dinsdag, 27 november 2012 15:28

China lanceert ChinaSat-12 communicatiesatelliet

Geschreven door
Beoordeel dit item
(1 Stem)
China lanceert ChinaSat-12 communicatiesatelliet Foto: Wikimedia - CC Some rights reserved

Vanop het Xichang Satellite Launch Center, in het zuidwesten van China, is op dinsdag 27 november 2012 een krachtige CZ-3B/E draagraket gelanceerd met aan boord een Chinese communicatiesatelliet. Chinese media lieten vervolgens weten dat de ChinaSat-12 communicatiesatelliet succesvol uitgezet werd in de juiste baan om de Aarde. Dit was de 18de maal dat China in 2012 een ‘Chang Zheng’ (CZ) raket lanceerde.

De kunstmaan die tijdens deze lancering in de ruimte werd gebracht, was oorspronkelijk een reservesatelliet voor de Chinese Apstar-7 communicatiesatelliet. Beide satellieten werden gebouwd door het Europese ruimtevaartbedrijf Thales Alenia Space op een Spacebus-4000C2 platform en werden uitgerust met 24 C-band en 23 Ku-band transponders. De Apstar-7 satelliet werd uiteindelijk in maart 2012 succesvol in de ruimte gebracht waardoor de reservekunstmaan overgenomen werd door de Chinese satellietoperator China Satcom. Hierdoor kreeg Apstar-7B de naam ‘ChinaSat-12’. De 5,05 ton zware kunstmaan moet uiteindelijk de verouderde ChinaSat-5A vervangen die in 1998 in de ruimte gebracht werd. ChinSat-12 zal de volgende vijftien jaar gebruikt worden voor tal van communicatiedoeleinden in China, Zuid-Azië, het Midden-Oosten, Afrika en Australië. Een deel van de apparatuur aan boord van ChinaSat-12 zal ook gebruikt worden door Sri Lanka.

De CZ-3B/E draagraket is vandaag de dag de meest krachtige Chinese raket voor het lanceren van communicatiesatellieten. Het ontwerp van deze raket werd gebaseerd op dat van de CZ-3A en de CZ-3B kan maar liefst 11 ton aan vracht tot in een lage baan om de Aarde brengen en 5,1 ton tot in een geostationaire overdrachtbaan (GTO). Om zware communicatiesatellieten tot in een geostationaire baan om onze planeet te brengen, worden deze vaak eerst in een tijdelijke geostationaire overdrachtbaan (GTO) uitgezet. Deze elliptische baan, met een maximale hoogte die reikt tot aan een geostationaire baan (35 785 kilometer), wordt uiteindelijk langzaam uitgerekt tot wanneer de satelliet zich in een zuiver geostationaire baan bevindt. De CZ-3B/E is een modernere versie van de CZ-3B en kan 400 kilogram vracht meer tot in een geostationaire overdrachtbaan brengen. Dit was de 23ste maal dat China een CZ-3B raket lanceerde sinds deze in 1996 voor het eerst gebruikt werd.

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1986

Het gebeurde toen

De Russische ruimtesonde Vega 1 vliegt op een afstand van 8 889 kilometer langs de kern van de komeet Halley. De ruimtesonde stuurt vervolgens meer dan 500 foto's van de komeet terug naar de Aarde. Ondanks het feit dat het ruimtetuig het slachtoffer werd van stof afkomstig van de komeet functioneerden alle instrumenten perfect. Aan de hand van de foto's afkomstig van Vega 1 konden wetenschappers achterhalen dat de kern van deze komeet veertien kilometer groot was en dat deze om de 53 uur om haar as draait. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Messier 65

Messier 65
M65, M66 en NGC 3628 zijn drie spiraalstelsels in het sterrenbeeld Leo (Leeuw) die vlak bij elkaar liggen. De eerste twee worden gescheiden door slechts 21'. Samen vormen deze drie…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

22%

Sociale netwerken