Messier 65
Foto: Bob Birket

Sterrenbeeld: Leo
Magnitude: 9.3
Coördinaten:

  • RA: 11h 18.9m
  • DEC: +13° 05'

Leo

Geschiedenis

M65 en M66 werden allebei in 1780 ontdekt door de Franse astronoom Pierre Méchain. De kometenjager Charles Messier observeerde beide sterrenstelsels op 1 maart van datzelfde jaar. De bekende sterrenkundige Lord Rosse was de eerste die de spiraalstructuur opmerkte in beide objecten.

Waarnemen

In een rich-fieldtelescoop of binoculair zijn de drie sterrenstelsels zichtbaar in eenzelfde beeldveld. M65 en M66 zijn eenvoudig terug te vinden in een binoculair als twee zwakke nevelvlekjes. NGC 3628 is een stuk zwakker en enkel onder goede omstandigheden zichtbaar met een grote binoculair. M65 is de tweede helderste van de drie en toont zich door een telescoop als een opvallende, ovale nevel. Grotere telescopen tonen het sterrenstelsel iets groter, maar geen extra details. De spiraalstructuur is enkel waarneembaar in de grootste telescopen.

Leo TripletHet bekende 'Leo Triplet' dat bestaat uit de drie sterrenstelsels M65, M66 en NGC 3628 - Foto: Rainer Zmaritsch

Dit gebeurde vandaag in 2002

Het gebeurde toen

Vanop de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana wordt een Ariane 42P raket gelanceerd met aan boord de Franse SPOT 5 aardobservatiesatelliet. SPOT 5 maakt deel uit van het Franse Satellite Pour l’Observation de la Terre (SPOT) programma dat bestaat uit een reeks commerciële aardobservatiesatellieten die het aardoppervlak met hoge resolutie in beeld brengen. Deze satellieten bevinden zich in een zonsynchrone cirkelvormige baan om de Aarde en hebben een baanperiode van 101,5 minuten. Foto: CNES

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

Sociale netwerken