Het vrachtruim van het ruimteveer Atlantis tijdens de STS-51-J missie
Foto: NASA

De STS-51-J ruimtemissie was de eerste ruimtevlucht waarbij het ruimteveer Atlantis werd gebruikt en was eveneens ook de 21ste missie uit het Amerikaanse Space Transportation System (STS) ruimteprogramma. Dit was de tweede maal dat een Space Shuttle-missie uitgevoerd werd in opdracht van het Amerikaanse Department of Defense (DoD). In totaal duurde deze vlucht iets meer dan vier dagen. Het ruimteveer Atlantis ging uiteindelijk op 3 oktober 1985 voor het eerst de ruimte in. In zijn vrachtruim bevonden zich twee militaire Defense Satellite Communications System (DSCS) kunstmanen die elk een gewicht hadden van 2,6 ton en met succes in een baan om onze planeet uitgezet werden door de vijf astronauten aan boord van het ruimteveer.

Crew info

Gezagvoerder van deze tweede Department of Defense Space Shuttle missie was de ervaren astronaut Karol J. Bobko die eerder al tweemaal de ruimte inging tijdens de STS-6 en STS-51-D missies in 1983 en 1985. Bobko werd in de cockpit van het ruimteveer Atlantis bijgestaan door de U.S. Air Force gevechtspiloot Ronald Grabe ging na deze STS-51-J missie nog eens driemaal de ruimte in tijdens de STS-30, STS-42 en STS-57 ruimtevluchten en was daarnaast ook gezagvoerder tijdens zijn laatste twee ruimtemissies. Naast de gezagvoerder en de piloot bevonden zich ook twee Mission Specialists en één Payload Specialist aan boord van de Atlantis. Voor Mission Specialist 1 David C. Hilmers was dit zijn eerste ruimteavontuur maar zijn collega, Robert L. Stewart ging in 1984 al een eerste keer de ruimte in tijdens de STS-41-B missie waarbij voor het eerst de Manned Manouvring Unit (MMU) uitgetest werd. Hilmers maakte na deze tweede militaire Space Shuttle missie nog driemaal deel uit van een Space Shuttle crew tijdens de STS-26, STS-36 en STS-42 missies.

 STS-51-J
De STS-51-J bemanning - Foto: NASA

Lancering en missie

Het ruimteveer Atlantis werd op 3 oktober 1985 omstreeks 11u15 plaatselijke tijd voor het eerst in de ruimte gebracht vanop het Kennedy Space Center tijdens de STS-51-J missie. Deze missie zal ongetwijfeld de geschiedenis in gaan als één van de meest geheimzinnige Amerikaanse Space Shuttle missies doordat vrijwel geen info over deze ruimtevlucht werd bekend gemaakt. Volgens waarnemers zou het Department of Defense tijdens deze ruimtevlucht twee militaire communicatiesatellieten van elke 2,6 ton in de ruimte gebracht hebben en zouden beide kunstmanen zich door middel van een Inertial Upper Stage (IUS) rakettrap, die een gewicht had van 18 ton, op eigen kracht tot op een hoogte van 36 000 kilometer gebracht hebben. Tijdens elke militaire Department of Defense Space Shuttle missie zouden zich één of twee personen aan boord van het ruimteveer bevinden die afkomstig waren van het USA Air Force Manned Space Engineer Corps (MSE). Tijdens deze STS-51-J ruimtevlucht was de astronaut Williams Pailes de MSE astronaut. Het ruimteveer Atlantis keerde vier dagen na zijn vertrek al terug naar de Aarde en landde probleemloos op landingsbaan 23 van de Edwards Air Force Base in Californië. Hiermee zat de eerste missie van het nieuwe ruimteveer Atlantis erop en had Amerika nu drie herbruikbare ruimteveren die konden ingezet worden voor tal van soorten missies.

Cijfers en overzicht

  • 21ste bemande Amerikaanse Space Shuttle missie
  • 2de Space Shuttle missie in opdracht van het Amerikaanse Department of Defense
  • Aantal astronauten: 5
  • Duur missie: 4 dagen, 1 uur
  • Aantal omwentelingen: 64
  • Baan coördinaten: 512 kilometer
  • Hellingshoek van de baan: 28,5°
  • Afgelegde afstand: 2 776 000 kilometer
Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1977

Het gebeurde toen

Lancering van de Russische Sojoez 25 ruimtecapsule met aan boord de twee kosmonauten Vladimir Kovalyonok en Valery Ryumin. Het doel van deze missie was een koppeling uit te voeren met het Russische ruimtestation Saljoet 6 dat ruim anderhalve week eerder in de ruimte werd gebracht. De ruimtevlucht werd echter vroegtijdig stopgezet doordat de twee kosmonauten er niet in slaagden om te koppelen met Saljoet 6. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken