In januari 2025 kwamen 120 Starlink-satellieten van SpaceX opnieuw de atmosfeer van de aarde binnen. De toenemende frequentie van dergelijke incidenten leidt tot bezorgdheid onder wetenschappers en milieuactivisten over de impact van deze satellieten op de vervuiling van de atmosfeer. SpaceX, geleid door Elon Musk, ontwikkelde het Starlink satellietnetwerk om “goedkope internettoegang” te bieden aan afgelegen locaties. Het aantal satellieten in een baan om de aarde neemt echter toe naarmate de constellatie zich uitbreidt. De 120 Starlink-satellieten die opnieuw de atmosfeer van de aarde binnenkwamen, veranderden in spectaculaire vuurballen toen ze opbrandden.
Wist je dat dezelfde zoek- en reddingstechnologieën die door NASA zijn ontwikkeld voor astronautenmissies naar de ruimte, mensen in de Verenigde Staten en over de hele wereld helpen lokaliseren en redden? NASA's samenwerking met de internationale opsporings- en reddingsoperatie met behulp van satellieten, bekend onder de naam Cospas-Sarsat, heeft de ontwikkeling mogelijk gemaakt van meerdere noodlocatiebakens voor ontdekkingsreizigers te land, ter zee en in de lucht.
Het lijkt wel of iedereen het over de maan heeft en iedereen wil een voet tussen de deur krijgen met de hernieuwde passie voor maanverkenning. Ook ESA heeft zich op de maanlanding gestort en heeft zojuist een contract getekend met Thales Alenia Space voor de bouw van de Argonaut maanlander. Vergeleken met andere landers zal deze uniek zijn in zijn vermogen om de barre dag- en nachtomstandigheden op het maanoppervlak aan te kunnen. Elke missie heeft een geplande levensduur van 5 jaar en zal een standaard daal- en vrachtmodule hebben, maar met verschillende ladingen die worden bepaald door de maan.
Twee NASA-astronauten die op donderdag 30 januari 2025 buiten het internationale ruimtestation ISS aan het werk waren, konden eindelijk een defecte radiocommunicatie-eenheid verwijderen, wat lukte waar twee eerdere ruimtewandelingen zonder succes waren gebleven. Het uitgebreide werk dat nodig was om de radiofrequentiegroep (RFG) te bevrijden door Sunita “Suni” Williams en Barry “Butch” Wilmore kwam echter ten koste van de tijd, want de twee kwamen tijd tekort om alle taken uit te voeren die gepland waren voor de EVA (extravehicular activity) van donderdag. Suni Williams overtreft hierdoor de meeste tijd van een vrouw tijdens ruimtewandelingen.
Wetenschappers van NASA's Juno-missie hebben een vulkanische hot spot ontdekt op het zuidelijk halfrond van Jupiters maan Io. De hot spot is niet alleen groter dan Lake Superior op aarde, maar spuwt ook uitbarstingen uit die zes keer de totale energie van alle elektriciteitscentrales ter wereld vertegenwoordigen. De ontdekking van dit enorme verschijnsel is te danken aan Juno's Jovian Infrared Auroral Mapper (JIRAM) instrument, dat is ontwikkeld door het Italiaanse ruimtevaartagentschap ASI.
De terugkeer van de Verenigde Staten naar de maan met NASA's Artemis-programma zal niet zomaar een 'walk in the park' zijn. In plaats daarvan wordt het een gevaarlijke reis naar een maanlocatie die een van de meest extreme omgevingen in het zonnestelsel vertegenwoordigt. Voor de astronauten van het Artemis-programma zal het lopen op de maan nieuwe manieren van denken vereisen, de nieuwste technologie en innovatieve benaderingen om het ontwerp van de laarzen en het ruimtepak te verbeteren. De reizen van het Apollo-programma naar de maan 50 jaar geleden waren allemaal naar de mildere, equatoriale gebieden van het maanoppervlak, waar de koelste temperaturen -9 graden Fahrenheit (-23 graden Celsius) bereikten.
Op 2 januari 2025 kondigde het Minor Planet Center van het Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics in Cambridge, Massachusetts, de ontdekking aan van een ongewone asteroïde, 2018 CN41 genaamd. De baan van het object werd voor het eerst geïdentificeerd en ingediend door een burgerwetenschapper: Het kwam op minder dan 240.000 km van de aarde, dichterbij dan de maan. Dat kwalificeerde het als een bijna-aarde object (NEO), een object dat in de gaten gehouden moet worden omdat het op een dag tegen de aarde zou kunnen botsen. Maar nog geen 17 uur later gaf het Minor Planet Center (MPC) een redactioneel bericht uit: Het verwijderde 2018 CN41 uit zijn gegevens omdat het object geen asteroïde bleek te zijn maar wel een auto!
NASA heeft op donderdag 23 januari 2025 nieuwe onderzoekscontracten toegekend om het leven en werken op het maanoppervlak te ondersteunen. Als onderdeel van de blauwdruk van het bureau voor verkenning van de diepe ruimte ter ondersteuning van de Artemis-campagne, krijgen negen Amerikaanse bedrijven in zeven staten een prijs.
SpaceX heeft zijn laatste reeks Starlink-satellieten gelanceerd vanaf Vandenberg Space Force Base. De dinsdagmiddagmissie (21 januari 2025) vervoerde 27 Starlink satellieten van de tweede generatie, een nieuw record voor dit type satelliet. De lancering van de Falcon 9 raket vanaf Space Launch Complex 4 East (SLC-4E) vond plaats om 7:45 uur PST (10:45 uur EST, 1545 UTC). SpaceX moest op zondag 19 januari een lanceerpoging afbreken toen een vliegtuig 11 seconden voor de geplande lancering de 'keep out zone' binnenging.
SpaceX's zevende Starship/Super Heavy testvlucht eindigde voortijdig op 16 januari 2025 toen het onbemande Starship ruimtevaartuig blijkbaar verloren ging tijdens het opstijgen naar de ruimte. Het ruimtevoertuig steeg op vanaf SpaceX's Starbase testlocatie in Boca Chica, Texas, om 23u37 uur Belgische tijd. De Super Heavy booster ontstak zijn 33 Raptor motoren en stuurde het voertuig de heldere lucht in. De booster scheidde ongeveer twee minuten en 45 seconden na de lancering en ging terug naar de Starbase. Hij keerde terug naar het lanceerplatform waar mechanische “chopstick”-armen aan de zijkanten van de lanceertoren de booster zeven minuten na de lancering opvingen, een prestatie die voor het eerst werd uitgevoerd tijdens de vijfde vlucht van Starship in oktober 2024.
Lancering vanop het Kennedy Space Center in Florida van het Amerikaanse ruimteveer Discovery (STS-82) met aan boord zeven astronauten. Dit is de tweede bemande ruimte missie naar de Hubble Space Telescope. Tijdens vijf ruimtewandelingen werden problemen met de Hubble Space Telescope hersteld en werden verouderde instrumenten vervangen door de Space Telescope Imaging Spectrograph (STIS) en de Near Infrared Camera and Multi-Object Spectrometer (NICMOS). Op 21 februari 1997 keert het ruimteveer Discovery na een succesvolle missie terug naar de Aarde. Foto: NASA
Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!
Wordt medewerkerDeze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.