Het ruimteveer Discovery in een baan om de Aarde tijdens de STS-51-I missie
Foto: NASA

De twintigste bemande Amerikaanse Space Shuttle missie startte op 27 augustus 1985 en werd uitgevoerd met het ruimteveer Discovery. Tijdens deze STS-51-I ruimtevlucht zou men drie communicatiesatellieten uitzetten in een baan om de Aarde en zou een andere kunstmaan terug opgevangen en hersteld worden tijdens twee ruimtewandelingen. Aan boord van de Discovery bevonden zich vijf astronauten en het totale gewicht aan vracht in het laadruim van het ruimteveer bedroeg 19,9 ton. Dankzij het succes van de STS-51-A missie in 1984 kon de Amerikaanse Leasat-3 satelliet tijdens deze missie opgevangen en hersteld worden tijdens twee ruimtewandelingen die samen 11 uur en 27 minuten duurden waardoor deze missie als een groot succes werd omschreven.

Crew info

Joseph H. Engle maakte in 1981 tijdens de tweede STS missie ook al een ruimtevlucht. Tijdens deze STS-51-I missie zou hij gezagvoerder zijn aan boord van de Discovery. Voor zowel piloot Richard O. Covey als voor de twee Mission Specialists John M. Lounge en William F. Fisher was dit hun eerste ruimteavontuur. Na deze STS-51-I missie ging John Lounge nog twee maal de ruimte in tijdens de STS-26 en STS-35 missies. James van Hoften was de derde Mission Specialist aan boord van de Discovery. Voor deze STS-51-I missie verbleef hij al eens zes dagen in de ruimte tijdens de STS-41-C ruimtevlucht.

 STS-51-I
De STS-51-I crew - Foto: NASA

Lancering en missie

De lancering van het ruimteveer Discovery werd tijdens deze STS-51-I missie tweemaal uitgesteld door ondermeer slechte weersomstandigheden en een computerprobleem maar uiteindelijk vertrok het ruimteveer dan toch op 27 augustus 1985 omstreeks 6h58 plaatselijke tijd vanop het Kennedy Space Center in Florida. In april van datzelfde jaar werd tijdens de STS-51-D missie de Amerikaanse militaire Leasat-3 kunstmaan uitgezet in een baan om de Aarde. Door technische problemen functioneerde deze satelliet niet zoals het moest en kreeg de bemanning van de STS-51-I missie er een nieuwe taak bij. Door het grote succes van een van de vorige Space Shuttle missies, waarbij twee kunstmanen opnieuw opgehaald werden door een ruimteveer, zag men het voordeel in van een reparatie waarbij twee astronauten zouden proberen de ongelukkige Leasat-3 kunstmaan tijdens een ruimtewandeling te herstellen. Eenmaal de Discovery zich nu in een lage baan om de Aarde bevond na zijn lancering, merkte de STS-51-I crew een probleem op met een van de hittewerende zonnepanelen in het vrachtruim van het ruimteveer die de Australische Aussat-1 moesten beschermen. Om oververhitting te voorkomen, werd besloten deze communicatiesatelliet de eerste dag van de missie uit te zetten in plaats van op de tweede dag. Hierna werd ook nog zoals gepland op de Amerikaanse ASC-1 communicatiesatelliet met succes  uitgezet. De derde kunstmaan aan boord van de Discovery was de Amerikaanse militaire Leasat-4 satelliet die eveneens probleemloos uitgezet werd in een baan om onze planeet.

 STS-51-I
De ASC-1 kunstmaan wordt uitgezet in een baan om onze planeet - Foto: NASA

Tijdens de eerste ruimtewandeling op 1 september 1985 slaagde astronaut James van Hoften er in de Leasat-3 satelliet vast te grijpen waarna zijn collega Bill Fisher de Remote Manipulator System robotarm van het ruimteveer kon vasthechten aan de kunstmaan. Hierna slaagden beide astronauten er in om een elektrisch probleem in deze communicatiesatelliet te herstellen waarna de eerste ruimtewandeling van 7 uur en 20 minuten er op zat. De volgende dag maakten van Hoften en Fisher opnieuw een 4 uur durende ruimtewandeling waarna astronaut van Hoften de Leasat-3 satelliet manueel opnieuw de ruimte induwde, weg van de Discovery. Uiteindelijk keerde de Discovery op 3 september 1985 terug naar de Aarde en landde het ruimteveer op landingsbaan 23 van de Edwards Air Force Base in Californië. In totaal had de STS-51-I bemanning in 7 dagen en 2 uur 111 omwentelingen om de Aarde gemaakt. Naast het uitzetten van de drie satellieten en het herstellen van de Leasat-3 kunstmaan, hielden de astronauten zich in het ruimteveer ook nog bezig met het Physical Vapor Transport Organic Solid Experiment.

Cijfers en overzicht

  • 20ste bemande Amerikaanse Space Shuttle missie
  • Aantal astronauten: 5
  • Duur missie: 7 dagen, 2 uur
  • Aantal omwentelingen: 111
  • Baan coördinaten: 448 kilometer
  • Hellingshoek van de baan: 28,4°
  • Afgelegde afstand: 4 698 602 kilometer
Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2005

Het gebeurde toen

Lancering vanaf de Bajkonoer lanceerbasis in Kazachstan van een Sojoez raket met aan boord de Europese ruimtesonde Venus Express die in april 2006 aankomt bij de planeet Venus. Dit 1,2 ton zware onbemande ruimtetuig werd ontwikkeld om de structuur, chemische samenstelling en dynamiek van de atmosfeer van Venus te bestuderen. Foto: ESA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken