SpaceX lanceerde zijn Starship megarocket in de nacht van 27 op 28 mei 2025 (Belgische tijd) voor de negende keer, tijdens een gedurfde testvlucht waarbij de Starship-hardware voor het eerst opnieuw werd gebruikt. De twee trappen van Starship scheidden zoals gepland op vlucht 9 en de bovenste trap bereikte zelfs de ruimte, wat een verbetering was ten opzichte van de laatste twee vluchten van het gigantische voertuig. Maar uiteindelijk verloor SpaceX beide trappen voordat ze hun doel konden bereiken. “Starship heeft de geplande cutoff van de scheepsmotoren gehaald, dus een grote verbetering ten opzichte van de vorige vlucht!” schreef SpaceX CEO Elon Musk op social media na de vlucht. “Lekken veroorzaakten drukverlies in de hoofdtank tijdens de kust- en terugkeerfase. Veel goede data om te bekijken.” Musk zei dat de volgende drie Starship testlanceringen de komende dagen om de drie tot vier weken kunnen opstijgen.
De oceanen worden gevaarlijker en satellieten worden ingeschakeld om te helpen. De vraag naar maritieme bewaking vanuit de ruimte neemt toe door toenemende geopolitieke spanningen, economische knelpunten en illegale maritieme activiteiten, volgens een nieuw rapport van marktonderzoeksbureau Quilty Space. De bevindingen van het bureau benadrukken een wereldwijde push door overheden en industrieën om het zogeheten 'maritime domain awareness' (MDA) te verbeteren, de allesomvattende term voor het volgen van welke schepen waar zijn, wat vervoeren en wat doen. “In het 'maritime domain awareness ' is tijdigheid vaak de beslissende factor tussen bruikbaar inzicht en oudbakken gegevens”, aldus het rapport.
SpaceX is een stap dichter bij het verkrijgen van wettelijke goedkeuring voor de volgende Starship testvlucht, een kritieke lancering nadat de vorige twee mislukten. De Federal Aviation Administration (FAA) kondigde eind 15 mei 2025 aan dat het zijn licentie voor de lancering van Starship heeft bijgewerkt voor de volgende lancering van de gigantische raket. Die update omvatte een milieugoedkeuring eerder deze maand waardoor SpaceX tot 25 lanceringen per jaar mag uitvoeren vanaf haar Starbase test- en lanceerbasis in het zuiden van Texas, vijf keer de vorige jaarlijkse limiet.
Botten en beenderen spelen een belangrijke rol als structuur die het lichaam ondersteunt en calcium opslaat. Het behoudt breukbestendigheid door zich te hermodelleren via een balans van botresorptie en -vorming. Botten zijn meestal dicht en sterk genoeg om je gewicht te dragen en de meeste schokken op te vangen. Naarmate je ouder wordt, verliezen botten op natuurlijke wijze wat van hun dichtheid en hun vermogen om opnieuw aan te groeien.
Nieuwe details over de korst op de planeet Venus bevatten een aantal verrassingen over de geologie van de hetere tweelingbroer van de aarde, volgens nieuw door NASA gefinancierd onderzoek dat bewegingen van de korst van de planeet beschrijft. Wetenschappers verwachtten dat de buitenste laag van de korst van Venus in de loop van de tijd steeds dikker zou worden, gezien het schijnbare gebrek aan krachten die de korst terug zouden drijven naar het binnenste van de planeet. Maar het artikel, gepubliceerd in Nature Communications, stelt een metamorfismeproces van de korst voor dat gebaseerd is op gesteentedichtheid en smeltcycli.
Voor het eerst werden twee ruimtevaartuigen in een baan om de aarde op de millimeter nauwkeurig in formatie uitgelijnd en behielden ze hun relatieve positie gedurende enkele uren zonder enige controle vanaf de grond. De Proba-3 missie van het Europees ruimteagentschap ESA heeft zijn ambitieuze doel bereikt toen de twee ruimtevaartuigen, de Coronagraph en de Occulter, 150 meter uit elkaar vlogen in een perfecte formatie, waardoor een enkel gigantisch ruimtevaartuig werd gesimuleerd. Eerder dit jaar werd de eerste stap van de missie succesvol afgerond.
De Aziatische grootmacht India is nu van plan om niet eerder dan in 2027 astronauten naar de ruimte te lanceren, waarmee het doel voor de eerste bemande ruimtevlucht van het land opnieuw is verschoven. De Indiase minister van ruimtevaart Jitendra Singh kondigde de nieuwste vertraging aan tijdens een persconferentie. Hij gaf een overzicht van de voortgang van India's bemande ruimtevaartprogramma en een bijgewerkte tijdlijn voor de eerste bemande Gaganyaan-missies.
Eind maart 1972 werd Cosmos 482 van de Sovjet-Unie gelanceerd. Maar die poging om te landen op de planeet Venus mislukte tijdens zijn vlucht naar de verre, bewolkte wereld. Belangrijke onderdelen van dat mislukte ruimtevaartuig bleven echter in een baan om de aarde cirkelen. De bovenste trap van de Sojoez raket die de Venus sonde lanceerde, stopte voortijdig waardoor de vracht in een baan om de aarde bleef. Maar er is nu belangrijk nieuws voor dit oud ruimtevaartuig: “Rond 9 of 10 mei zal er een ongewone ongecontroleerde terugkeer plaatsvinden.” Dat meldt satellietwaarnemer Marco Langbroek uit Nederland. Hij kijkt al jaren met zijn telescoop naar de rondcirkelende Cosmos 482 resten. Wat in het verschiet ligt is de terugkeer van het Cosmos 482 afdaalvaartuig, de landingsmodule van de dolende Sovjet Venera missie die meer dan 53 jaar geleden mislukte.
Qingzhou, China's volgende generatie vrachtruimteschip ontworpen voor toekomstige leveringen in de ruimte, waaronder missies naar China's Tiangong ruimtestation, stond afgelopen week in het middelpunt van de belangstelling in Shanghai toen het zijn eerste publieke debuut maakte. De onthulling van het levensgrote model van het ruimtevaartuig op de lopende tentoonstelling over ruimtevaartwetenschap in het Shanghai World Expo Exhibition & Convention Center, maakt deel uit van de viering van de Chinese Dag van de Ruimtevaart dit jaar.
NASA's Juno-missie heeft nieuwe ontdekkingen gedaan nadat ze onder de met wolken bedekte atmosfeer van Jupiter en het oppervlak van zijn vurige maan Io heeft gekeken. De gegevens hebben niet alleen bijgedragen aan de ontwikkeling van een nieuw model om de snel bewegende straalstroom rond Jupiters door cyclonen getekende noordpool beter te begrijpen, maar ze hebben ook voor het eerst het temperatuurprofiel van Io aan de oppervlakte onthuld, wat inzicht geeft in de inwendige structuur van de maan en vulkanische activiteit.
Vanop de Bajkonoer lanceerbasis wordt de 5,7 ton zware Luna 22 ruimtesonde gelanceerd. Op 2 juni 1974 kwam Luna 22 aan in een baan om de Maan waarna het ruimtetuig ondermeer onderzoek verrichtte naar het magnetische veld van de Maan, naar micrometeorieten, naar kosmische straling en naar de samenstelling van Maanrotsen. Luna 22 bleef uiteindelijk vijftien maanden lang foto's naar de Aarde sturen.
Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!
Wordt medewerkerDeze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.