dinsdag, 27 november 2012 15:28

China lanceert ChinaSat-12 communicatiesatelliet

Geschreven door
Beoordeel dit item
(1 Stem)
China lanceert ChinaSat-12 communicatiesatelliet Foto: Wikimedia - CC Some rights reserved

Vanop het Xichang Satellite Launch Center, in het zuidwesten van China, is op dinsdag 27 november 2012 een krachtige CZ-3B/E draagraket gelanceerd met aan boord een Chinese communicatiesatelliet. Chinese media lieten vervolgens weten dat de ChinaSat-12 communicatiesatelliet succesvol uitgezet werd in de juiste baan om de Aarde. Dit was de 18de maal dat China in 2012 een ‘Chang Zheng’ (CZ) raket lanceerde.

De kunstmaan die tijdens deze lancering in de ruimte werd gebracht, was oorspronkelijk een reservesatelliet voor de Chinese Apstar-7 communicatiesatelliet. Beide satellieten werden gebouwd door het Europese ruimtevaartbedrijf Thales Alenia Space op een Spacebus-4000C2 platform en werden uitgerust met 24 C-band en 23 Ku-band transponders. De Apstar-7 satelliet werd uiteindelijk in maart 2012 succesvol in de ruimte gebracht waardoor de reservekunstmaan overgenomen werd door de Chinese satellietoperator China Satcom. Hierdoor kreeg Apstar-7B de naam ‘ChinaSat-12’. De 5,05 ton zware kunstmaan moet uiteindelijk de verouderde ChinaSat-5A vervangen die in 1998 in de ruimte gebracht werd. ChinSat-12 zal de volgende vijftien jaar gebruikt worden voor tal van communicatiedoeleinden in China, Zuid-Azië, het Midden-Oosten, Afrika en Australië. Een deel van de apparatuur aan boord van ChinaSat-12 zal ook gebruikt worden door Sri Lanka.

De CZ-3B/E draagraket is vandaag de dag de meest krachtige Chinese raket voor het lanceren van communicatiesatellieten. Het ontwerp van deze raket werd gebaseerd op dat van de CZ-3A en de CZ-3B kan maar liefst 11 ton aan vracht tot in een lage baan om de Aarde brengen en 5,1 ton tot in een geostationaire overdrachtbaan (GTO). Om zware communicatiesatellieten tot in een geostationaire baan om onze planeet te brengen, worden deze vaak eerst in een tijdelijke geostationaire overdrachtbaan (GTO) uitgezet. Deze elliptische baan, met een maximale hoogte die reikt tot aan een geostationaire baan (35 785 kilometer), wordt uiteindelijk langzaam uitgerekt tot wanneer de satelliet zich in een zuiver geostationaire baan bevindt. De CZ-3B/E is een modernere versie van de CZ-3B en kan 400 kilogram vracht meer tot in een geostationaire overdrachtbaan brengen. Dit was de 23ste maal dat China een CZ-3B raket lanceerde sinds deze in 1996 voor het eerst gebruikt werd.

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1885

Het gebeurde toen

De Oostenrijks-Hongaarse astronoom Ladislaus Weinek maakt in Praag de eerste foto van een meteoor. Hij zette waarnemingsposten op in Praag en Jena en slaagde er in om vanuit Praag een spoor van een meteoor te fotograferen. Later maakte Weinek ook de eerste atlas van de Maan gebaseerd op foto's die werden gemaakt vanop het Lick Observatory en Meudon Observatory.

Ontdek meer gebeurtenissen

NGC 7129

NGC 7129
NGC 7129 is een reflectienevel in het sterrenbeeld Cepheus. Het is een relatief zwakke nevel met een groepje jonge sterren in. Men vermoed dat de sterren in de nevel niet…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken