De Saturnusmaan Rhea
Foto: NASA

Rhea is de tweede grootste maan rond Saturnus en werd in 1672 ontdekt door Giovanni Cassini. Deze maan heeft een gemiddelde diameter van 1 528 kilometer en draait één maal om de 108 uur en 25 minuten rond haar moederplaneet Saturnus. Door de lage dichtheid van deze maan, 1 240 kilogram/m³, veronderstellen wetenschappers dat de kern van dit hemelobject minder een dan 1/3 van de massa van deze maan is en dat het overige deel zou bestaan uit ijs. Net als vele andere manen wordt ook Rhea gekenmerkt door vele kraterinslagen op het oppervlak en er zijn ook enkele heldere opvallende gebieden te zien.

-
De Saturnusmaan Rhea - Foto: NASA

Het overgrote deel van Rhea zou bestaan uit bevroren water en de temperatuur op deze maan zou overdag -174°C bedragen en wanneer de zon weg is tussen de -200°C en -220°C bedragen. Op het oppervlak van Rhea zijn kraters terug te vinden die een diameter hebben groter dan 40 kilometer en nabij de polen en equatoriale gebieden zijn de kraters meestal kleiner in diameter en dit kan er op wijzen dat Rhea beschikt over nieuwe en jongere stukken in het oppervlak. De heldere gebieden die men kan zien op Rhea bevinden zich op de achterkant van de maan en wetenschappers veronderstellen dat dit stroken van materiaal zijn die door ijsvulkanen werden verspreid toen het binnenste van de maan nog vloeibaar was in de begin jaren van zijn bestaan. Rhea vertoont opvallend veel gelijkenissen met de andere Saturnus maan Dione en beschikken beide over dezelfde samenstelling en oppervlaktekenmerken waardoor wetenschappers denken dat hun geschiedenis en afkomst wel eens dezelfde zou kunnen zijn. Net als vele andere manen rondom Saturnus werd Rhea al meermalen in detail gefotografeerd door de Amerikaanse ruimtesonde Cassini die sinds 2004 zich in een baan om Saturnus bevindt en sindsdien al duizenden foto’s naar de aarde terugstuurde.

-
Foto gemaakt van het oppervlak van Rhea door de Cassini ruimtesonde
op een hoogte van 65 000 kilometer - Foto: NASA

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2001

Het gebeurde toen

Vijftien jaar nadat de eerste module in de ruimte werd gebracht, brandt het Russische ruimtestation op in de atmosfeer van de Aarde. Het 130 ton zware ruimtestation dook met een snelheid van 8 km/s de dampkring binnen waarna het ruimtevaartuig in stukken brak als gevolg van de grote plotselinge afremming door de toenemende luchtdruk en de hoge temperatuur. Vanaf de Fiji-eilanden waren de verbrandende delen goed zichtbaar. Sommige brokstukken brandde niet helemaal op en stortte neer in het zuiden van de Stille Oceaan over een gebied van zo'n 5 000 kilometer lang en 200 kilometer breed.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

Sociale netwerken