Foto: Wikimedia - CC Some rights reserved

Afgelopen zondag heeft China vanop zijn Xichang lanceercomplex de eerste Algerijnse communicatiesatelliet met succes in de ruimte gebracht. De Alcomsat 1satelliet werd aan boord van de Chinese CZ-3B draagraket tot in een geostationaire overdrachtbaan gebracht waarna deze lancering door zowel China alsook door Algerije werd omschreven als een groot succes. Met deze communicatiesatelliet wil Algerije internet, televisie en andere diensten zelf gaan aanbieden via satelliet aan zijn inwoners zodat dit op termijn ook moet zorgen voor meer bedrijven en werkgelegenheid.

Ongeveer 26 minuten nadat de CZ-3B draagraket was vertrokken vanop de Xichang lanceerbasis werd de Alcomsat 1 probleemloos losgekoppeld van de derde rakettrap. De satelliet werd uitgezet in een tijdelijke baan om de Aarde waarna deze zich de volgende weken op eigen kracht tot in een geostationaire baan om onze planeet moet brengen. Vanuit deze positie zal Alcomsat 1 dezelfde snelheid hebben als de rotatiesnelheid van de Aarde waardoor deze, gezien vanop Aarde, 'stil' hangt boven een bepaald gebied. De start van het samenwerkingsproject tussen China en Algerije voor de ontwikkeling en de lancering van de eerste Algerijnse communicatiesatelliet dateert al van december 2013 toen Algerije en China Great Wall Industry Corporation een contract afsloten voor de realisatie van dit project. Zo zouden Chinese ingenieurs en bedrijven verantwoordelijk zijn voor zowel de bouw alsook de lancering van de Alcomsat 1 satelliet waarna Algerijnse specialisten de satelliet zouden overnemen eenmaal deze zich succesvol in de ruimte bevindt. De opleiding en training van Algerijnse ingenieurs en specialisten viel eveneens onder de verantwoordelijkheid van China. Voor dit project bouwde Algerije ook speciaal twee volgstations in Medea en Ouargla die Alcomsat 1 moeten volgen en controleren.

Het is niet de eerste keer dat China contracten afsluit voor dergelijke samenwerkingsprojecten. Zo werden eerder ook al communicatiesatellieten gebouwd en gelanceerd door China in opdracht van Nigeria, Venezuela, Pakistan; Bolivië, Wit-Rusland en Laos. De Alcomsat 1 satelliet had bij zijn lancering een gewicht van 5,2 ton en het ontwerp werd gebaseerd op dat van de Chinese DFH-4 satellieten. Met dit type communicatiesatelliet is het mogelijk om tussen de 150 en 200 televisieprogramma's tegelijk door te sturen naar ontvangers op Aarde die een schotelantenne bezitten van slechts 45 centimeter groot. Deze eerste Algerijnse communicatiesatelliet, die werd gebouwd door de China Academy of Space Technology, heeft een voorziene levensduur van vijftien jaar. Voor Algerije is deze communicatiesatelliet van groot belang aangezien het land in het verleden steeds afhing van buitenlandse operatoren op vlak van satellietcommunicatie. Alcomsat 1 mag dan wel de eerste communicatiesatelliet zijn voor Algerije, toch heeft dit Noord-Afrikaanse land al ervaring met het ontwikkelen van satellieten. Zo werd in 2002 de eerste Algerijnse aardobservatiesatelliet, genaamd AlSat 1, gelanceerd waarna in 2010 en 2016 ook nog twee andere Algerijnse aardobservatiesatellieten in de ruimte werden gebracht. 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2008

Het gebeurde toen

In de stad Colombo, Sri Lanka, overlijdt Sir Arthur Charles Clarke. Hij schreef het boek 2001: A Space Odyssey en bedacht in 1945 het principe van de geostationaire communicatiesatelliet. Deze bijzondere baan om onze planeet is ook bekend als de 'Clarke Orbit'. Zijn bekendste boek, 2001: A Space Odyssey, werd in 1968 verfilmd en wordt beschouwd als een mijlpaal in de filmgeschiedenis. Clarke deed op de Amerikaanse televisie samen met Walter Cronkite ook verslag van de Apollo-maanexpedities en werd in 2000 door de Britse koningin geridderd voor zijn verdiensten.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

23%

Sociale netwerken