Lancering van een Chinese CZ-3B draagraket

Op woensdag 1 mei 2013 heeft China succesvol een communicatiesatelliet in de ruimte gebracht. Dit was de tweede Chinese lancering in 2013. 

De 56 meter lange CZ-3B/E draagraket vertrok om 18u06 Belgische tijd vanop de Xichang lanceerbasis dat zich in de Sichuan provincie bevindt in het zuidwesten van China. CZ-3B/E raketten worden sinds 2007 gebruikt om geosynchrone communicatiesatellieten in de ruimte te brengen en hebben een maximaal laadvermogen van 5,5 ton. Ongeveer een half uur na de start van de lancering werd de Chinasat 11 communicatiesatelliet uitgezet in een elliptische baan om de Aarde. De volgende weken moet de satelliet zich op eigen kracht tot in een geosynchrone baan om de Aarde brengen. Chinasat 11 werd door de China Academy of Space Technology gebouwd op een DFH-4 platform en zal de volgende vijftien jaar gebruikt worden voor televisie- en breedbandtoepassingen voor klanten in Azië, Afrika en Australië. De communicatiesatelliet heeft een totaal gewicht van 5 ton en werd uitgerust met tal van Ku- en C-band transponders. Dit was de tweede lancering van China in 2013 en was ook de 176ste geslaagde lancering van een Chinese Chang Zheng (CZ) draagraket.

 

Kris Christiaens

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.Oprichter & beheerder van Belgium in Space.Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

57%

Dit gebeurde vandaag in 2000

Het gebeurde toen

Het Amerikaanse Compton Gamma Ray Observatory brandt tijdens zijn terugkeer in de atmosfeer van de Aarde helemaal op. Enkele brokstukken vallen neer in de Stille Oceaan. Dit was de eerste maal dat NASA een satelliet gecontroleerd liet opbranden in de atmosfeer van de Aarde. Deze 17 ton zware ruimtetelescoop maakte deel uit van NASA's Great Observatories en werd uitgerust met vier telescopen. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Sociale netwerken