Het Spacelab ruimtelabo aan boord van het ruimteveer Challenger
Foto: NASA

Op 29 april 1985 werd voor een zevende maal het Amerikaanse ruimteveer Challenger gelanceerd vanop het Kennedy Space Center in Florida. Deze STS-51-B missie stond volledig in het teken van wetenschappelijk onderzoek aan boord van het ruimtelabo Spacelab dat zich in het laadruim van het ruimteveer bevond en voor een tweede maal de ruimte inging. Aan boord van de Challenger bevonden zich zeven astronauten en naast de verschillende wetenschappelijke intsrumenten bevonden zich ook twee aapjes en 24 knaagdieren in het ruimteveer waarmee men de symptomen en gevolgen van ruimteziekte onderzocht. Deze missie duurde iets meer dan 7 dagen en doordat vrijwel alle wetenschappelijke experimenten probleemloos werden uitgevoerd werd deze missie een groot succes.

Crew info

Robert Overmyer werd door de NASA aangeduid als gezagvoerder tijdens deze tweede Spacelab missie. Voor deze STS-51-B ruimtevlucht ging hij in 1982 al eens eerder de ruimte in tijdens de STS-5 missie. Overmyer werd in de cockpit van de Challenger bijgestaan door de ervaren testpiloot Frederick D. Gregory, voor wie het zijn eerste ruimteavontuur werd. Na deze missie ging hij nog eens tweemaal de ruimte in tijdens de STS-33 en STS-44 Space Shuttle missies. Naast de gezagvoerder en de piloot maakten ook de drie Mission Specialists Don L. Lind, Norman E. Thagard en William E. Thornton deel uit van deze STS-51-B missie. Voor Thagard alsook voor Thornton was dit hun tweede ruimtevlucht. Naast de Mission Specialists bevonden zich ook twee Payload Specialists in het ruimteveer. Voor Lodewijk van den Berg alsvoor Taylor G. Wang was dit hun eerste en enige ruimte ervaring. Norman Thagard ging na deze STS-51-B missie nog eens drie maal de ruimte in met een Space Shuttle tijdens de STS-30, STS-42 en STS-71 missies. Hij maakte in 1995 deel uit van de Russische Soyuz TM-21 bemanning die een bezoek bracht aan het Russische ruimtestation Mir.

 STS-51-B
De STS-51-B crew - Foto: NASA

Lancering en missie

Op het Kennedy Space Center in Florida waren het drukke tijden in april 1985 aangezien het nieuwe ruimteveer Atlantis er arriveerde voor zijn eerste ruimtemissie en de andere ruimteveren warden klaargemaakt voor hun nieuwe missies. Zeventien dagen voor de lancering van de STS-51-B missie werd het ruimteveer Discovery gelanceerd voor zijn STS-51-D missie. De STS-51-B ruimtemissie kreeg ook de naam Spacelab 3 en vond eerder plaats dan de Spacelab 2 missie vanwege technische problemen. Dit was de eerste maal dat het Spacelab ruimtelabo volledig operationeel fungeerde. Aan boord bevonden zich vijftien belangrijke experimenten op vlak van menswetenschappen, materiaal onderzoek, astronomie, vloeistoffen en fysica. Het ruimteveer Challenger vertrok op 29 april 1985 omstreeks 12u12 plaatselijke tijd vanop het lanceercomplex 39A van het Kennedy Space Center. Enkele minuten later bevond het ruimtetuig met zijn zeven astronauten zich op een hoogte van ongeveer 400 kilometer. Net als bij de eerste Spacelab missie werkten de astronauten aan boord van het ruimteveer Challenger shiften van twaalf uur verdeeld in twee groepen. Dit was ook de eerste STS missie waarbij levende dieren deel uitmaakten van de vracht.

 STS-51-B
Opname van het aardoppervlak gemaakt door STS-51-B bemanning - Foto: NASA

De ruimtevaarders werden 24 uur per dag bijgestaan door het Payload Operations Control Center in het Johnson Space Center in Houston en 14 van de 15 experimenten werden met succes uitgevoerd. De twee Payload Specialists Lodewijk van den Berg en Taylor Wang voerden vooral experimenten uit op vlak van groei van kristallen en vloeistoffysica. De dieren aan boord van het ruimteveer werden onder toezicht van de astronauten Thagard en Thornton vooral gebruikt om de symptomen en gevolgen te onderzoeken van ruimteziekte. Na een ruimtereis van 7 dagen landde de Challenger probleemloos op 6 mei 1985 op landingsbaan 17 van de Edwards Air Force Base in Californië en werd deze missie aanschouwd als een groot succes.

Cijfers en overzicht

  • 17de bemande Amerikaanse Space Shuttle missie
  • Aantal astronauten: 7
  • Duur missie: 7 dagen, 8 minuten
  • Aantal omwentelingen: 133
  • Baan coördinaten: 411 kilometer
  • Hellingshoek van de baan: 57°
  • Afgelegde afstand: 4 651 621 kilometer
Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1999

Het gebeurde toen

De Amerikaanse Mars Polar Lander stort te pletter op het oppervlak van de planeet Mars nabij de zuidpool. Bij het binnendringen van de atmosfeer van Mars werd het contact met het voertuig volgens planning verbroken waarna enkele minuten later direct na landing een signaal zou volgen dat de landing succesvol was verlopen. Dit signaal kwam echter nooit en sindsdien is er niets meer van de Mars Polar Lander vernomen. De remraketten aan boord van de lander zouden aan de basis liggen van dit falen. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken