Gletsjers over de hele wereld hebben in een halve eeuw meer dan negen biljoen ton ijs verloren. Hoe zullen de gletsjers er de komende decennia uitzien? "Alles hangt af van wat de mens nu doet op het gebied van broeikasgasemissies", zo luidt de boodschap van een wetenschapper tijdens een door ESA geleide expeditie naar de Gorner gletsjer in Zwitserland, een van de grootste ijsmassa's in de Alpen.
NASA heeft een nieuwe aardwetenschappelijke missie geselecteerd die het gedrag van tropische stormen en onweersbuien zal bestuderen, inclusief hun invloed op weer- en klimaatmodellen. De missie wordt een verzameling van drie zogeheten 'SmallSats', die in nauwe coördinatie vliegen, genaamd Investigation of Convective Updrafts (INCUS), en zal naar verwachting in 2027 worden gelanceerd als onderdeel van NASA's Earth Venture Program.
De stijging van de zeespiegel is een van de meest onmiddellijke gevolgen van de klimaatverandering, zoals onlangs nog is gebleken uit de dringende verzoeken van de leiders van eilandstaten op de COP26-top. Wereldwijde metingen van de stijging van de zeespiegel zijn absoluut noodzakelijk voor het onderbouwen van het mondiale beleid en voor strategieën ter bescherming van kustlijnen en laaggelegen gebieden. Het meten van minieme verschillen in de hoogte van het zeeoppervlak vanuit de ruimte is geen gemakkelijke taak - maar dat is precies wat de Copernicus Sentinel-6 Michael Freilich-satelliet doet. Na een jaar uitvoerig testen levert deze nieuwe missie nu 's werelds nauwkeurigste gegevens over de stijging van het zeeniveau.
De U.S. Space Force heeft gegevens over bijna duizend heldere vuurbollen, ook wel een bolide genoemd, vrijgegeven aan de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA en haar wetenschappers. Met deze samenwerking tussen NASA’s Planetary Defense Coordination Office (PDCO) en de U.S. Space Force willen de Verenigde Staten de inspanningen bevorderen op vlak van de verdediging van onze planeet door objecten die zich in de buurt van de aarde begeven (NEO's) beter te bestuderen.
Het jaarlijkse ozongat op Antarctica bereikte tussen 7 september en 13 oktober 2022 een gemiddelde oppervlakte van 23,2 miljoen vierkante kilometer. Dit uitgeputte gebied van de ozonlaag boven de Zuidpool was iets kleiner dan vorig jaar en zette over het algemeen de algemene krimptrend van de afgelopen jaren voort. "Na verloop van tijd wordt er gestaag vooruitgang geboekt en wordt het gat kleiner," zei Paul Newman, hoofdwetenschapper voor aardwetenschappen bij NASA's Goddard Space Flight Center in Greenbelt, Maryland. "We zien enige aarzeling doordat weersveranderingen en andere factoren de cijfers van dag tot dag en van week tot week enigszins doen schommelen. Maar over het geheel genomen zien we de afgelopen twee decennia een daling. De eliminatie van ozonafbrekende stoffen door het Protocol van Montreal verkleint het gat."
Onder de naam COWVR en TEMPEST bewijst het duo dat kleinere, minder dure wetenschappelijke instrumenten een belangrijke rol kunnen spelen bij weersvoorspellingen. NASA heeft onlangs twee weerinstrumenten gebouwd om te testen of kleine, goedkope sensoren een deel van het werk van grotere, duurdere satellieten kunnen doen. Beide instrumenten hebben als proef de verwachtingen overtroffen en ze leveren al nuttige voorspellingsinformatie voor de meest verwoestende stormen, tropische stormen en cyclonen.
Zoals vele plaatsen is het Antarctisch schiereiland het slachtoffer van stijgende temperaturen. Toen wetenschappers echter radarbeelden gebruikten van de Copernicus Sentinel-1-missie die tussen 2014 en 2021 werden verkregen, ontdekten ze tot hun verbazing hoe snel 105 gletsjers aan de westkust in de zomermaanden stromen.
Vandaag is het laatste deel van het zesde evaluatierapport van de Intergouvernementele Werkgroep inzake klimaatverandering (IPCC) van de Verenigde Naties gepubliceerd. In het rapport wordt gewaarschuwd dat de aarde reeds 1,1°C warmer is geworden dan het pre-industriële niveau, met als gevolg frequentere en intensere extreme weersomstandigheden die steeds gevaarlijker gevolgen hebben voor de natuur en de mensen in alle delen van de wereld.
In een vandaag gepubliceerd rapport staat dat het ijsverlies van Groenland en Antarctica sinds de jaren negentig is vervijfvoudigd en nu verantwoordelijk is voor een kwart van de zeespiegelstijging. Het lijdt geen twijfel dat onze poolijskappen door de klimaatverandering smelten, waardoor de zeespiegel stijgt en kustgebieden over de hele wereld gevaar lopen. Sinds 1992, toen met satellietgegevens over het smelten van de ijskappen werd begonnen, hebben de ijskappen elk jaar ijs verloren.
Wanneer men denkt aan de schade die de klimaatverandering aanricht, denkt men waarschijnlijk aan enorme ijsklompen die van een van de poolkappen afvallen en in de oceaan storten. Terwijl Groenland en Antarctica massa's ijs verliezen, doen de meeste gletsjers in de wereld dat ook, maar het is moeilijk te meten hoeveel ijs ze verliezen. Dankzij de CryoSat-satelliet van de ESA en een baanbrekende manier om de gegevens daarvan te gebruiken, hebben wetenschappers ontdekt dat gletsjers wereldwijd in slechts 10 jaar met in totaal 2% zijn geslonken, en dat komt door hogere luchttemperaturen.
Een Amerikaanse Delta II raket brengt vanop de Vandenberg lanceerbasis in Californië de Earth Observing-1 aardobservatiesatelliet in de ruimte. Deze satelliet maakte deel uit van NASA's New Millennium Program en kon dankzij het Advanced Land Imager instrument het aardoppervlak observeren in negen verschillende golflengtes. Foto: NASA
Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!
Wordt medewerkerDeze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.