweede grootste maan rond Saturnus en werd in 1672 ontdekt door Giovanni Cassini. Deze maan heeft een gemiddelde diameter van 1 528 kilometer en draait één maal om de 108 uur en 25 minuten rond haar moederplaneet Saturnus. Door de lage dichtheid van deze maan, 1 240 kilogram/m³, veronderstellen wetenschappers dat de kern van dit hemelobject minder een dan 1/3 van de massa van deze maan is en dat het overige deel zou bestaan uit ijs. Net als vele andere manen wordt ook Rhea gekenmerkt door vele kraterinslagen op het oppervlak en er zijn ook enkele heldere opvallende gebieden te zien.
De naam Tethys is afkomstig van de Griekse vrouw van Oceanus uit de Griekse mythologie en deze Saturnus maan werd in 1684 ontdekt door Franse astronoom van Italiaanse afkomst Giovanni Cassini. Net als de andere Saturnus manen Dione en Rhea hebben wetenschappers kunnen afleiden uit het lage soortelijke gewicht van de maan dat Tethys een wereld van ijs is en de temperatuur aan het oppervlak van deze maan ook ongeveer -187°C bedraagt. Deze maan heeft een diameter van 1.060 kilometer en maakt één keer om de 45 uur en 18 minuten een omwenteling om Saturnus.
Iapetus is de derde grootste maan van Saturnus en werd in 1671 ontdekt door Giovanni Cassini. Wellicht is dit de meest opvallende maan rond Saturnus aangezien Iapetus aan één kant veel donkerder is dan aan de andere kant. De naam Iapetus is, net zoals veel namen van hemellichamen, afkomstig uit de Griekse mythologie waar het één van de namen van de Titanen was. Iapetus is een hemelobject dat vol mysteries zit en waar wetenschappers een zeer grote interesse in tonen door de vele bijzondere kenmerken. Veel informatie die we vandaag de dag kennen over deze maan is afkomstig van de Cassini ruimtesonde die zich sinds 2004 in een baan om Saturnus bevindt en al meerdere malen scheervluchten maakte langs Iapetus.
Deze onregelmatig gevormde kleine maan van Saturnus was gedurende honderd jaar lang de verst verwijderde maan van Saturnus tot men in 2000 opnieuw enkele kleine maantjes ontdekte rondom deze prachtige planeet. Phoebe heeft een gemiddelde diameter van 213 kilometer en bevindt op een afstand van 12 952 000 kilometer van Saturnus.
Van alle planeten uit ons zonnestelsel is Saturnus ongetwijfeld de mooiste om te observeren en hierdoor ook de meest gefotografeerde planeet. Saturnus is de zesde planeet, gezien vanaf de Zon, en deze gasreus was al gekend in de prehistorie. Met zijn equatoriale diameter van 120 536 kilometer is dit hemellichaam de tweede grootste planeet uit ons zonnestelsel. Leer via dit artikel alles over de prachtige planeet Saturnus.
Oprichting van de non-profitorganisatie British Interplanetary Society (BIS). Dit is de oudste organisatie ter wereld met als exclusief doel het steunen en promoten van ruimteonderzoek en ruimtevaart. De British Interplanetary Society heeft haar hoofdkantoor in Londen en werd opgericht door Philip E. Cleator. Foto: BIS
Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!
Wordt medewerkerDeze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.