zondag, 06 april 2014 00:00

India brengt tweede navigatiesatelliet in de ruimte

Geschreven door
Beoordeel dit item
(3 stemmen)
Lancering van een Indiase PSLV raket Lancering van een Indiase PSLV raket Foto: ISRO

India heeft op vrijdag 4 april 2014 zijn tweede navigatiesatelliet in de ruimte gebracht. Vanop het Satish Dhawan Space Centre vertrok om 13u44 Belgische tijd een Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV) met aan boord de IRNSS-1B satelliet. De lancering verliep probleemloos en de 1,4 ton zware satelliet werd twintig minuten na de start van de lancering uitgezet in een tijdelijk baan om de Aarde.

De 1,4 ton zware IRNSS-1B kunstmaan werd net als zijn voorganger gebouwd door het Indiase ruimtevaartagentschap ISRO en werd in de ruimte gebracht door een PSLV-XL draagraket. Deze satellieten werden ontwikkeld om minstens tien jaar operationeel te zijn. De PSLV-XL is een verbeterde versie van de klassieke PSLV raket en heeft bij de lancering een totaal gewicht van 320 ton. Elke PSLV raket bestaat uit vier trappen en deze draagraket is het werkpaard binnen het Indiase ruimtevaartprogramma. De PSLV wordt al sinds 1993 gebruikt voor lanceren van Indiase satellieten en kunstmanen voor andere landen en ruimtevaartnaties. Alles samen was dit al de 25ste maal dat India een PSLV raket lanceerde waarvan slechts twee missies faalden.

Voor India en zijn ruimtevaartprogramma was dit opnieuw een zeer belangrijke lancering. IRNSS-1B is de tweede navigatiesatelliet uit het Indian Regional Navigation Satellite System (IRNSS). Dit satellietnavigatiesysteem zal uiteindelijk bestaan uit zeven satellieten waarvan er vier in een geosynchrone baan om de Aarde moeten gebracht worden en drie in een geostationaire baan. Een satelliet in een geosynchrone baan heeft een omlooptijd van 23,945 uur en heeft dezelfde draairichting als de Aarde. Een geostationaire baan is een bijzonder soort geosynchrone baan en een satelliet in deze baan beweegt zich ook nog eens in een circulaire baan boven de evenaar. De eerste IRNSS-satelliet werd in juli 2013 succesvol in de ruimte gebracht. De Indiase overheid keurde in 2006 het ambitieuze IRNSS programma goed en wil daarmee de concurrentie aangaan met het Amerikaanse Global Positioning System (GPS) dat wereldwijd gebruikt wordt. India wil beschikken over een eigen navigatiesysteem voor plaatsbepaling zodat het land niet meer afhankelijk is van het Amerikaanse GPS of Russische GLONASS systeem. Doordat de IRNSS satellieten zich in een geosynchrone en geostationaire baan om de Aarde bevinden, zal dit navigatiesysteem enkel gebruikt worden in India en de buurlanden. Het totale project zou een prijskaartje hebben van 280 miljoen dollar. Tegen 2015 moeten alle satellieten in de ruimte gebracht zijn en moet het systeem operationeel zijn.

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1957

Het gebeurde toen

Lancering vanop de Bajkonoer lanceerbasis van de Russische satelliet Spoetnik 1, de eerste satelliet in een baan om de Aarde. Velen zien dit als het begin van de ruimtevaart. De satelliet was een bol van 58 cm, gemaakt van gepolijst aluminium en had een massa van ongeveer 83 kg. Hij had twee radiozenders en hij cirkelde rond onze planeet op een hoogte tussen ongeveer 227 en 945 kilometer.

Ontdek meer gebeurtenissen

Messier 53

Messier 53
M53, of NGC 5024, is een kleine bolvormige sterrenhoop in het sterrenbeeld Coma Berenices (Hoofdhaar). Deze bolhoop is één van de verst verwijderde die deel uitmaakt van de bekende Messiercatalogus.…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

92%

Sociale netwerken