Lancering van een Indiase PSLV draagraket
Foto: ISRO

India heeft op donderdag 26 april 2012 met succes een Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV) gelanceerd met aan boord een Indiase aardobservatiesatelliet. De 21ste PSLV-draagraket vertrok om 02u17 Belgische tijd vanop het Satish Dhawan Space Center en zette de RISAT-1 satelliet iets minder dan achttien minuten later uit in een lage baan om de Aarde op een hoogte van 609 kilometer.

RISAT-1 staat voor 'Radar Imaging Satellite 1' en is de eerste Indiase aardobservatiekunstmaan die uitgerust werd met radar-apparatuur. Het 1,8 ton zware tuig werd gebouwd door de Indian Space Research Organisation (ISRO) en heeft een minimale levensduur van vijf jaar. India bracht in verleden al verschillende satellieten in de ruimte die onze planeet bestuderen maar deze werden altijd uitgerust met infrarode of optische apparatuur. Dankzij een gesofisticeerde C-band radar kan RISAT-1 het aardoppervlak observeren onder alle weersomstandigheden en bij dag en nacht. Volgens een Indiase krant zouden de beelden die RISAT-1 gaat maken een resolutie hebben van drie meter. Het Indiase ruimtevaartagentschap ISRO liet weten dat RISAT-1 in de eerste plaats zal gebruikt worden voor het bestuderen van de landbouw en bosgebieden, het opvolgen van overstromingen en andere natuurrampen en voor geologisch onderzoek. Daarnaast kan deze kunstmaan ook gebruikt worden door het Indiase leger voor het bespioneren van onrustige grensgebieden en buurlanden. India behoort nu tot een selecte club van enkele landen, waaronder de Verenigde Staten, Europa en Canada, die beschikken over een met radar uitgeruste observatiesatelliet. 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1988

Het gebeurde toen

Een Europese Ariane 4 draagraket brengt vanop de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana de derde Meteosat weersatelliet in de ruimte. Meteosat is de naam van een serie geosynchrone weersatellieten van de Europese ruimtevaartorganisaties ESA en EUMETSAT. De eerste Meteosat-satelliet werd in 1977 al in de ruimte gebracht en vandaag de dag worden nieuwere en modernere versies van deze weersatellieten nog steeds gebruikt. Foto: CNES

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

76%

Sociale netwerken