Lancering van de STS-33 missie.
Foto: NASA

De STS-33 Space Shuttle missie was de vijfde Amerikaanse bemande ruimtevlucht die uitgevoerd werd in opdracht van het Amerikaanse Department of Defense. Op 22 november 1989 vertrok het ruimteveer Discovery vanop het lanceercomplex 39B van het Kennedy Space Center. Tijdens deze vijf dagen durende ruimtevlucht werd een geheime spionagekunstmaan in een baan om de Aarde gebracht. Aan boord van de Discovery bevonden zich vijf astronauten. Opvallend aan deze crew was dat de originele piloot vijf maanden voor deze missie stierf tijdens een vliegtuigongeval. Dit was de 32ste missie van een Amerikaanse Space Shuttle en was meteen ook de 9de maal dat het ruimteveer Discovery gebruikt werd.

Crew overzicht

Frederick D. Gregory was de gezagvoerder aan boord van de Discovery tijdens deze STS-33 missie. Gregory maakte in 1985 al eens eerder een ruimtevlucht toen hij piloot was aan boord van het ruimteveer Challenger tijdens de STS-51-B missie. In de cockpit werd Gregory bijgestaan door piloot John E. Blaha en ook voor deze astronaut was dit zijn tweede ruimteavontuur. Gevechtspiloot Blaha werd in 1980 geselecteerd als astronaut waarna hij in maart 1989 een eerste maal de ruimte inging tijdens de STS-29 missie. De meest ervaren man aan boord van de Discovery tijdens deze missie was Story F. Musgrave die voor deze missie al tweemaal de ruimte inging tijdens de STS-6 en STS-51-F missies. Musgrave was de eerste astronaut die een ruimtewandeling maakte tijdens een Space Shuttle missie en na deze STS-33 vlucht ging hij nog eens driemaal de ruimte in. Voor de twee andere Mission Specialists Manley L. Carter en Kathryn C. Thornton was dit hun eerste ruimteavontuur. Beide astronauten werden in mei 1984 geselecteerd als toekomstige ruimtevaarders door het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA. Normaal zou David Griggs de piloot geweest zijn tijdens deze STS-33 missie maar deze testpiloot kwam vijf maanden voor de lancering om het leven door een vliegtuigongeval. Griggs maakte in 1985 al een eerste ruimtevlucht waarbij hij onder andere de eerste niet voorziene en onvoorbereide ruimtewandeling uitvoerde.

De STS-33 bemanning - Foto: NASA

Missie overzicht

De lancering van het ruimteveer Discovery was normaal voorzien voor 20 november maar wegens technische problemen werd de lancering met twee dagen uitgesteld. Uiteindelijk vertrok de Discovery met zijn vijf bemanningsleden op 22 november. Dit was de derde maal dat een Amerikaans ruimteveer ’s nachts gelanceerd werd. Volgens het Amerikaanse vakblad Aviation Week werd de Discovery in een baan om de Aarde gebracht op een hoogte van 204 x 519 kilometer. Tijdens de zevende omwenteling rondom onze planeet werd de 3 ton zware militaire Magnum ELINT kunstmaan probleemloos uitgezet in een tijdelijke baan om de Aarde. Kort nadat de satelliet zich uit het vrachtruim van het ruimteveer begaf, werd de Inertial Upper Stage (IUS) onderaan de kunstmaan tot ontbranding gebracht zodat deze zich tot in een geosynchronische baan om de Aarde kon begeven.

Lancering van het ruimteveer Discovery - Foto: NASA

De naam Magnum ELINT staat voor een spionagesatelliet die ontworpen werd om op Aarde elektronische signalen te kunnen onderscheppen. Deze kunstmaan viel onder toezicht van het Amerikaanse National Reconnaissance Office (NRO). De gegevens van deze satelliet werden gebruikt door het Central Intelligence Agency (CIA). Volgens bepaalde bronnen zouden er drie Amerikaanse Magnum ELINT kunstmanen door Space Shuttles in de ruimte gebracht zijn. Deze werden alle drie gebouwd door het Amerikaanse bedrijf TRW. Op 7 november 1989, een dag later dan gepland wegens slechte weersomstandigheden, landde het ruimteveer Discovery op de Edwards Air Force Base in Californië. Hiermee zat de vijfde geheime Space Shuttle Department of Defense missie er op.

Cijfers en overzicht

  • 32ste bemande Amerikaanse Space Shuttle missie
  • 5de Space Shuttle missie in opdracht van het Amerikaanse Department of Defense
  • Aantal astronauten: 5
  • Duur missie: 5 dagen, 0 uur
  • Aantal omwentelingen: 79
  • Baan coördinaten: 204 x 519 kilometer
  • Hellingshoek van de baan: 28,4°
  • Afgelegde afstand: 3 400 000 kilometer
Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2001

Het gebeurde toen

Vanop de Indiase lanceerbasis Satish Dhawan Space Centre wordt de eerste Geosynchronous Satellite Launch Vehicle (GSLV) raket gelanceerd met aan boord de GSAT 1 communicatiesatelliet. De GSLV is een raket die door India speciaal werd ontwikkeld om een satelliet tot in een geostationaire baan te brengen. Deze drietraps raket heeft bij zijn lancering een gewicht van 414 ton, is 50 meter lang en kan satellieten tot 2,5 ton tot in een geostationaire overdrachtbaan brengen. Door een probleem met deze eerste GSLV wordt de satelliet niet in de juiste baan om de Aarde uitgezet. Foto: ISRO

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

44%

Sociale netwerken