Foto: Wikimedia - CC Some rights reserved

Vanop het Jiuquan Satellite Launch Center in de Gobiwoestijn is op dinsdag 18 december 2012 een Chinese CZ-2D raket gelanceerd met aan boord een Turkse aardobservatiesatelliet. Met deze geslaagde lancering sluit China een zeer succesvol jaar af op vlak van ruimtevaart en bevestigd het land opnieuw zijn positie als grootste en belangrijkste Aziatische ruimtevaartnatie.

De 41 meter lange Chang Zheng 2D (CZ-2D) draagraket vertrok om 17u12 Belgische tijd en zette de Turkse satelliet iets minder dan een kwartier later probleemloos uit in een polaire zonsynchrone baan om de Aarde op een hoogte van 700 kilometer. Een satelliet in een zonsynchrone baan passeert elke dag (en nacht) alle breedtegraden op dezelfde lokale (zonne)tijd (door een combinatie van de juiste hoogte en inclinatie). Bij de lancering heeft de CZ-2D tweetrapsraket een totale massa van 232 ton. De CZ-2D kan vrachten tot 1,3 ton tot in een polaire zonsynchrone baan om de Aarde brengen. Dit lanceermiddel werd in augustus 1992 voor de eerste maal gebruikt nadat men twee jaar eerder was begonnen aan de ontwikkeling van de CZ-2D.

De 450 kilogram zware Göktürk 2 satelliet werd in opdracht van het Turkse Ministry of National Defence ontwikkeld door de Scientific and Technological Research Council of Turkey (TÜBİTAK) en werd gebouwd door de Turkish Aerospace Industries (TAI). Het belangrijkste instrument aan boord van deze kunstmaan is de Multi-Spectral Imager (MSI) waarmee men objecten tot 2,5 meter groot zal kunnen observeren vanuit de ruimte. De gegevens afkomstig van Göktürk 2 zullen de volgende vijf jaar gebruikt worden door zowel militaire alsook civiele gebruikers. Zo zal men de gegevens afkomstig van deze satelliet kunnen gebruiken voor toepassingen op vlak van aardobservatie, rampenbestrijding, geologie, cartografie en het observeren van ecosystemen. Iets meer dan een uur na de lancering ontving men in een grondstation in Noorwegen het eerste signaal van Göktürk 2. Verwacht wordt dat de kunstmaan eind december operationeel zal zijn. In de Turkse hoofdstad Ankara werd de lancering rechtstreeks gevolgd door ondermeer de Turkse premier Recep Tayyip Erdoğan die na de lancering sprak van een “historisch moment voor zijn land”.

De geslaagde lancering van de Turkse Göktürk 2 satelliet was tevens ook de laatste Chinese lancering van 2012. Alles samen werden in 2012 negentien Chinese draagraketten gelanceerd en bracht de Aziatische grootmacht maar liefst 29 vrachten in de ruimte waaronder het bemande ruimtetuig Shenzhou-9 en zes Chinese Beidou-navigatiesatellieten. Alle negentien lanceringen in 2012 verliepen probleemloos. Alles samen was dit ook de 174ste lancering van een Chinese Chang Zheng raket.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1975

Het gebeurde toen

De Russische ruimtesonde Venera 9 maakt na een geslaagde landing de eerste foto's van het oppervlak van de planeet Venus. Dit was de eerste keer in de ggeschiedenis van de ruimtevaart dat een ruimtetuig in een baan om Venus werd gebracht en dat een lander beelden vanop een andere planeet terug naar de Aarde stuurde. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken